Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Koynash_T.Osnovi_ekspertizi_kulturnih_tsinnoste...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
929.79 Кб
Скачать

Основні теоретичні відомості

Мистецтво – специфічна форма суспільної свідомості та творчої (естетичної) людської діяльності, яка спрямована на відбиття дійсності в художніх образах. На відміну від інших видів пластичного мистецтва, в основі творів образотворчого мистецтва є наочний, пізнаванний образ саме дійсності.

Основними видами образотворчого мистецтва є живопис, скульптура, графіка. Кожний з них, користуючись різними матеріалами, передає навколишній світ по-своєму: живопис - у всьому різноманітті кольорового багатства; графіка - через лінійно-тональне, світлотіньове зображення; скульптура - у відчутних тримірних формах.

Залежно від призначення й характеру створення образів, вигляд і зміст творів мистецтва істотно змінюється, тому ці види мистецтва діляться ще на станкове, монументальне й декоративно-прикладне.

Назва «станкове» походить від слова «станок» - пристосування, на якому виконується картина, скульптура або графіка. Характерна риса станкових творів полягає в тому, що вони не призначені ні для якого певного місця, носять самостійне значення. Станковий твір звернений до кожного глядача окремо. Ця безпосередня розмова художника з кожним окремим глядачем породжує цілий арсенал особливих художніх засобів, через які автор найпереконлівіше розкриває не тільки ідею свого твору, але й своє сприйняття світу.

Монументальне ж мистецтво не тільки пов'язане з конкретним місцем і простором, але й припускає одночасне його сприйняття багатьма людьми. Все це визначає їх більш узагальнений зміст, звернений відразу до багатьох людей і до всеосяжних ідей, що породжує й специфічну художню форму, особливу художню мову.

До видів образотворчого мистецтва, які відрізняються використаним матеріалом, особливим призначенням і метою робіт, можна віднести й різноманітні твори декоративно-прикладного мистецтва, які містять у собі елементи живопису, графіки й скульптури.

Частково до декоративно-прикладного мистецтва примикає мистецтво оформлення книги; декораційне мистецтво в театрі, кіно й на телебаченні, спрямоване на художнє виявлення вже готового драматургічного матеріалу.

До сфери образотворчого мистецтва входять художня фотографія і фотомонтаж, яким властиві такі закономірності станкового мистецтва, як цілісність й єдність образа, суворість композиції, психологічна виразність при загальній життєвій змістовності твору.

Образи мистецтва - це особлива форма спілкування художника й глядача. Вони розкривають не просто думки й почуття, що народилися під враженням дійсності, але самі по собі представляють прекрасний, гармонійно організований світ думок і почуттів, навіть тоді, коли передають страшні або руйнівні явища життя.

Образ, що складається у свідомості художника, неминуче пов'язаний з реальністю навколишнього світу й реально існуючим матеріалом, у якому він втілюється. З технічного погляду, цим матеріалом можливо імітувати безліч предметів й явищ. Тому матеріал мистецтва: фарби, вугілля, глина, камінь, тощо ніколи не буває просто технічним засобом передачі зовнішнього миру - це також й органічна частина образа, за допомогою якого художник виражає стан своєї душі.