Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
материалознавство.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать
  1. Кристалізація. Умови проходження.

Кристалізація – це процес переходу системи із рідкого стану у твердий. Це самодовільний процес, оскільки під час зміни зовн. середовища, система намагається перейти до більш стійкого стану з найменшим запасом вільної енергії.

Температура, за якої твердий і рідкий стан знаходяться у термодинамічній рівновазі назив. рівноважною або теоретичною температурою кристалізації. Під час такої температури процес кристалізації відбуватися не може. Для його початку необхідно переохолодження металу нижче рівноважної температури, тоді виникає різниця вільних енергій за рахунок меншої вільної енергії твердого металу в порівнянні з рідким. Різниця між рівноважною і реальною температурою кристалізації називається ступенем переохолодження.

Кристалізація складається із 2 основних процесів:

  1. Зародження центрів кристалізації у рідкому металі

  2. Ріст кристалів із цих центрів.

Центрами кристалізації можуть бути стійкі групування атомів , що наявні в розплавленому металі, тверді частинки домішок. Число центрів кристалізації та швидкість їх росту визначається ступенем переохолодження. Під час його збільшення швидкість утворення зародків та їх росту зростають до певного максимуму, після чого спадають.

Утворення кристалів металу їз розплаву: від центру кристалізації ростуть вісі першого порядку, потім перпендикулярно вісі другого порядку….третього порядку.. Так утворюється кістяк кристалу – дендрит.

  1. Тертя в матеріалах.

Тертям- опір стичних тіл їх руху одне відносно одного. Тертя— процес взаємодії твердих тіл при їх відносному русі (зсуві) або при русі твердого тіла в газоподібному або рідкому середовищі. По-іншому називається фрикційною взаємодією.

Тертям супроводиться кожний механічний рух. Тіла, що переміщуються з тертям одне відносно одного, можуть доторкатися своїми поверхнями або рухатися одне в середовищі іншого. Рухи тіл одне відносно одного можуть і не виникнути через наявність тертя, якщо рушійна сила менша від сили тертя. Сила тертя- це сила опору рухові двох тіл, що стикаються. Тертя пояснюється двома причинами: нерівностями тертьових поверхонь тіл та молекулярною взаємодією між ними. Якщо вийти за межі механіки, то слід сказати, що сили тертя мають електромагнітне походження, так само, як і сили пружності.

Відомо кілька видів тертя, серед них - тертя спокою, тертя ковзання, тертя кочення, опір середовища

За наявності відносного руху двох контактуючих тіл сили тертя, що виникають при їх взаємодії, можна підрозділити на:

Тертя ковзання — сила, що виникає при поступальному переміщенні одного з контактуючих/взаємодіючих тіл відносно іншого і що діє на це тіло в напрямі, протилежному до напряму ковзання;

Тертя кочення — момент сил, що виникає при коченні одного з двох контактуючих/взаємодіючих тіл відносно іншого

Тертя ковзання — сила, що виникає при поступальному переміщенні одного контактуючих/взаємодіючих з тіл відносно іншого і що діє на це тіло в напрямі, протилежному до напряму ковзання/

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]