Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Koynash_T.Osnovi_ekspertizi_kulturnih_tsinnoste...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
929.79 Кб
Скачать

Зміст завдання:

Робота № 1. Історія створення і розвитку нагород, іх відмінні ознаки.

Користуючись рекомендованою літературою вивчити історію розвитку нагородної системи за історичними періодами. Звернути увагу на: умови їх виникнення, використання матеріалів та техніки виготовлення нагород, відмітні ознаки: герби, символи, тексти, знаки, нумерацію, клейма, дати, систему кріплення, тощо.

Порівняти схеми нагородної системи Російської імперії і СРСР.

Робота № 2. Історія розвитку нумізматики. Відмітні ознаки нумізматики

Користуючись рекомендованою літературою вивчити історію розвитку нумізматики, особливістю монетних систем за історичними періодами. Звернути увагу на: використання матеріалів та техніки виготовлення монет, відмітні ознаки: герби, монограми, вензелі, символи, тексти, знаки, дати, тощо.

Скласти описання монет античності, Київської Русі, Росії.

Робота № 3. Візуальна експертиза предметів нумизматики.

Користуючись каталогами, рекомендованою літературою, провести візуальний аналіз запропонованих предметів нумізматики, нагород, визначити: назву, номінал, державну належність, дату, місце виготовлення, ступінь рідкості, культурну цінність монет. Звернути увагу на характерні ознаки, місце, дати, умови випуску, відповідність характерних ознак каталожним даним. Скласти описання 5-8 зразків монет за схемою: назва монети, країна виробник, час виготовлення, форма, розмір, матеріал, техніка, характер зображення, надписи, гурт, стан збереження.

Контрольні питання:

1. Що таке орден?

2. Який матеріал використовували для виготовлення нагород в Росії?

3. Які ордена Росії підрозділялися на 3-4 ступені?

4. Які ордени Росії мали петличні знаки?

5. Які відомості розміщувалися на зворотному боці орденів Росії?

6. Якій засіб кріплення використовувався для орденів Леніна, Бойового Червоного Прапору, Трудового Червоного Прапору, Знака Пошани до 1943 р.?

7. Які відомості розміщувалися на зворотному боці орденів СРСР?

8. Як визначити аверс монети?

9 Що називається монетним полем в нумізматиці?

10. Що називається легендою в нумізматиці?

11. Які відомості розміщувалися на монетах нового і новішого часу?

12. Як визначити ступінь рідкості монети?

13. Які ознаки давності античної монети?

14. За якими умовами дозволяється вивезення нагород з дорогоцінних металів?

Лабораторна робота № 15 Тема: Митний контроль за переміщенням культурних цінностей через митний кордон України.

Мета: ознайомитись з основними законодавчими, нормативними документами, які регламентують порядок здійснення контролю за переміщенням культурних цінностей, правилами оформлення дозвільних документів на право вивезення культурних цінностей

Значення теми: формування навиків здійснення митного оформлення та пропуску через митний кордон культурних цінностей, порядку оформлення документів.

Література: /2/, 3/, /4/, /5/, /6/, /7/, /8/, /9/, /10/, /11/, /12/, /13/, /14/, /15/, /16/, /17/, /42/.

Основні теоретичні відомості.

Вивчення теми базується на діючих нормативних актах щодо порядку здійснення митного оформлення та пропуску через митний кордон України культурних цінностей при ввезенні на територію України; при вивезенні, тимчасовому вивезенні за межі України; при переміщені транзитом; при пересиланні в міжнародних поштових відправленнях. В першу чергу це Закон України “Про ввезення, вивезення та повернення культурних цінностей”, що регулює відносини, пов'язані з вивозом, ввозом, поверненням культурних цінностей і спрямований на охорону культурної спадщини й розвиток міжнародного співробітництва України в сфері культури.

Спеціальним уповноваженим органом контролю за вивезенням, ввезенням і поверненням культурних цінностей є Державна служба контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України при Міністерстві культури і мистецтв України. Згідно Положення про Державну службу контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України в компетенцію цього органа входить: забезпечення проведення державної експертизи культурних цінностей, заявлених до вивезення (тимчасового вивезення), та при поверненні після тимчасового вивезення; розгляд клопотання власників культурних цінностей або уповноважених ними осіб; приймання рішення про можливість вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей; видача свідоцтва на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей; реєстрація ввезених (тимчасово ввезених) культурних цінностей; складання переліки культурних цінностей, що вивозяться (тимчасово вивозяться), і встановлення режиму тимчасового вивезення; здійснення необхідних заходів щодо повернення викрадених, незаконно вивезених та евакуйованих і не повернутих культурних цінностей; тощо.

Порядок оформлення дозволу на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей взагалі, і окремих видів визначають Інструкція про порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей та контролю за їх переміщенням через державний кордон України, Інструкція про порядок переміщення через державний кордон України текстових, аудіо - та аудіовізуальних матеріалів, Постанова Кабінету міністрів України “Порядок вивезення за межі України державних нагород з дорогоцінних металів та / або дорогоцінного каміння”, та наказ Міністерства культури “Про затвердження зразків паспортів на смичкові музичні інструменти і смички та переліку державних установ, яким надається право проведення державної експертизи смичкових музичних інструментів і смичків”.

В цих нормативних документах регламентується порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення тих чи інших культурних цінностей за межі держави, контроль за їх переміщенням через державний кордок фізичними, юридичними особами.

Матеріали і посібники: рекомендовані нормативні документи.

Зміст завдання.

Користуючись чинними законодавчими актами, розв’язати такі ситуації.

Робота № 1.

При здійсненні митного контролю був затриманий громадянин України, прибуваючий їз Чехії. Серед його речей була виявлена колекція поштових марок і листівок у кількості 3100 одиниць.

1. Визначити дії інспектора митниці при виявленні ним під час здійснення митного контролю зазначених предметів.

2. Кваліфікуйте дії громадянина відповідно до чинного законодавства.

Робота № 2.

На митному посту Амвросіївської митниці, при проведенні митного контролю автомобілю громадянина М., якій крокував до Росії, виявлені не задекларовані 4 монети з жовтого металу номіналом 5 рублів з силуетом царя Миколи ІІ і двоголового орла.

  1. Визначити дії інспектора митниці.

  2. Визначити порядок проведення опису і оцінки вилучених цінностей.

Робота № 3

Під час здійснення митного контролю у гр. К виявлені нагороди без супроводжувальних документів, не задекларовані.

  1. Визначити дії інспектора митниці.

  2. Визначити порядок складання протоколу про порушення митних правил.