Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posobie_OiM_EHA_chast_I.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
3.74 Mб
Скачать

3.3.1.2. Аналіз обсягу, асортименту і структури продук­ції

Аналіз обсягу виробництва починається з вивчення динаміки ва­лової і товарної продукції, розрахунку базисних і ланцюгових темпів зро­стан­ня і приросту (табл. 3.3).

Таблиця 3.3

Динаміка товарної продукції

Роки

Товарна продукція в порівняних цінах, тис. грн.

Темпи зростання, %

базисні

ланцюгові

2003

2 750

100

100

2004

2 812

102,3

102,3

2005

2 618

95,2

93,1

2006

3 300

120,0

126,1

2007

3 500

127,3

106,1

Середньорічний темп зростання (приросту) можна розрахувати за сере­дньогеометричною чи середньоарифметичною зваженою.

Обчислимо темп зростання за середньогеометричною зваженою:

Тпр = 106,24 – 100 = 6,24%.

У наведеному прикладі за п’ять років обсяг виробництва товарної про­дукції збіль­шився на 27,3%. Середньорічний темп приросту складає 6,24%.

Одним із етапів аналізу є оцінка обсягів і структури виробництва про­дукції. Даний етап проведення економічного аналізу розпочинається, як правило, з оцінки виконання плану (прогнозу) виробництва та реа­лі­за­ції продукції за звітний період, що проводиться шляхом порівняння факти­ч­них даних з плановими в цілому по підприємству, у розрізі його струк­турних під­розділів або окремих видів продукції.

Оперативний аналіз випуску продукції здійснюється на основі розра­хунку, в якому відображені планові і фактичні дані про випуск проду­кції за обсягом, асортиментом, якістю за день, наростаючою сумою з початку міся­ця, а також відхилення від плану.

Для забезпечення більш повного задоволення потреб насе­лення не­обхідно, щоб підприємство виконувало план не тільки за загаль­ним об­ся­гом продукції, але і за асортиментом (номенклатурою). Особливо важ­ли­ве значення для підприємства має виконання контрактів на постачання то­варів для державних потреб. Це гарантує підприємству збут продукції, своє­часну її оплату, пільги по податках, кредитам і т. д.

Номенклатура – перелік найменувань виробів і їхніх кодів, уста­нов­ле­них для відповідних видів продукції в загальному класифікаторі про­мис­лової продукції (ЗКПП), що діє на території СНД.

Асортимент – перелік найменувань продукції з вказівкою її обсягу випу­ску за кожним видом.

Аналіз виконання плану за номенклатурою базується на порівнянні фак­тичного і планового випуску продукції по виробах, що включені в ос­но­в­ний перелік (держзамовлення).

План за асортиментом не може бути виконаний більш ніж на 100%. Оцінка виконання плану за асортиментом здійснюється двома методами:

а) методом найменшого відсотка (для підвищення об'єктивності цьо­го методу додатково розраховується питома вага номенклатур у загаль­ному переліку, за якими план не виконаний);

б) методом середнього відсотка.

Аналіз виконання плану за асортиментом продукції, що випуска­ється, про­ведемо, використовуючи дані табл. 3.4.

Таблиця 3.4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]