Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
upr_per_metodichka.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
232.6 Кб
Скачать

4.2.1 Структура кадрової служби

В сучасних зарубіжних та вітчизняних передових організаціях існує тенденція до професійного управління персоналом, тобто ці функції від лінійних керівників переходять до кадрових служб.

В системі управління персоналом організації реалізуються функції управління персоналом. Вона включає підсистему лінійного керівництва, а також ряд функціональних підсистем, що спеціалізуються на виконанні однорідних функцій.

Підсистема лінійного керівництва здійснює управління організацією в цілому, управління окремими функціональними і виробничими підрозділами. Функції цієї підсистеми виконують: керівник організації, його заступники, керівники функціональних і виробничих підрозділів, їх заступники, майстри, бригадири.

Виділяють такі функціональні підсистеми: планування та маркетингу персоналу, управління наймом та обліком персоналу; управління трудовими відносинами, забезпечення умов праці; управління розвитком персоналу; управління мотивацією поведінки персоналу; соціальним розвитком тощо.

  1. Підсистема планування і маркетингу персоналу виконує наступні функції: розробка кадрової політики і стратегії управління персоналом, аналіз кадрового потенціалу, аналіз ринку праці, організація кадрового планування, планування і прогнозування потреби в персоналі, організацію реклами, підтримку взаємозв'язку із зовнішніми джерелами, що забезпечують організацію кадрами.

  2. Підсистема управління наймом і обліком персоналу здійснює: організацію найму персоналу, організацію співбесіди, оцінки, відбору і прийому персоналу, облік прийому, переміщень, заохочень і звільнення персоналу, професійну орієнтацію і організацію раціонального використання персоналу, управління зайнятістю, забезпечення документації системи управління персоналом.

  3. Підсистема управління трудовими відносинами проводить: аналіз і регулювання групових і особових взаємостосунків, аналіз і регулювання відносин керівництва, управління виробничими конфліктами і стресами, соціально-психологічну діагностику, дотримання етичних норм взаємостосунків, управління взаємодією з профспілками.

  4. Підсистема забезпечення нормальних умов праці виконує такі функції як дотримання вимог психофізіології і ергономіки праці, дотримання вимог технічної естетики, охорони праці і навколишнього середовища, воєнізованої охорони організації і окремих посадовців.

  5. Підсистема управління розвитком персоналу здійснює навчання, перепідготовку і підвищення кваліфікації, введення в посаду і адаптацію нових працівників, оцінку кандидатів на вакантну посаду, поточну періодичну оцінку кадрів, організацію раціоналізаторської і винахідницької діяльності, реалізацію ділової кар'єри і службово-професійного просування, організацію роботи з кадровим резервом.

  6. Підсистема управління мотивацією поведінки персоналу виконує наступні функції: управління мотивацією трудової поведінки, нормування і тарифікація трудового процесу, розробка систем оплати праці, розробка форм участі персоналу в прибутках і капіталі, розробка форм морального заохочення персоналу, організація нормативно-методичного забезпечення системи управління персоналом.

  7. Підсистема управління соціальним розвитком здійснює організацію громадського харчування, управління житлово-побутовим обслуговуванням, розвитком культури і фізичного виховання, забезпечення охорони здоров'я і відпочинку, забезпечення дитячими установами, управління соціальними конфліктами і стресами, організацію продажу продуктів харчування і товарів народного споживання, організацію соціального страхування.

  8. Підсистема розвитку організаційної структури управління виконує такі функції, як аналіз діючої організаційної структури управління, проектування нової оргструктури управління, розробка штатного розкладу, формування нової оргструктури управління, розробка і реалізація рекомендацій щодо розвитку стилю і методів керівництва.

  9. Підсистема правового забезпечення системи управління персоналом здійснює вирішення правових питань трудових відносин, узгодження розпорядчих і інших документів по управлінню персоналом, вирішення правових питань господарської діяльності, проведення консультацій з юридичних питань.

  10. Підсистема інформаційного забезпечення системи управління персоналом виконує наступні функції: ведення обліку і статистики персоналу, інформаційне і технічне забезпечення системи управління персоналом, забезпечення персоналу науково-технічною інформацією, організація роботи органів масової інформації організації, проведення патентно-ліцензійної діяльності.

Залежно від розмірів організацій склад підрозділів відрізняється: в невеликих організаціях один підрозділ може виконувати функції декількох підсистем, а в крупних функції кожної підсистеми, як правило, виконує окремий підрозділ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]