Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Koynash_T.Osnovi_ekspertizi_kulturnih_tsinnoste...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
929.79 Кб
Скачать

Морфологія гравюри

Під час огляду відбитку звертають увагу на поля гравюри На відбитку в більшості випадків є тонка рамка, що оточує малюнок; внизу під нею, а іноді над нею або в іншому місці малюнка можна відзначити підписи майстра або майстрів, що брали участь у створенні гравюри: автора композиції, різьбяра на дошці, майстра, що випускав видання гравюри, видавця гравюри. Часто підписи робляться не повним ім'ям, а ініціалами або монограмами, іноді умовним зображенням. Часто монограми ставилися не на тло, а на зображеннях предметів, або впліталися в малюнок.

Значна частина гравюр, особливо книжкові ілюстрації, ніяк не підписані, тому їхнє віднесення до якогось автора виробляється шляхом стилістичного й біографічного аналізу.

Біля підпису автора часто вказується рік виконання гравюри.

Іноді в складі зображення зустрічається назва, часто супроводжувана текстом. Крім цього, на видбитках можна зустріти внизу цифри. Це означає, що аркуш входить у яку-небудь серію, і цифра - порядковий № гравюри в ній. Крім того, на відбитках може бути сигнатура - дробове число, де в знаменнику вказується № відбитка, а в чисельнику - цифра, що вказує число зроблених відбитків

Гравюра може бути представлена у відбитках: 1) пробних, 2) до підпису автора; 3) до номера й до тексту; 4) до видавничої адреси; 5) у першому стані, 6) у другому стані; 7) після ретуші.

Копії й підробки гравюри. Деякі копіїсти вказують це в підписі. Дуже часто малюнок копії буває зеркален оригіналу, тому що переводячи на дошку із гравюри, майстер одержує зворотний відбиток.

Матеріали и посібники: альбоми репродукцій графіки, зразки графічних творів.

Зміст завдання

Робота № 1. Вивчення авторської графіки

Користуючись альбомами репродукцій, зразками графіки ознайомитись з основними видами авторської графіки. При вивченні теми звернути увагу на:

1) критерії, за якими класифікують графічні твори: призначення, матеріал і техніка виконання;

2) техніки авторської графіки: сангіна, вугіль, соус, олівець, туш (перо, пензель), сепія, гризайль, пастель, акварель.

3) особливості матеріалу, який використовується для роботи;

4) інструмент, який використовують для створення малюнку;

5) характерність кольорової гами, штрихів, ліній у роботах, виконаних різними матеріалами.

Описати 7-8 зразків творів авторських графіки за схемою: 1) автор, чи країна-виробник; 2) назва; 3) жанр; 4) час виготовлення; 5) матеріал основи; 6) вид графічного зображення; 7) колір основи; 8) кольорова характеристика зображення; 9) розмір основи; 10) розмір зображення.

Робота № 2. Друкована графіка

Користуючись альбомами репродукцій, зразками графіки ознайомитись з основними видами друкованої графіки. При цьому звернути увагу на:

1) історію виникнення друкованої графіки;

2.) різні матеріали і техніки виконання гравюрної дошки;

3) особливості видбитків з дошок, виконаних в різній техниці високого, глибокого, плоского друку;

4) характер нанесення ліній, штрихів, для передачі, об’єму, простору, перспективи в різнії техниці друкованої графіки;

5) гравюру в творчості видатних художників світу (А.Дюрер, Г.Гольбейн, Рембрандт, Ф.Гойя, Тулуз-Лотрек, Фаворський, Є.Кібрик). Розвиток української гравюри (О. і Л.Тарасевичі, І.Щирський, Г.Левицький, Т.Шевченко, О.Кульчицька, Г.Нарбут, В.Касіян).

Описати по 2 – 3 зразка гравюр, виконаних високим, глибоким, плоским друком за вищеназваною схемою.

Робота № 3 Атрибуція графічних творів та відмінні ознаки.

Користуючись альбомами репродукцій, зразками графіки ознайомитись з методикою атрибуції графічних робот. При цьому звернути увагу на:

1) характер паперу, яким користувалися для виготовлення естампів;

2) особливості використання фарби для друку;

3) морфологію гравюри: визначення надписів на гравюрі і полях;

4) можливі підробки графічних робот.

Провести візуальну експертизу 3-5 зразків графіки. Описати вивченні зразки за схемою: 1) автор, школа, дата; 2) назва твору; 3) матеріал; 4) техніка; 5) жанр, сюжет, композиція, стилістичні особливості; 6) наявність надписів, їх розшифрування; 7) стан збереження.