Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Eco.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
629.25 Кб
Скачать

79.Сутність і функції ринку.

Ринок - сукупність відносин з приводу обміну товарами, які здійснюються за допомогою грошей.

функцій ринку - Відтворювальна функція ринку полягає у тому, що оскільки ринкок займає опосередковане положення між виробництвом і споживанням, то без його функціонування неможливе нормальне відновлення не тільки окремих матеріальних об’єктів, а й самого суспільства. - Регулююча (чи розподільча) функція ринку полягає у тому, що зміна цін сигналізує про порушення існувавших раніше пропорцій у виробництві різних благ, а отже, про необхідність перерозподілу ресурсів між різними галузіми. - Контрольна функція ринку полягає у тому, що його механізм дає можливість споживачам контролювати виробництво, купуючи лише те, що вони вважають за потрібне. - Стимулююча функція ринку полягає у тому, що ним заохочуються ті виробники, хто найбільш раціонально використовує фактори вир-тва, застосовує найновіші досягнення науки та техніки, що веде до підвищення ефективності вир-тва. - Інтегруюча функція ринку заключається в тому, що ринок «зшиває» чи об’єднує розрізнених виробників та споживачів в єдине ціле, в економіку через систему товарно-грошових зв’язків.На ринку взаємодіють між собою два суб’єкта Покупці — це ті суб’єкти ринкових відносин, які мають гроші і збираються за них придбати необхідний їм товар. Продавці — це ті суб’єкти ринкових відносин, які мають певний товар і збираються за нього отримати необхідні їм гроші. Домогосподарства — це той суб’єкт економіки, який являє собою сім’ю, що складається з однієї чи кількох осіб, яка самостійно веде свою діяльність. Підприємство — це другий суб’єкт ринкової економіки, який являє собою виробника товарів. Держава — це той суб’єкт змішаної ринкової економіки, який являє собою політичну організацію, що наділена правом примусу по відношенню до всіх інших суб’єктів економіки.

Основними об’єктами ринкових відносин є всі види товарів, що постачаються на ринок. споживчі товари; засоби праці; робоча сила або праця; земля та інші природні ресурси; нерухомість: виробничі будівл. і та житло; грошово-кредитні ресурси.

Умови функціонування ринку:

  • приватна власність на будь-що;

  • вільні підприємства;

  • наявність конкуренції;

  • вільне ціноутворення;

  • відсутність держаного втручання;

80. Попит і пропозиція

Складові ринкової економіки: попит, пропозиція, ціна й конкуренція. Кількість товарів, які бажають придбати індивід або група індивідів за наявних цін називають попитом. Попит відображає закономірності поведінки споживачів на ринку — їх реакцію на зміну доходів та цін. На ринку ми маємо справу не з попитом взагалі, а з попитом платоспроможним, тобто забезпеченим відповідною сумою грошей. Тому попит включає в себе два елементи: а)потреби, тобто бамкання придбати той чи інший товар або послугу; б)грошові засоби, які має суспільство для придбання даних товарів або послуг.

Попит, як правило, виражається в грошовій формі.

Пропозиція - це сукупність товарів і послуг, які є або в кожний даний момент можуть бути доставлені на ринок. Вона включає в себе два моменти: а)готовність виробників (продавців) до продажу того чи іншого виду товару або послуги; б)умови, на яких виробник (продавець) згідний продати їх. Пропозиція, як правило, має натуральне вираження: штуки, тонни, метри.

Ціна - це грошовий вираз вартості. На ринку, як правило, розрізняють три види цін: ціну попиту, ціну пропозиції і ціну рівноваги. Ціна попиту - це граничне максимальна ціна, яку покупці ще згідні платити за товар. Ціна пропозиції - це граничне мінімальна ціна, яку продавці ще згідні взяти за свій товар. Ціна рівноваги - це ціна, яка встановлюється при врівноваженості попиту і пропозиції. Взаємодія названих елементів і являє собою ринковий механізм.Залежність між обсягом використаного фактора вир-тва L і обсягом випуску товарів Q називається виробничою функцією. Таким чином, в основі функції пропозиції лежить функція граничних витрат на виробництво товару, форма якої буде залежати від функції загального випуску продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]