Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Eco.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
629.25 Кб
Скачать

92.Суспільне відтворення. Його типи та показники

Будь-який процес вир-тва незалежно від його суспільної форми має бути безперервним, тобто повинен періодично проходити одні й ті ж самі стадії. Суспільство не може перестати споживати, а отже, воно не може перестати виробляти. Тому всякий процес суспільного вир-тва, що розглядається в постійному зв’язку і безперервному потоці свого відновлення, в той же час є процесом відтворення. Безперервне виробництво матеріальних благ і послуг є об’єктивною основою існування людського суспільства. Ек. теорія досліджує суспільне відтворення як ек..Ек. відтворення відбувається як всередині окремих підприємств, домогосподарств, галузей і регіонів, так і в масштабі всього суспільства. Основою суспільного відтворення є відтворення на окремих підприємствах і домогосподарствах, або одиничне (індивідуальне відтворення). Відтворення на окремому підприємстві є вихідною і необхідною ланкою всього суспільного відтворення.

Водночас суспільне ек. відтворення не є простою сумою одиничних процесів відтворення окремих підприємств. Доведено, що в суспільному відтворенні з’являються нові якісні елементи, які відсутні на рівні первинних підприємств. Так, вищим інтересом підприємства є максимізація прибутку, а суспільного вир-тва − максимізація добробуту населення. Підприємство орієнтується на ринковий попит, а суспільне вироб­ництво − на сукупний попит і т. ін. вироб­ництво − на сукупний попит і т. ін.

Суспільне ек. відтворення основане на органічній єдності всіх частин, що його утворюють:

вир-тва, розподілу, обміну, споживання;

домогосподарств, підприємств, галузей, ек. регіонів і всього вир-тва;

продуктивних сил, складових їх частин і ек. відносин;

суспільного вир-тва і суспільного споживання.

В усій системі відтворювальних зв’язків визначальним є виробництво, бо саме воно створює все необхідне для життя людей. Розподілене, обмінене і спожите може бути тільки те, що вироблене.

Розрізняють просте, звужене і розширене відтворення економічної системи.

Просте відтворенняце відновлення процесу суспільного вир-тва з року в рік у незмінних обсягах.

Звужене відтворення характеризується відтворенням суспільного вир-тва в обсягах, що є меншими, ніж у попередньому періоді.

Розширене відтворення економікице відтворення суспіль­ного вир-тва в зростаючих обсягах.

Що стосується осн. показників, що характеризують ек. відтворення, то це макроек. показники − валовий внутрішній продукт і національний дохід

93.Національний дохід

Національний дохідце сукупний дохід в економіці, який отримують власники факторів вир-тва: праці, капіталу, землі, підприємницького хисту. Національний дохідце чистий внутрішній продукт, зменшений на величину податків на бізнес.

Національний дохід є дуже важливим показником результатив­ності суспільного вир-тва, національної економіки. Виробництво національного доходу на душу населення найбільш оптимально визначає рівень добробуту населення.Розподіл національного доходу веде до визначення частки кожного з учасників його вир-тва через заробітну плату, прибуток, процент, ренту, дивіденд та ін. Ці доходи називаються первинними, або основними. Перерозподіл національного доходу здійснюється через механізм ціноутворення, державний бюджет, податкову систему, внес­ки до різноманітних фондів та ін. На основі перерозподілу національного доходу формуються вторинні доходи. Використ. національного доходу здійснюється за двома напрямами: на споживання і заощадження (нагромадження). Останнє необхідно для розширення масштабів національного вир-тва і майбутнього зростання національного продукту.

94.ВВП

Валовий внутрішній продукт (ВВП) – це сукупна вар­тість кінцевих товарів і послуг, вироблених у поточному періоді на території країни, незалежно від національної належності підприємств. Валовий внутрішній продукт підраховується за так званим територіальним принципом.Для ВВП характерні такі загальні риси: - є найбільш загальним показником кінцевого результату економічної діяльності в нац.й економіці;- характеризує єдність взаємопов’язаних аспектів економічного процесу: виробництво матеріальних благ і надання послуг, розподіл доходів, кінцеве використ. матеріальних благ і послуг;- охоплює результати економічної діяльності всіх господарських одиниць: підприємств, організацій та установ як сфери матеріального вир-тва, так і сфери послуг, особистих підсобних господарств населення, окремих осіб, зайнятих бізнесом;

- є вартісним, грошовим показником, вимірює ринкову вартість річного вир-тва;- має кількісний, часовий вимір. Існує три методи обчислення валового внутрішнього продукту:1) за виробленою продукцією (виробничий метод);2) за витратами (метод кінцевого використ.);3) за доходами (розподільний метод).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]