Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КНИГА 12.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
2.46 Mб
Скачать

71. Графік гармонічного коливання.

Побудуємо графік гармонічного коливального руху. Для цього на горизонтальній осі будемо відкладати час t, а на вертикальній — відхилення х. Рис. 3а пояснює побудову. В початковий момент матимемо:

і ,

через матимемо

,

тобто відхилення досягає найбільшої величини, яка дорівнює амплітуді, і т. д. Зробивши відповідні побудови для всіх можливих значень t, ми матимемо для відхилів х криву, що називається синусоїдою (рис. 81а).

Цю саму криву можна мати, відкладаючи на горизонтальній осі фазу коливання φ, а на осі ординат зміщення х, проектуючи для цього на вісь ординат відповідні положення кінця радіуса - вектора ОО1.

Вправи.

1. Визначити частоту, коли дано період коливання :

а) Т =0,25 сек. г) Т =0,001 сек.

б) Т = 0,00001 д) Т= 103

в) Т=2

2. Визначити період, коли дано частоту коливань:

a) ν = 1000 ; б) ν = 106; в) ν = 0,1.

3. Визначити зміщення х тіла, яке гармонічно коливається, якщо А= 10 см; t = 1/120 сек.; v = 20 кол. на 1 сек.

4. Побудувати графік гармонічного коливання з періодом Т =2 сек. і амплітудою А = 10 см. Масштаб взяти для ординат ½, a для абсцис в 1 см —1/6 сек.

72. Швидкість при гармонічному коливальному русі.

Спостерігаючи рух коливального тіла, ми помічаємо, що в міру того, як воно віддаляється від середнього положення Р0, швидкість поступово зменшується. У крайніх положеннях Р2 і Р6 швидкість дорівнює нулеві. Коли тіло рухається від крайніх положень до середнього, швидкість зростає і найбільшого значення досягає, проходячи через середнє положення.

Надамо швидкого коливального руху нашій кульці; коливання її тіні (проекції на екрані) будуть дуже часті. За рухом ми можемо спостерігати тільки біля її крайніх положень, а в середніх положеннях тінь рухається так, що око не встигає її уловлювати.

В момент проходження через середнє положення тінь рухається так само швидко, як і кулька по колу; ми їх і зображуємо однаковими векторами O0Е = Р0Е' (рис.82).

Рис.82.

В якомусь положенні P1 швидкість руху тіні стає менша, ніж у точці Р0. А швидкість кульки, що рухається рівномірно колом, залишилася та сама, але має інший напрям; зображуємо її вектором О1С, Розкладемо цей вектор швидкості O1C на дві складові: O1D, паралельну до коливального руху тіні, і на вектор O1B, перпендикулярний до екрана.

Друга складова швидкості О1В лише наближає і віддаляє кульку від екрана, а це не впливає на рух тіні, тобто на коливальний рух, і швидкість руху тіні залежить тільки від першої складової O1D, яка й спричиняє переміщення її від середнього положення.

Рис. 83

Отже, виявляється, то швидкість тіні в нашому коливальному русі у точці Р1 дорівнює векторові Р1С =O1D.

А через те,щo<CO1D=О1ОО0= φ, то з ΔCO1D виходить, що:

O1D = О1С cos φ,

P1C'=O1C cos φ.

P1C'є проекція O1C на пряму P0C’.

Через це швидкість 1С’) руху проекції точки О1 дорівнює проекції (O1C cos φ) швидкості 1С) руху самої точки.

Ми знаємо, що швидкість руху кульки по колу :

,

а Р1С = v є швидкість коливального руху тіні. Звідси :

, або .

Отже, швидкість у гармонічному коливальному русі прямо пропорційна до амплітуди, частоти і косинуса фази коливання.

Для середнього положення Р0 фаза φ = 0; cos φ =cos 00 =1, і швидкість набирає найбільшого значення :

.

У крайньому положенні Р2 фаза ; , і швидкість коливання дорівнює нулеві.

В міру того, як коливальне тіло віддаляється від середнього положення фаза зростає від 0 до π/2) cos φ зменщується від 1 до 0, відповідно зменшується і швидкість v.

Побудуємо графік швидкості так само, як будували ми графік зміщення. Матимемо криву, дану на рис. 83. Ця крива є вже відома нам синусоїда, тільки вона порівнюючи з синусоїдою зміщення коливального тіла зсунута й випереджає її щодо фази на π/2. Це так і повинно бути, оскільки cos φ = sin (φ+ π/2).