Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bbBileti_IMV_1.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
512 Кб
Скачать

Завоювання Середньої Азії

Після підкорення основної частини імперії Цзінь монголи почали війну проти Кара-кіданьского ханства, перемігши яке встановили кордон з хорезмшахом Мухаммадом ібн Текеш. Хорезмшах Ургенча правил величезним мусульманським Хорезмська державою, що простягалася від Північної Індії до Каспійського і Аральського морів, а також від сучасного Ірану до Кашгара. Ще воюючи з імперією Цзінь, Чингісхан посилав до Хорезмшахів послів з пропозицією союзу, однак останній вирішив не церемонитися з монгольськими представниками і наказав їх стратити.

1219 - початок завоювання Середньої Азії. Пройшовши Семиріччі, монгольська армія обрушилася на квітучі міста Середньої Азії. Під ударами військ Чингісхана попадали міста Отрар і Сигнак на Сир-Дар'ї, Ходжент і Коканд у Ферганській долині, Дженд і Ургенч на Аму-Дар'ї і нарешті Самарканд і Бухара. Держава Хорезм звалилося, хорезмшах Мухаммед біг, за ним була організована гонитва під керівництвом Джебе і Субудая.

Уже перші наслідки завойовницьких походів монголів були катастрофічними для слов'янських земель:

Руйнація та падіння ролі міст. За підрахунками археологів, із 74 руських міст XII--XIII ст., відомих з розкопок, 49 були розорені полчищами Батия. До того ж 14 так і не піднялися із руїн, а ще 15 міст з часом перетворилися на села. У перші 50 років панування завойовників на Русі не було побудовано жодного міста, а домонгольського рівня кам'яного будівництва було досягнуто лише через 100 років після навали Батия.

4. Знищення значної частини феодальної еліти. Загибель у боротьбі з завойовниками багатьох професійних воїнів-феодалів -- князів та дружинників не тільки помітно послабила протидію загарбникам з боку місцевого населення в початковий період встановлення іга, а й суттєво загальмувала і деформувала розвиток феодального землеволодіння та всієї системи феодальних відносин.

Суть золотоординського іга як історичного явища полягає у формуванні та зміцненні стійкої системи залежності руських земель від завойовників. Золотоординське іго виявилося насамперед у трьох сферах: економічній (система податей та повинностей -- данина, мито, плужне, підводне, корм, ловче та ін.); політичній (затвердження Ордою князів на столах та видача нею ярликів на управління землями); військовій (обов'язок слов'янських князівств делегувати своїх воїнів до монгольського війська та брати участь у його воєнних походах). Стежити за збереженням та зміцненням системи залежності покликані були ханські намісники в руських землях -- баскаки.

Крім того, з метою ослаблення Русі Золота Орда протягом майже всього періоду свого панування практикувала періодичні спустошливі походи. Лише до середини XIV ст. на землі Північно-Східної та Південно-Західної Русі було здійснено понад 20 воєнних нападів золотоординців

Встановлення золотоординського іга на Русі мало свої особливості:

-руські землі не увійшли безпосередньо до складу Золотої Орди;

-на території Русі не було створено постійно діючого адміністративного апарату завойовників. Навіть інститут баскаків на початку XIV ст. фактично ліквідується;

-толерантне ставлення золотоординців до християнства та православного духовенства (відповідно до монгольських стереотипів поведінки хан міг і мусив вимагати від завойованих народів покірності, виконання наказів, але не відмови від віри, традицій та звичаїв).

Саме ці особливості золотоординського панування значною мірою дали змогу східним слов'янам не тільки зберегти власну етнічну самобутність, а й накопичити державотворчі сили.

Монгольське завоювання зумовило появу тривалих тенденцій, які помітно вплинули на історичний розвиток

4. Послаблення обороноздатності Русі призвело до того, що в XIV--XV cm. південні та західні руські землі опиняються в складі Литовського князівства та Польського королівства, а Північно-Східна та Новгородська землі залишаються під владою Орди. Внаслідок цього землі, що колись входили до складу Київської Русі, потрапили під вплив різних держав та культурних традицій, які суттєво змінили характер та динаміку їх суспільного розвитку. Етнічна диференціація східного слов'янства поглиблюється, і дедалі активніше починають формуватися українська, білоруська та російська народності.

Отже, загальмувавши соціально-економічний розвиток Русі, суттєво деформувавши суспільні відносини, помітно вплинувши на етнічні процеси, якісно змінивши структуру влади в північно-східних руських землях, монгольське нашестя та золотоординське іго наклали свій відбиток на Східну Європу, глибинно, на багато віків уперед, підкоригували її історію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]