Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
материалознавство.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать
  1. Напівциклові розривні і нерозривні характеристики.

Під час навантаження матеріали зазнають деформації розтя­гування.

Напівциклові навантаження можуть використовуватися як харак­теристики для оцінки граничних механічних можливостей матеріалів. Розглянемо деякі з них.

1. Одноосьове розтягування. Під час випробування текстильних матеріалів на просте одноосьове розтягування одержують такі показ­ники їх властивостей: розривні навантаження; подовження під час розривання; питомі характеристики розривного наван­таження та подовження, абсолютну роботу розриву; питому роботу розриву; об"ємну роботу розриву. Треба зазначити, що одноосьове розтягнення матеріалу може за­кінчуватися не тільки розривом, а й не розривом матеріалу.

2. Одноосьове роздирання. Під час експлуатації матеріали зазна­ють механічних напружень. Ці напруження концентруються на незначній ділянці, спричиняючи руйнування матеріалу.

Міцність на роздирання характеризується роздиральним наванта­женням - зусиллям, необхідним для розриву спеціально розрізаного досліджуваного зразка. Існують різні методи випробування тканин на роздирання. Для виробництва, наприклад, тканини, якій притаманна висока міцність на роздирання, слід збільшити цупкість розривної системи.

3. Дво- та багатоосьове розтягнення. Під час виготовлення швейних виробів, а також під час експлуатації одягу, парашутів, вітрил, парасолів та інших ви­робів внаслідок діючих навантажень вироби зазнають розтягування водночас у різних напрямах. При цьому напруження, що розвиваються у матеріалі, та деформації є неоднаковими у різних напрямах і за­лежать головним чином від будови та властивостей матеріалу, а та­кож від виду та розмірів виробу, пакета одягу, характеру викону­ваної робота та інших факторів.

Ці дослідження є дуже важливими під час розробки нових матері­алів. Метода випробування

поділяють - на дві групи: методи двоосьово-го та методи багатоосьового розтягнення.

Двоосьове розтягнення - це одночасне деформування матеріалу у двох взаємно перпендикулярних напрямах.

Багатоосьове розтягнення. Матеріал одержують здебільшого під час дії навантаження, докладеного перпендикулярно до площини зразка

До головних напівосьових нерозривних характеристик, що вини­кають підчас одноосьового розтягнення текстильних матеріалів, належать:

  • зусилля Ре(t), що розвивається у матеріалі під час його розтягнення на задану величину Е за певний час t ;

  • подовження матеріалу, Ep(t) під час дії заданого навантажен­ня Р протягом певного чаcу t .

При цьому використовують такий показник, як:

I- модуль початкової цупкості ЕI , відповідає напруженню в зраз­ку матеріалу під час його розтягнення на 1% та характеризує опір матеріалу деформуванню.

Білет №19

  1. Теорія згину і тертя. Довговічність матеріалів. Стирання. Класифікація характеристик згину:

1. гнучкість – це здатність матеріалу легко згинатися за незначних навантажень і навіть під дією власної маси.(матеріали для одягу суворих форм, матеріали для жіночих суконь).

2. жорсткість на згин – згідно з теорією пружності за законом Гука, є добутком модуля поздовжньої пружності на момент інерції перерізу тіла відносно нейтральної осі (1- момент інерції, Е-модуль поздовжньої пружності).

3. драпірувальність – це здатність текстильних матеріалів у підвішеному стані утворювати мякі рухливі зборки. Цей показник залежить від гнучкості матеріалу та його маси. Чим більше зусиль потрібно для згину матеріалу, тим гіршою є драпірувальність. (дисковий метод, зкручуваність, трикотажу).

4. зминальність – це властивість текстильних матеріалів під дією деформації згину та тиску утворювати незначні зборки та зморшки. Зминальність – це здатність тканини створювати при перегинах незникаючі складки і зморшки, що погіршує зовнішній вид виробу. Найбільше зминаються віскозні, бавовняні і лляні тканини. На еластичних і пружних тканинах такі складки розправляються цілком або частково. Є наслідком виявлення матеріалом пластичних та еластичних деформацій з повільним періодом релаксації. Прилади вимірювання:ВНДІПХВ – прилад, що вимірює зминальність, для шовкових тканин; прилад СМТ ЦНДХБІ для випробування бавовняних тканин; прилади ЦНДІШП та ЦНДІ для вовни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]