Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСМ, лекції.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
410.11 Кб
Скачать

Набуті порушення слуху.

До набутих причин порушення слуху відносяться усі захворювання та патологічні стани, що виникають у органі слуху після народження дитини протягом її життя.

Сруктура захворюваності у плані її впливу на слухову функцію дещо відмінна за різними авторами. Так, за даними О.І.Дячкова, захворювання мозку є причиною порушення слуху у 67% випадків, у 12% - інфекційні захворювання, у 6% - травми вуха. За даними Л.В.Неймана: серед туговухих дітей з розвиненим мовленням причиною порушення слуху є у 22% менінгіт, у 62% - отити та їх ускладнення і у 16% - інші причини. Іншу картину автор спостерігав у дітей з глибоко недорозвинутим мовленням: у 51% таких дітей причиною порушення слуху був менінгіт, у 8% - отит, у 41% - інші причини.

Серед найбільш поширених причин стійких порушень слуху можна виділити такі:

  • інфекційні захворювання (грип, паротит, скарлатина, дифтерія, інфекційні менінгіт та енцефаліт та ін.);

  • запальні захворювання вуха та їх ускладнення;

  • травми вуха (механічні та звукові);

  • хронічні запальні захворювання носоглотки;

  • токсичні речовини та ототоксичні антибіотики;

  • загальносоматичні захворювання (цукровий діабет, хвороби нирок, алергічні стани).

Тимчасовими порушеннями слуху супроводжіються захворювання та патологічні стани, після лікування (ліквідування) яких слухова функція повністю відновлюється. Відповідно, стійкі порушення слуху виникають тоді, коли після ліквідації патологічного процесу слухова функція не відновлюється, або відновлюється не повністю.

Анатомічна будова органів мовлення.

План лекції:

1. Будова центрального та периферійного мовленнєвого апарату.

2. Анатотомічна будова носу та носової порожнини.

3. Анатомічна будова роту та ротової порожнини.

4. Анатомічна будова глотки.

5. Анатомічна будова гортані.

6. Анатомічна будова трахеї, бронхів та грудної порожнини.

1. Будова центрального та периферійного мовленнєвого апарату.

Мовленнєвий акт забезпечується складною системою органів, в якій розрізняють периферійний та центральний мовленнєвий апарати.

Центральний мовленнєвий апарат складається з ядер відповідних нервів, провідних нервових шляхів, підкіркових та кіркових нервових центрів.

Периферійний мовленнєвий апарат представлений активними та пасивними органами артикуляції та чутливими і руховими нервами.

До активних органів артикуляції відносяться усі рухомі утворення: щоки і губи, язик, м’яке піднебіння, нижня щелепа, голосові та дихальні м’язи.

До пасивних органів артикуляції відносяться нерухомі утворення: тверде піднебіння, зуби.

Оскільки функція голосо- і мовоутворення тісно пов’язана з дихальною функцією, а периферійні органи мовлення є в той же час і дихальними органами, тому в склад периферійного мовленевого апарату входять: носова та ротова порожнини, приносові пазухи, глотка, горлянка, трахея, бронхи, легені, грудна клітина і діафрагма, а також чутливі та рухівні нерви.