Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУЧАСНА УКРАЇНСЬКА.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Присудки, що мають однотипну структуру зі складеним іменним присудком

Крім імен, утворювати складений присудок зі зв'язкою бу­ти можуть:

прислівники: «Кохати — це прекрасно» (газ.); «Гуляти бу­ло холодно, йти додому — рано» (газ.); «Щодня, щомиті полк на­поготові» (Л. Костенко); «Дивитися на світчо стало боляче; Ка­жуть, бенкет був незгірш, ніж у будь-кого» (В. Діброва);

інфінітив: «Жити — боротись» (нар. творчість); «Бути людиною — дертись по вертикальній стіні. Сизифова робота» (В. Стус).

Складений дієслівний присудок

Складений дієслівний присудок складається з допоміжного особового дієслова та інфінітива: Я хочу співати; Я починаю діяти.

Допоміжне дієслово передає граматичні значення — спосо­бу, часу, особи, числа, а інфінітив називає конкретну дію.

Роль допоміжного дієслова може виконувати й предикатив­ний прикметник, що своїм лексичним значенням близький до модальних дієслів — радий, охочий, здатен, повинен, готовий, згоден, а також деякі іменники — майстер, мастак: Він майстер брехати; Олена була готова їхати; Я радий вам допомогти.

Як дієслово-зв'язка може виступати і фразеологізм: «Він узяв собі за правило тренуватися щодня» (газ.); «Стара мати вже не мала сили кроку перейти» (Марко Вовчок).

Фразеологізм може займати й позицію інфінітива: Хлопець звик бити байдики.

Увага! Не кожне сполучення особового дієслова з інфінітивом € складеним дієслівним присудком. Не становлять єдиного присудка сполучення з інфінітивом особових дієслів, що означають рух* Я пішов купатись. Особове дієслово тут не є допоміжним, воно виступає як пов­нозначний простий присудок, інфінітив же займає позицію обставини мети: Я пішов купатись — Я пішов, щоб купатись.

Не є єдиним присудком також сполучення інфінітива з дієсловами мовлення» спонукання' Я попросив його прийти; Ти примусиш його пра­цювати.

Інфінітив тут означає дію, яку виконує не суб'єкт, позначений під­метом, а той, на кого спрямоване його волевиявлення, інфінітив висту­пає в таких випадках у ролі додатка.

Складний присудок

Складний присудок являє собою комбінацію різних типів складених присудків. Він може мати таку структуру:

складений дієслівний + складений іменний: Душа у тебе має бути крицею (газ.) (має бути + буде крицею);

складений дієслівний + складений дієслівний: Я вже дав­но хотів кинути палити, але бракувало сили волі (газ.) (хотів ки­нути + кинув палити).

Комбінації присудків можуть бути і більш складними: Я був щасливий почати хотіти стати актором.

Складні випадки та помилки при узгодженні підмета й присудка

Присудок, як правило, узгоджується з підметом у тих грама­тичних значеннях, які є для них спільними. Це може бути рід (Теля бігало; Листок був зеленим; Машина була розбита), число (Хлопець ходить; Хлопці ходять) і особа (Я гуляю; Ти гуляєш; Він гуляє).

Однак у деяких випадках у мові допускаються варіанти, а в мовленні спостерігаються певні види типових помилок у виборі форми присудка.