Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСМ, лекції.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
410.11 Кб
Скачать

4. Слухова адаптація та слухова втома. Маскування звуку. Бінауральний слух.

Під час дії сильних звукових подразників відбувається тимчасове зниження слухової чутливості. Так, колди людина виходить з дому на шумну вулицю, вуличний шум спримається нею як голосний. Однак через деякий час вона сприймає той самий шум вже як менш інтенсивний. Це зниження відчуття гучності є наслідком зниження чутливості слухового аналізатора під дією сильного звукового подразнення, що забеспечується м’язовим апаратом середнього вуха (скороченням стремінцевого м’язу та розслабленням м’язу, що натягує барабанну перетинку). Після припинення дії шуму (людина знову зайшла з вулиці у приміщення), чутливість органа слуху швидко відновлюється. Таке тимчасове зниження чутливості отримало назву адаптації слуху. Аналогічно відбувається адаптація слухового аналізатора до тиші – при цьому чутливість слуху загострюється, вухо «прислуховується» до тихиих звуків, що досягається максимальним скороченням м’язу, що натягує барабанну перетинку та розслабленням стремінцевого м’язу.

Адаптація є захисною пристосовною реакцією організму, яка регулює силу сприйняття звуку та захищає нервові елементи слухової системи від виснаження під часдії сильних звукових подразників. Дія адаптації короткочасна – після припинення звукового впливу чутлливість відновлюється за кілька секунд.

При інтнесивному і тривалому подразненні (кілька годин) слухового аналізатора наступає слухова втома. Вона характеризується значним зниженням слухової чутьливості, на відновлення якої необхідно вже кілька годин, або навіть діб. Часте і тривале (на протазі місяців, років) переподрвзнення слухового органу можуе викликати в ньому незворотні зміни, які ведуть до стійкої втрати слуху (хронічна шумова травма).

Під час дії звуку дуже великої інтенсивності, навіть короткочасної, може виникнути гостра звукова травма, яка іноді призводить до порушення анатомічної структури органа слуху.

Маскування звуку.

Якщо який-небудь звук сприймається на фоні дії іншого звуку, то перший звук відчувається менш голосним, ніж у тиші: він наче заглушується другим звуком. Так, наприклад, у заводському цеху чи у метро значно погіршується сприйняття мовлення, а деякі звуки зовсім не сприймаються. Це явище називається маскуванням звуку. Звуки різної висоти маскуються не однаково: високі звуки сильно маскуються низькими, а низькі – високими. Найбільше маскуються звуки, які незначно відрізняються по висоті.

Шум міської вулиці має маскуючу дію, яка в день досягає 50 – 60 дБ.

Бінауральний слух.

Наявність у людей і тварин двох органів слуху дозволяє визначати напрямок джерела звуку. Ця здатність отримала назву бінаурального (двовушного) слуху, або ототопіки.

Пояснюють цю властивість органа слуху такими чинниками:

1) вухо, що розташоване ближче до джерела звуку, сприймає звук сильніше, ніж протилежне;

2) вухо, що ближче до джерела звуку, сприймає звук трохи раніше, ніж протилежне;

3) звукові коливання доходять до обох вух у різних фазах.

Для точного визначення напрямку джерела звуку необхідно, щоб слух на обидва вуха був однаковим. Слуховий аналізатор здатний не тільки визначати напрямок джерела звуку, але і оцінювати відстань до нього.

Бінауральний слух дає можливість сприймати складні звукові комплекси, коли звук приходить з багатьох боків одночасно, і визначати при цьому положення джерел звуку у просторі (стереофонія).