Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коваль.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.09.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ЮРІЯ ФЕДЬКОВИЧА

Кафедра кореляційної оптики

ЗВІТ

з виробничої практики

на ВАТ «Центральне конструкторське бюро Ритм»

Виконавець:

студент ІІІ курсу, 302 групи

Коваль С.О.

Керівник практики від підприємства:

Керівник практики від університету:

Козаков О.М.

Чернівці

2012

ЗМІСТ

  1. Вступ

  1. Історія підприємства

  1. Розробки

  1. Основні підрозділи

  1. Напрямки розвитку розробки та модернізації Фотоприймачів

середнього ІЧ - діапазону

  1. Фотолітографія

  1. Приймачі ІЧ-діапазону

  1. Проходження практики

  1. Нанесення фоторезисту неперервне(індивідуальне завдання)

  1. Список використаної літератури

ВСТУП

В період з 6 червня по 26 червня ми проходили практику на ВАТ «ЦКБ «Ритм». Нас познайомили з керівником практики, який провів вхідний інструктаж з техніки безпеки. Нас ознайомили з інструкціями по наданню першої медичної допомоги, правилами поведінки у виробничих приміщеннях та іншими інструкціями, в подальшому протягом 5 днів проводили п’ятиденний інструктаж з техніки безпеки і протипожежної безпеки на виробництві.

Історія підприємства

ВАТ ЦКБ "Ритм" було утворено у 1971 р. як дослідно-конструкторське бюро заводу "Кварц" за наказом Міністра оборонної промисловості СРСР, у 1979 році - реорганізовано у ЦКБ заводу "Кварц".

У 1990 р. за наказом МОП СРСР на базі ЦКБ заводу "Кварц " створено окрему юридичну особу - ЦКБ "Ритм". З 1992 р. ЦКБ "Ритм" підпорядковано Міністерству машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України. Наступного, 1993 року, ЦКБ "Ритм" затверджено головним підприємством Мінмашпрому України.

Згідно з державною програмою приватизації у 1994 було шляхом акціонування на базі ЦКБ "Ритм" створено відкрите акціонерне "ЦКБ "Ритм".

ВАТ "ЦКБ "Ритм" має повний замкнутий технологічний цикл виготовлення фотоприймачів, фотоприймальних пристроїв і оптопар. До складу підприємства входять:

науково- виробничі комплекси:

  • проектування та виготовлення фоточутливих структур за планарно-дифузійною технологією;

  • проектування та виготовлення фоточутливих шарів методом осадження;

  • проектування та виготовлення фотоприймальних пристроїв і оптопар;

  • проектування та виготовлення корпусних деталей і обробки напівпровідникових матеріалів;

  • фотометричних досліджень та метрології.

Виробничі дільниці:

  • механічних та кліматичних випробувань ;

  • вирощування монокристалічних напівпровідникових матеріалів;

  • нанесення інтерференційних фільтрів;

  • проектування та виготовлення фотошаблонів.

Розробки

Підприємство має значний досвід розроблення робочої конструкторської документації для виготовлення нових зразків фотоприймачів, фотоприймальних пристроїв та оптопар; номенклатура виробів становить понад 200 назв.

На підприємстві працюють 2 доктори технічних наук, 2 кандидати технічних наук, 36 дослідників (провідні інженери, інженери-конструктори, інженери-технологи), економісти, програмісти, менеджери та інші.

      • фотометричні дослідження;

      • розробка методик вимірювання і випробування виробів фото- та оптоелектроніки;

      • повірка фотометричних приладів

Для забезпечення напрямку - розробка твердотільних фотоприймачів, фотоприймальних пристроїв та оптопар на підприємстві діє організаційна структура керівництва виробничим процесом та процесом забезпечення якості

ВАТ «ЦКБ «Ритм» - головне підприємство Міністерства промислової політики України, високотехнологічне сучасне підприємство.

Профіль діяльності - напівпровідникова фотоелектроніка, розробка і виробництво фотоприймачів, фотоприймальних пристроїв і оптопар для різних спектральних діапазонів оптичного випромінення на основі кремнію, германію, сульфіду та селеніду свинцю, фосфіду галію тощо. Вироби підприємства працюють у широкому спектральному діапазоні, у всіх кліматичних зонах планети, у космосі, під водою, при підвищеній радіації, при значних вібраційних та акустичних навантаженнях, фоточутливі елементи виробів можуть комлектуватися мультиплексорами та термоелектричними охолоджувачами.

Перевага підприємства перед іншими полягає в тому, що воно має повний замкнутий технологічний і виробничий цикл виготовлення фотоприймачів, які використовуються як коплектуючі до оптико-фото-електронних вузлів різноманітного призначення та для ремонту обладнання, яке вийшло з ладу.

Використання сучасних технологій, універсальність розробок дають можливість виготовляти напівпровідникові прилади на замовлення споживачів за заданими параметрами з урахуванням конкретних умов експлуатації.

ВАТ «ЦКБ «Ритм» впровадив у виробництво разом з фірмою "Тензор" м.Чернівці "сонячно-сліпі" ультрафіолетові фотоприймачі.

Охолоджуваний фоторезистор на основі селеніду свинцю УФР02 комплектується сьогодні мікрохолодильниками Інституту термоелектрики НАНУ та чернівецької фірми "Ітерм". Виріб йде на комплектування сучасних комп'ютеризованих систем дистанційного контролю температури поїздів, що рухаються зі швидкістю до 120 км за год.

Окремо слід відзначити розробки підприємства для потреб спецтехніки. Це «очі» грізної зброї. Виробами підприємства комплектуються російський та український артилерійські комплекси з керованими снарядами для стрільби з високою точністю Експорт таких виробів через систему Укрспецекспорту дозволяє Україні суттєво поповнювати бюджет держави.

Контроль якості забезпечується стандартами підприємства. На підприємстві є підрозділ, який забезпечує наявність на робочих місцях технологічних карт та

креслень.

Перші зразки нового виробу проходять повний цикл випробувань на відповідність Технічним умовам, зареєстрованих Державним центром стандартизації, метрології та сертифікації з оформленням відповідних протоколів. В подальшому, якість виробу підтверджується періодичними випробуваннями з оформленням відповідних протоколів. Вимірювальне обладнання, яке застосовується при виготовленні, вимірюванні параметрів та випробуваннях виробів проходить калібрування або метрологічну атестацію за методиками, встановленими нормативною документацією.