Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСМ, лекції.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
410.11 Кб
Скачать

2. Провідниковий відділ слухового аналізатору.

Периферійний відділ слухового аналізатору з’єднується з центральним відділом провідними нервовими шляхами, які складаються з чотирьох відрізків, або невронів.

До кортіївого органа підходять нервові волокна зі спірального нервового вузла, розташованого в основі спірального кісткового гребня завитки. Цей вузол складається з нервових клітин з двома відростками (біполярних клітин). Один з цих відростків йде до кортіївого органу, а другий – входить в склад слухового нерву.

Слуховий нерв складається з 30 000 нервових волокон, кожне з яких має жирову мієлінову оболонку. Таким чином, слуховий нерв нагадує будову телефонного кабелю, що складається з окремих ізольованих дротів.

Слуховий нерв виходить з внутрішнього вуха через внутрішній слуховий прохід і йде у порожнину черепу, в основу мозку. Звідси волокна слухового нерва ідуть у слухові ядра довгастого мозку, де закінчується І неврон.

ІІ неврон починається від слухових ядер до олив довгастого мозку. На цьому шляху частина волокон нерву іде прямо, а частина переходить на протилежний бік.

ІІІ неврон іде від олив довгастого мозку до підкіркових слухових центрів – заднього двогорбкового і внутрішнього колінчастого тіла. Звідси починається останній, ІV неврон, який закінчується в кірковому відділі слухового аналізатору.

3. Центральний відділ слухового аналізатору.

Центральний кінець слухового аналізатору розташований в корі верхнього відділу скроневої долі кожної півкулі головного мозку (слуховій ділянці кори). Особливе значення у сприйнятті звукових подразнень мають поперечні скроневі звивини, або звивини Геля. Завдяки перехресту нервових волокон, який відбувається у довгастому мозку, кірковий центр слуху однієї півкулі пов'язаний з обома кортіївими органами. І, навпаки, кожний кортіїв орган пов'язаний з обома кірковими слуховими центрами (двобічне представництво в корі головного мозку).

Тема № 2 :

ФІЗІОЛОГІЯ СЛУХОВОГО АНАЛІЗАТОРУ.

План лекції:

  1. Акустична природа звуку та його властивості.

  2. Функції слухового аналізатору: проведення і сприйняття звуків.

  3. Чутливість органа слуху.

  4. Адаптація та втома органа слуху. Маскування звуку.Бінауральний слух.

  5. Етапи розвитку слухової функції людини.

1. Акустична природа звуку та його властивості.

Адекватним подразником для органу слуху є звук. Звук – це коливання молекул пружного середовища (ґрунту, води, повітря), що поширюються у різних напрямах. Швидкість поширення звукових коливань у повітрі – 335 м\с, у воді – 1450 м\с. Як і кожний коливальний рух, звук має амплітуду – розмах коливань, період – час, за який здійснюється повний коливальний рух, і частоту – число повних коливань за одну секунду.

Джерелом звуку може бути будь-яке тіло, що коливається. В силу пружності середовища, коливання передаються на сусідні ділянки, що викликає ущільнення і розрідження середовища – звукові хвилі.

За характером коливань звуки діляться на тони і шуми.

Тони виникають за умов, коли коливання відбуваються ритмічно. Тобто, через однакові проміжки часу повторюються однакові фази звукової хвилі. Це гармонійні коливання, які відбуваються по закону синусоїди . Прикладом чистого тону може бути звук камертону.

Шуми являють собою хаотичні коливання, не повязані певною числовою залежністю.