Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Koynash_T.Osnovi_ekspertizi_kulturnih_tsinnoste...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
929.79 Кб
Скачать

Категорії цінностей книг

Серед пам’яток писемності до культурних цінностей відносіться наступні категорії.

Рукопис – твір письма, виконаний від руки. В текстології розрізняють: автографи, копії, списки. Значна частина рукописних матеріалів написана на папері, і лише невелика частка документів – на пергаменті.

Стародруки – книги, що вийшли друком в тій чи іншій країні протягом деякого періоду після виникнення книгодрукування (іноді до стародруків застосовують термін – антикварна книга). Хронологічні рамки, якими визначається поняття “стародруки” – у різних країн не збігаються. В нашій країні стародруками називають книги, видані в XVI - на початку XIX ст. (до 1825 року включно). Стародруки друкувалися кирилицею і призначені в більшості для церковної служби.

Інкунабули – книги, надруковані латинським шрифтом у Західній Європі в XV ст. Інкунабули (від лат. In cunabulum – “у колисці”) – це книги, що вийшли з друку в перше п’ятидесятиріччя існування друкарського верстату (1440-1500 рр.)

Книги, видані в першій половині XVI ст., називають “палеотипами” (від лат. Paleos – стародавній”).

Термін “антикварна книга” походить від латинського “antiques” – “давній”. Він частіше вживається в практиці книжкової торгівлі відносно видань від початку книгодрукування до 1850 р. Цей термін з’явився в Росії ще в 2-й половині XIX ст. І замінив спочатку існуючу назву “стародрук”.

Рідкісними книгами вважають: 1) видання, що збереглися у незначній кількості примірників і мають суспільно-політичну, наукову, ідейно-естетичну, художньо-друкарську, краєзнавчу та бібліографічну цінність; 2) примірники видання, що мають неповторні ознаки, які відрізняють їх від інших – розмальовані від руки, іменні, дарчі, з помітками читачів, цікавими в історичному чи мемуарному відношенні екслібрисами, по особливому переплетені, з різноманітними додатками.

Цінність книги, рукопису визначається: 1) віком; 2) змістом; 3) обсягом; 4) художніми особливостями та кількістю прикрас (мініатюр, гравюр, орнаментики); 5) каліграфічними якостями письма; 6) наявністю поміт (покрайних записів), що вказують на час або місце створення рукопису; 7) автографами видатних діячів, відомих у суспільній діяльності, науці та літературі; 8) художніми особливостями та збереженням оправи (оксамит, шовк, металеві прикраси).

Матеріали і посібники: альбоми ілюстрацій пам’яток писемності, зразки документів, книг.

Зміст завдання

Робота №1. Особливості форми і структури книги.

Користуючись літературою, зразками книг, вивчити складові елементи книги, їх призначення, особливості оформлення.

При цьому звернути увагу на:

1) процес формування зовнішнього вигляду книги: свитки, таблички, диптихи, поліптихи, кодекс;

2) визначення основних структурних елементів книги, їх призначення, роль в атрибуції;

3) вихідні дані, додатковий довідковий апарат книги, як характерні ознаки книги;

4) оформлення старовинних книг: заставки, кінцівки, ініціали, в’язь, мініатюра, книжкова графіка; оправа книги, її елементи.

Скласти опис книги за схемою: 1.Автор; 2.Назва; 3.Короткий опис елементів (формули) книги: форзац, титул, (авантитул, шмуцтитул, контртитул, фронтиспис), колофон; колонтитули, колонцифри, кустоди (сигнатури); 4. Оздоблення книги: заставки, кінцівки, ініціали, в’язь, мініатюри, гравюри; 5. Оправа книги.

Робота № 2 Особливості експертизи книги.

Користуючись літературою, зразками книг, документів вивчити основні прикметні ознаки рідких, старовинних книг. Звернути увагу на:

1) характеристику матеріалу, який використовувався для створення книги: пергамент, папір; визначальні ознаки паперу: структура, щільність, колір паперу; наявність смуг на просвіт, філіграней; чорнила, олівець фарба, тощо.

2) важливість визначення розміру, формату книги, кількість сторінок, зшитків в книзі, розмір аркуша для експертизи книг;

3) характер оформлення книги, тип, стиль заставок, кінцівок, ініціалів, тощо, їх значення для експертних висновків;

4) роль визначення типу письма, шрифту для датування стародруків, розшифрування літочислення.

Роботу оформити у вигляді таблиці.

Назва документу книги

Місце і дата виготовлення

Характеристика паперу (колір, якість, товщина)

Наявність філіграней їхне описання

Розмір, формат книги

Характер худож-нього офор-млення (мініатю-ри, заставки, ініціали, гравюри тощо)

Письмо: алфавіт, тип письма

Робота № 3. Категорії цінності книг. Правила вивезення книг, рукописів, документів за межі України.

Користуючись науковою літературою, нормативними документами, визначити перелік рукописів, стародруків, які не підлягають вивезенню з України.

Звернути увагу на:

1) визначення поняття рідкісної, антикварної книги, книг, які мають історичне, художнє, наукове значення;

2) умови, при яких дозволяється вивезення книг, документів, періодичних, інших друкованих видань.

Провести візуальну експертизу 2-3 творів друку, визначити їх історичну, наукову, культурну цінність.