Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КНИГА 12.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
2.46 Mб
Скачать

75. Фізичний маятник.

Почепимо лінійку на гвіздок і надамо їй бічного поштовху; побачимо, що лінійка робитиме маятникоподібні рухи. Лінійка, почеплена на гвіздок, є прикладом фізичного маятника. Всяке тіло, що під впливом своєї ваги коливається коло нерухомої осі, є фізичний маятник. Порівнявши період коливання довгої лінійки з періодом коливання короткої лінійки, помічаємо, що довга лінійка гойдається з більшим періодом, ніж коротка. Досліджуючи період довгої і короткої лінійок, ми не виявимо, однак, пропорційності періоду кореню квадратному з довжини маятника, оскільки фізичний маятник складається не з однієї матеріальної точки, як математичний, а з нескінченно великого числа матеріальних точок, що містяться на різних віддалях від осі.

Але для всякого фізичного маятника ми зможемо добрати такий математичний маятник, який коливається з тим самим періодом, як і даний фізичний. Два маятники, що мають однаковий період, називаються синхронними.

Довжина математичного маятника, що гойдається синхронно з даним фізичним, називається зведеною довжиною фізичного маятника.

Тому формулу математичного маятника можна застосувати до фізичного лише в тому разі, коли в цю формулу замість l підставити зведену довжину фізичного маятника.

76. Перетворення енергії при гармонічному коливанні.

Візьмемо маятник, відхилимо його від середнього положення С (положення рівноваги) в положення В (рис. 85). Цим ми надамо йому деякого запасу потенціальної енергії. Пустимо маятник; він почне коливатися між своїми крайніми положеннями В і D. У крайніх точках В і D, що відповідають найвищому підняттю маятника, у нього буде максимум потенціальної енергії, а кінетична енергія його механічного руху в цих положеннях дорівнюватиме 0, оскільки в цих точках швидкість коливального руху дорівнює 0.

В середній же точці С швидкість коливального руху буває найбільша, а тому й кінетична енергія дорівнює максимальному значенню.

В якійсь проміжній точці F маятник матиме і потенціальну, і кінетичну енергію. Коли маятник рухається від крайніх положень до середнього, буде зменшуватись його потенціальна енергія і зростатиме кінетична. А коли маятник рухається від середнього положення до крайніх, навпаки, кінетична енергія знижується і зростає потенціальна.

Таке перетворення енергії відбувається при всякому гармонічному коливанні.

Позначимо буквою W повну енергію коливного тіла, буквою Wk — його кінетичну енергію і буквою Wp — потенціальну.

Тоді на підставі закону зберігання енергії маємо:

W = Wp + Wk.

В середньому положенні С потенціальна енергія Wp = 0 і W = Wk макс. Ми знаємо, що ; з другого боку, для коливального тіла . Тому:

.

Для середнього положення С фаза φ=0; cosφ = 1 і кінетична енергія досягає максимального значення :

.

а це і є значення W—повної енергії коливального тіла. В крайньому положенні В енергія Wk = 0 і

.

Отже:

або:

.

Потенціальна енергія в цій точці дорівнює:

.

Вправи.

1. Маятник коливається з амплітудою А1 = 5 см. У скільки разів збільшиться енергія коливання, якщо ми додатковим поштовхом збільшимо амплітуду до А2 = 10 см ?

2. Маса коливальної частинки т = 0,01 г, частота її v = 500 коливань в 1 секунду, амплітуда В = 2 мм. Визначити енергію коливальної частинки.

3. Відшукати значення кінетичної і потенціальної енергії для коливальної частинки, що задовольняє умови попередньої задачі і перебуває у фазі φ = π/8.