Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
материалознавство.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать
  1. Неорганічні матеріали, їх загальна характеристика структури і властивостей.

Основою неорганічних матеріалів є оксиди та без кисневі сполуки металів.

Камяне литво – група матеріалів і виробів, вироблених із розплавів гірських порід промислових відходів з подальшою термічною обробкою.

Кварцове скло: прозоре (виготовляють з гірського кришталю та застосовують в оптиці та приладобудуванні) непрозоре (добувають з чистого кварцового піску в електричних печах із вугільним або графітовим електродом)

Скло класифікують за: Вмістом модифікаторів; призначенням; скл утворюючою речовиною.

За хімічною природою склоутворюючої речовини скло поділяють на: алюмоборосилікатне, алюмосилікатне, силікатне алюмофосфатне , боросилікатне.

За вмістом модифікаторів скло поділяють: Лужне, кварцове, безлужне.

За призначенням скло поділяють: технічне, будівельне, побутове.

Властивості стекол: механічні(високий опір стисканню, низька межа міцності під час розтягування, низька ударна в’язкість ) оптичні (відбиття, світло прозорість, розсіювання, поглинання та заломлення світла).

Силати та шлакоситали. силати – продукт повної або часткової кристалізації стекол із дуже дрібними, рівномірно розподіленими за об’ємом матеріалу кристалами, які зрослися один з одним. Вони є ізотропними. Із силатів виробляють труби для теплообмінників, підшипники, поршні та циліндри двигунів, реакційні апарати, двигуни радіоелектроніки, оболонки вакуумних електронних приладів.

Кераміка – неорганічний матеріал, отриманий з відформованих мінеральних мас у процесі високотемпературного випалювання

Керамічні фази: кристалічна – хімічні сполуки або тверді розчини газова – міститься у кераміці у вигляді прошарків скла, що зв’язують кристалічну фазу.

Склоподібна – гази, які містяться у порах кераміки.

Цемент- в’яжучі речовини, які утворились під час змішування з водою пластичну масу, зручну для формування, яка з часом перетворюється на міцне каменоподібне тіло.

Властивості цементів: повітряні (твердіють і зберігають властивості лише на повітрі); гідравлічні (твердіють і зберігають

\вл-ті на повітрі та у воді); кислото- та лугостійкі.

Цементи застосовують для виготовлення бетону.

Бетон – кам’яний матеріал, виготовлений з цементу, заповнювачів і добавок. Розрізнють: кислостійкі (виробляють на основі кисло стійких цементів, використовуючи природні або штучні силікатні матеріали), вогнетривкі (використання-облицювальний матеріал для дверей, коксових печей, ізоляції барабанів котлів ТЕЦ); полімербетони ( застосовують для виготовлення стійких покриттів, будівництва доріг, перонів, аеродромів).

Білет №29

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]