Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
upr_per_metodichka.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
232.6 Кб
Скачать

8.3 Атестація персоналу

Атестація персоналу організації – це процедура визначення кваліфікації, рівня знань, практичних навичок, ділових та особистісних якостей працівника, якості праці та її результатів та встановлення ступеня відповідності посаді.

Мета атестації - раціональна розстановка кадрів та їх ефективне використання.

Атестація базується на комплексній оцінці персоналу.

Виділяють наступні етапи атестації:

  • підготовчий;

  • оцінка співробітника та його трудової діяльності;

  • проведення;

  • прийняття рішень за результатами атестації.

Для досягнення більш якісних комплексних характеристик доцільно використовувати вагові коефіцієнти досліджуваних якостей (у % або у балах).

Види атестації

  • чергова атестація;

  • атестація по закінченню випробувального терміну;

  • атестація при просуванні по службі;

  • атестація при переведенні в інший структурний підрозділ.

8.4 Управління діловою кар’єрою

Ділова кар’єра – поступове просування особистості в будь – якій сфері діяльності, зміна навичок, кваліфікаційних можливостей та розмірів винагороди, пов’язаних з діяльністю, просування вперед по обраному шляху, досягнення престижу, слави, збагачення.

Кар’єра – це індивідуально усвідомлена позиція та поведінка індивіда, пов’язана з трудовим досвідом та діяльністю протягом робочого життя людини.

В процесі реалізації кар’єри важливо забезпечити взаємодію всіх її видів та інформувати працівників про їхні перспективи в організації.

Планування та контроль ділової кар’єри полягає в тому, що з моменту прийняття працівника в організацію і до передбачуваного звільнення з роботи необхідно організувати планомірне горизонтальне і вертикальне просування працівника по системі посад чи робочих місць.

Працівник повинен знати перспективи на довго- та короткостроковий термін, а також володіти інформацію про показники, яких він повинен досягти, щоб розраховувати на просування по службі.

Види кар’єри відображені на рисунку 8.1.

Ділова кар’єра

Внутрішньоорганізаційна Міжорганізаційна

Спеціалізована Неспеціалізована (Японія)

(одна спеціальність на протязі всієї

Роботи)

Вертикальна Горизонтальна Сходинкова Прихована

(елементи вертикальної

і горизонтальної)

Рисунок 8.1 – Види кар’єри

Розглянемо імовірні етапи кар’єри на прикладі керівника.

Етапи кар’єри менеджера:

1) Попередній (<25 років);

2) Становлення (<30 р.);

3) Просування по службі (<45 р.);

4) Збереження (< 60 р.);

5) Завершення (після 60 р.);

6) Пенсійний (після 65 р.).

На кожному етапі кар’єри працівнику характерні певні особливі потреби вторинного порядку. Для з’ясування потреб працівників на різних етапах проводяться дослідження в процесі службової кар’єри. Деякі результати оформляються у вигляді кар’єрограм, що дозволяють прослідити кар’єрний шлях та кваліфікаційні характеристики, вимоги до конкретних посад.

Для досягнення максимальної віддачі від працівника в довгостроковій перспективі необхідно управляти його діловою кар’єрою.

Управління діловою кар’єрою – це комплекс заходів, що проводяться кадровою службою організації по плануванню, організації, мотивації та контролю службового росту працівників, виходячи з їхніх цілей, потреб, можливостей, здібностей та схильностей, а також цілей та можливостей організації.

Цілі кар’єри змінюються з часом. Ціль – це не стільки галузь діяльності, посада, скоріше це причина, за якою людина бажає мати цю конкретну роботу.

Для ефективного управління власною діловою кар’єрою необхідно складати особистий план ділової кар’єри.

Сьогодні прогресивні організації, орієнтовані на досягнення стратегічних цілей, виконують ряд функцій по плануванню та реалізації ділової кар’єри своїх співробітників. Так, зрозуміло, що кожна особа має свої власні цілі в кар’єрі, і організація, що хоче бути успішною на ринку, повинна надавати можливість просування в першу чергу своїм працівникам, тим самим забезпечуючи їхні цілі по самореалізації, саморозвитку та зростання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]