Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСМ, лекції.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
410.11 Кб
Скачать

1. Причини порушення слуху у дітей.

Велика різноманітність патологічних чинників, що у більшому чи меншому ступені впливають на порушення слухової функції людини на різних ділянках слухового аналізатору та на різних етапах його розвитку, зумовлюють складну систематику причин порушень слуху. Тому класифікація причин порушень слуху групує їх за кількома ознаками:

1. За етіологією (походженням) порушення слуху бувають:

- спадкові;

- вроджені;

- набуті.

2. За локалізацією місця ураження:

- кондуктивні (ураження звукопровідної системи);

- нейро-сенсорні (ураження звукосприймаючої системи);

- змішані.

3. За перебгом:

- тимчасові;

- стійкі.

4. За порушенням функції:

- органічні ;

- функціональні.

Порушення слуху спадкового походженя.

Спадкові порушення слуху зумовлені передачою дитині від батьків генотипу, що містить патологічний ген глухоти. Дійсно, у сім’ях, де обидва з батьків мають порушення слуху генетичного походження, вірогідність народження дітей з вадами слуху значна. Існує близько 60 генетичних захворювань, при яких різні види порушень слуху є обов’язковими, або входять до складу структури дефекту. Так, за деякими даними, вади слуху зустрічаються у 70% дітей з хворобою Дауна.

Але роль спадкового (генетичного) чинника, як причини порушень слуху в минулі роки науковцями була дещо перебільшена: так, у сім’ях глухих батьків часто народжуються діти з нормальним слухом. Напевно, якщо причина глухоти має генетичне походження, велике значення має те, який тип наслідування був у даної патологічної хромосоми (рецесивний чи домінантний), знаходилася ця хромосома в генотипі одного з батьків чи обох, а також значну роль відіграють умовами розвитку організму дитини, що сприяють (або не сприяють) проявленню захворювання.

Вроджені порушення слуху.

За даними О.І.Дячкова, вроджені порушення слуху зустрічаються у 7% дітей. Причинами, що призводять до цієї патології, є ряд зовнішних та внутрішних чинників, що впливають на загальне порушення ембріогенезу та на формування і розвиток органа слуху зокрема.

До зовнішних чинників відносяться:

- перш за все, віруси, які мають найбільший мутагенний вплив на ембріогенез. Для органу слуху найбільш небезпечними є віруси червінки, корі, вітряної віспи, паротиту. Небезпечними у цьому плані є також збудники скарлатини та токсоплазмозу. Дефекти слуху під дією цих збудників можуть бути досить різноманітними: від легкої туговухості до глухоти. Частіше страждає звукосприймаюча система;

  • токсичні речовини, до яких найбільш чутливі рецепторні клітини кортїївого органу: солі важких металів, чадний газ, алкогольні та нікотинові отруєння, дечкі медичні препарати (хінін, мишьяк та група ототоксичних антибіотиків).

Серед внутрішніх чинників можна виділити:

  • загально-соматичні захворювання матері - цукровий діабет, нефрити, токсикози вагітності, та ін.;

  • патологічні пологи - затяжні пологи, що супроводжуються асфіксією з кисневим голодуванням, до якого надзвичайно вразливі нервові елементи аналізаторів; застосування акушерських щипців, вакуум-екстракції та інших акушерських операцій, що часто призводить до черепних травм (особливо скроневої долі) дитини;

  • недоношеність – недорозвиток органів і систем дитини, зміни в судинах та незрілість нервової системи часто веде до порушень з боку аналізаторних систем. Вади слуху зустрічаються у 2% недоношених дітей.