Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Eco.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
629.25 Кб
Скачать

101. Відтворення людського ресурсу

Відтворення людського ресурсу – це безперервне відновлення і підтримка фізичних сил і підвищення трудової кваліфікації людей, забезпечення росту загальносвітового і професійного рівня. Воно включає в себе організоване залучення людей праці у виробництво, розподіл і перерозподіл трудових ресурсів між галузями, підприємствами, регіонами, країнами, створення соціально–економічного механізму, що забезпечує задоволення потреб народного господарства в працівниках і водночас повну і ефективну зайнятість населення.

Основою відтворення людського ресурсу є природний рух населення. При цьому між природним рухом населення і відтворенням робочої сили є часовий лаг, пов'язаний з періодом становлення працездатної людини.

102. Державне регулювання сусп відтворення та його форми.

Держ регулювання – комплекс форм і засобів централізованого впливу на розвиток ек об’ктів для стабілізації ек с-ми та її пристосування до інтересів людини.

Основні форми державного регулювання:

  • короткострокове або емпіричне державне регулювання – комплекс антикризових та антициклічних заходів держави, спрямованих на пом”якшення наслівдів економічної кризи.

  • Довгострокове державне регулювання – ек. програмування. Сьогодні це найбільш поширена і розвинена форма державного втручання в ек-чні та соціальні процеси, впливу на процес відтворення. Розрізняють кон”юктурне (спрямоване на регулювання процесу відтворення через маніпулювання госп кон”юктурою) та структурне програмування (форма економічного регулювання – науково обгрунтовані плани економічного та соцго розвитку).Директивне планування – владні структури визначають ек-чні потреби та забезпечують реалізацію планів.

103. Інтернаціоналізація та глобалізація ек. Процесів.

Важливою особливістю сучасності є зростання взаємозалежності економік різних країн, розвиток інтеграційних процесів, інтенсивний перехід цивілізованих країн від замкнутих національних господарств до економіки відкритого типу.

У процесі глобальної інтернаціоналізації світового господарства сформувалася специфічна форма взаємин – міжнародні ек. відносини. Найбільш характерною рисою ХХ – початку ХХІ століття є зростаюча інтернаціоналізація соціально-ек. процесів.

Під інтернаціоналізацією розуміють зближення національних економік шляхом посилення промислової співпраці та взаємозалежності міжнародного товарообороту, руху капіталів робочої с між країнами.

Глобалізація – це новий, вищий ступінь інтернаціоналізації, на який вона почала підніматися з кінця ХІХ століття. Це категорія, яка відображає процес обміну товарами, послугами, капіталом та робочою силою, що виходить за межі державних кордонів.

Передумовами процесу глобалізації у теперішній час виступають: -міжнародна спеціалізація вир-тва і торгівля товарами та послугами; -об’єднання сукупностей технологічно сполучених виробництв за допомогою однотипних технологічних ланцюгів; -конкурентна боротьба за ринки збуту в умовах надвир-тва в розвинених країнах; -виснаження природних ресурсів планети і загострення боротьби за  їх використ.; -збільшення ризику загальноекологічної катастрофи; -інтернаціоналізація капіталу; -інформаційна революція, що забезпечує технічну базу для створення глобальних інформаційних мереж.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]