Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори філософія 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
291.84 Кб
Скачать

1.35. Розвиток суспільно-політичної та філософської думки на ЗакарпатТі.

Хоч Закарпаття до його возз'єднання із Україною в 1945 році завжди було під владою іноземців, та не дивлячись на це, воно аж ніяк не заслуговує назву типу «Африка в центрі Європи», «Земля без імені» (Ольбрахт, Анна Зегерс). Про це свідчить тот факт, що тут зросло багато освічених людей, серед яких були й імена європейської величини. До них належали: М.Андрелла, А.Ф.Бачинський, І.Орлай, П.Лодій, М.Балудянський, Ю.Гуца-Венелін, Н.Кукольник, МЛучкай, А.Добрянський, О.Духнович, Є.Фенцик, А.Волошин, Ф.Потушняк та інші.

Одним із просвітників Закарпаття був А.Ф.Бачинський (1732-1809 pp.). Керуючи Мукачівською єпархією, А.Бачинський заснував богословську семінарію і єпископську бібліотеку, зібрав і залишив після себе близько 9 тисяч томів і вимагав від священиків на місцях організувати при церквах школи з рідною мовою навчання, домагався виділення додаткових місць для молодих закарпатців у вузах Львова, Відня, Трнави. Він таємно посилав двох монахів до Києво-Печерського монастиря для ознайомлення з церковним і духовним життям України. У 1804 р. видав 5-ти томну «Біблію».

Великий внесок у розвиток суспільно-філософської думки вніс Михайло Андрійович Балудянський (1769-1847 pp.). Працюючи в університеті в С.-Петербурзі, М.Балудянський популяризує вчення Руссо про природне право і його ідеї народного суверинітету, викладає новітні системи буржуазної політекономії, зокрема А.Сміта. У ряді своїх творів («Національне багатство. Зображення різних господарських систем», «Про розподіл і оборот багатства») він розвиває антикріпосницькі погляди

На особливу увагу заслуговують суспільно-філософські погляди Юрія Івановича Гуци-Венеліна (1802-1839 pp.). Услід за М.Ломоносовим, Гуца-Венелін піддає науковій критиці норманську теорію походження Київської Русі. У своїй роботі «Древніе и ньшешніе Болгаре в политическом, народописном, историческом и религиозном их отношении к россиянам» на основі лінгвістичних та історичних даних, він доводить, що болгари не тюркського, а слов'янського походження. Тому вченого шанують в Болгарії і по сьогодні. Гуца-Венелін по праву вважається одним із родоначальників російського слов'янознавства.

Заслуговують на увагу і суспільно-філософські погляди Василя Довговича (1783-1849 pp.). Він народився у с.Золотареві поблизу Хуста. Початки освіти здобув у місцевого дяка та священика. Потім нижчі латинські класи здобув у Сиготі (Мараморощина), а філософську - у Великому Варадині, Трнаві та Ужгороді. Тривалий час працював священиком у с.Довге, що на Іршавщині. Від назви цього села він і прийняв псевдонім Довгович. Потім працював у с.Великі Лучки на Мукачівщині.

Важливе місце в розвитку суспільно-філософської думки : займають погляди Олександра Васильовича Духновича (1803-1865 pp.). Згідно із рішенням ЮНЕСКО в 2003 році було широко , відзначено 200-річчя від дня народження вченого. Народився він 24 квітня 1803 року в с.Тополя Гуменського округу на Словаччині в сім'ї сільського священика. Один із дослідників історії Закарпаття назвав його народолюбцем (Ф.Арістов). Та можна додати й таке до цієї характеристики О.Духновича: він не тільки любив свій народ, але й прагнув здобути для нього національну волю, краще життя. Він уже в 40-х роках XIX ст. зайняв чітку; позицію, спрямовану проти влади Габсбургів та угорських магнатів, які намагались денаціоналізувати автохтонне населення краю, змадяризувати та онімеччити його, позбавивши власної історії, національної свідомості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]