Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори філософія 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
291.84 Кб
Скачать

1.15. Філософcька система гегеля. Вплив гегеля на духовне життя європи

Гегель - об’єктивний ідеаліст. Первинним він вважав абсолютну ідею, світовий, безособовий, відірваний від людини розум, а вторинним - все матеріальне, яке, на його думку, є втіленням цієї ідеї. Дійсне відношення між матеріальним та ідеальним в гегелівській філософії ставиться на голову: духовне, ідеальне розглядається в ній як творець матеріального. Інакше кажучи, у Гегеля суб’єктивна діалектика диктує об’єктивну, або по-іншому, що те ж саме, діалектика голови диктує діалектику речей. Серед великої кількості його творів найголовнішим є “Наука логіки” (1812-1816 рр.).

Що ж таке, з точки Гегеля абсолютна ідея? Світова ідея, вчив Гегель, існує вічно і містить в собі у прихованій формі всі можливі явища природи і суспільства, становить собою їх джерело і рушійну силу. Ідея у процесі саморозвитку проходить різні стадії, все повніше і повніше розкривається сама у собі, потім приймає форму природи - спочатку неорганічної, а потім і органічного світу та людини, далі проявляється у формі держави, мистецтва, релігії і філософії. Таким чином, весь різноманітний світ, згідно його конструкції, становить собою продукт саморозвитку ідеї як творчої сили, є сукупністю різноманітних форм її прояву.

Фiл. система Гегеля знаход. в суперечностi з методом. Система — iдеалiстична, метод — дiалектичний; розробив основнi закони i прицнипи дiалектики. Але система тяжiє над методом, тому його дiалектика обмежена:

1) вона iдеалiстична — пошир. тiльки на поняття

2)має вiдношення лише до минулого. Дiалектика його обмежена в просторi i часi. Фiл-ка система Гегеля базується на 3 принц.: тотожнiсть, свiдомiсть i буття. Зводить буття (матерiальне) до свiдомостi (духовне). Первинне — це абсолютний дух. Гегель абсолютує iдею (своєрiдний свiтовий розум, в якому мислення i буття спiвпадають мiж собою).

Уся система гегеля пiдпорядкована трiадi. Дух проход. 3 фази розвитку.

1) дух формує поняття. Вони проходять процес становлення — для поняття породжує iнше.

2) дух вiдчуждує вiд себе матерiальне, природу.

3) дух повертається в моноситого духу в бiльш високому смислi, збагаченим.

метод гегеля — це дiалектика понять, а не природи.

— згiдно Гегеля все перебуває в постiйному русi, що вiдбувається за змiнами дiалектики.

— критерiї iсторичного прансу — свобода.

— вiйна є необхiднiстю — вона локомотив iсторiї

— справжня свобода передбачає обмеження, вона має своїм змiстом розум взагалi. Спiльним для свободи i розуму, є людина, т.ч. вона — вільна iстота.

— Гегель повязує проблему свободи з духом i розгялдає свободу як «пiзнання необхiдностi».

Одначе, філософія Гегеля зіграла свою позитивну роль в історії не цими міркуваннями, а своїм діалектичним методом. Заслугою Гегеля було те, що він першим в історії філософії дав формулювання основних законів діалектики, заклав основи діалектичної логіки, чим серйозно підірвав основи метафізичного методу, що панував на той час в науці. І при цьому всьому йому не вдалось самому до кінця подолати метафізику. На заваді була його ідеалістична система.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]