Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
upr_per_metodichka.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
232.6 Кб
Скачать

5.3 Стратегія управління персоналом організації

Організаційне проектування системи управління персоналом – це процес розробки проектів організації системи управління персоналом. Організаційна структура системи управління персоналом – це впорядкована сукупність взаємопов’язаних підрозділів системи управління персоналом та відповідних посадових осіб.

Нормативно-методичне та правове забезпечення системи управління персоналом – це сукупність документів організаційного, організаційно-методичного, організаційно-розпорядчого, технічного, нормативно-технічного, техніко-економічного характеру, а також нормативно-довідкові матеріали, що встановлюють норми, правила, вимоги, характеристики, методи та інші дані, що використовуються при вирішенні задач організації праці та управління персоналом, затверджені у встановленому порядку компетентним відповідним органом чи керівництвом організації.

Кадрова політика організації – це генеральний напрям кадрової роботи, сукупність принципів, методів, форм, організаційного механізму щодо формування цілей та задач, спрямованих на збереження, зміцнення та розвиток кадрового потенціалу, створення кваліфікованого та високопродуктивного згуртованого колективу, здатного своєчасно реагувати на вимоги ринку з урахуванням стратегії розвитку організації.

Стратегічне управління персоналом – це управління формуванням конкурентноздатного трудового потенціалу організації з урахуванням змін в її внутрішньому та зовнішньому середовищі, що дозволяє організації виживати, розвиватися та досягати своїх цілей у довгостроковій перспективі

Потенціал персоналу – це змістові характеристики персоналу: знання, навички, здатності, соціальний статус, норми поведінки, цінності, професійно–кваліфікаційні характеристики тощо.

Система стратегічного управління персоналом – впорядкована і цілеспрямована сукупність взаємозалежних суб’єктів, об’єктів та засобів стратегічного управління персоналом, що взаємодіють в процесі функціонування стратегічного управління персоналом.

Стратегія управління персоналом - це пріоритетний, якісно визначений напрямок дій, необхідних для досягнення довгострокових цілей по створенню високопрофесійного, відповідального та згуртованого колективу, що враховує стратегічні цілі організації та її ресурсні можливості.

Основні риси стратегії управління персоналом організації це довгостроковий характер та зв’язок зі стратегією організації в цілому.

Складові частини стратегії УПО:

  1. умови та охорона праці, техніка безпеки;

  2. форми та методи регулювання трудових відносин;

  3. методи вирішення конфліктів;

  4. кодекс ділової етики;

  5. політика зайнятості (аналіз ринку праці, найму та використання персоналу, режим роботи);

  6. профорієнтація та адаптація персоналу;

  7. розробка професійно–кваліфікаційних вимог до персоналу;

  8. методи та форми відбору, ділової оцінки та атестації персоналу;

  9. концепція розвитку персоналу;

  10. механізм управління трудовою мотивацією;

  11. форми та системи оплати праці;

  12. заходи по удосконаленню системи.

На практиці стратегія управління персоналом організації може включати не всі перераховані елементи, а лише деякі з них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]