Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Корекційно-розвивальна програма для учнів 1 кла...docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
41.64 Кб
Скачать

Погоджено

Директор Центру

практичної психології

та соціальної роботи

________ І.І. Слободян

Корекційно-розвивальна програма для учнів 1 класу з метою полегшення адаптації до нової соціальної ситуації розвитку

Автор: практичний психолог Михайловецької ЗОШ І-ІІІ ст.

Козак Віта Миколаївна

Пояснювальна записка

1. Адаптаційний тренаж.

2. Даний тренаж є актуальним, тому що сприятиме загальному розвитку особистості учасників тренажу, усіх когнітивних процесів школярів та полегшенню адаптації до навчання у школі.

Мета: полегшення адаптації першокласників до нової соціальної ситуації розвитку.

Завдання:

- вдосконалення уважності, просторових уявлень;

- формування розумового плану дій та мовленнєвих функцій;

- розвиток продуктивності психічної діяльності;

- розвиток пам’яті;

- розвиток уяви;

- вдосконалення комунікативних навичок.

Вік учнів: 6-7 років.

Форма роботи: групова.

Кількість дітей: 5.

Тривалість психокорекційного процесу: 7 занять, частота зустрічей – 2 рази в тиждень, тривалість занять – 30 хв.

Тематичний план:

Заняття № 1.

Мета: знайомство, встановлення позитивних, доброзичливих стосунків між учасниками тренажу. Розвиток та вдосконалення комунікативних навичок. Перевірка на знання кольорів.

Заняття № 2.

Мета: розвиток уважності, просторових уявлень, вдосконалення комунікативних навичок.

Заняття № 3.

Мета: розвиток сприймання простору.

Заняття № 4.

Мета: вміння відповідати на запи­тання так, як вимагає завдання; стимулювання мовленнєвої активності, розвиток здатності виражати свої думки вербально.

Заняття № 5.

Мета: формування вміння вести діалог у ході навчальної діяльності, розповідати про послідовність виконання запропонованої роботи; розвиток уяви, творчої активності.

Заняття № 6.

Мета: формування вміння вести діалог у ході навчальної діяльності, розповідати про послідовність виконання запропонованої роботи, розвиток уваги, мислення.

Заняття № 7.

Мета: повторення усіх набутих в ході тренажу знань і навичок.

Заняття № 1

Мета: знайомство, встановлення позитивних, доброзичливих стосунків між учасниками тренажу. Розвиток та вдосконалення комунікативних навичок. Перевірка на знання кольорів.

ПОЧАТКОВИЙ ЕТАП

1) Привітання: психолог і діти стають у коло і, тримаючись за руки, промовляють по складах: «Здрастуйте», роблять кілька кроків уперед, зустрічаючись у центрі кола і посміхаючись один одному.

2) Новини: дітям пропонується оцінити в балах свій настрій і показати його на пальцях.

3) Гра-енергізатор «ПОБАЖАННЯ»

Усі гравці сідають у коло. Один учасник встає, підходить до кого-небудь, вітається з ним і висловлює йому побажання на день. Той, до кого підійшов перший учасник, у свою чергу підходить до наступного і так далі доти, доки кожний не отримає побажання на день.

ОСНОВНИЙ ЕТАП ЗАНЯТТЯ

1) Вправа «ЗАКІНЧИ СЛОВО».

Психолог кидає дитині м'яч і вимовляє перший склад слова (першу літеру), а учень, упіймавши м'яч, повинен закінчити слово й кинути м'яч психологу. Наприклад, склад «зе»: зебра, земля, зелений, зефір, ...тощо.

2) Вправа «Колір».

На картках наклеїти квадрати із кольорового паперу, і попросити дітей по черзі сказати назву кожного кольору,а також про те, де він зустрічається в природі.

3)Вправа «Жести».

Психолог пояснює, що розмовляти можна не тільки за допомогою слів, а ще й за допомогою жестів. Потім він пропонує дітям згадати, які жести вони знають, які використовують під час спілкування (як жестом зупинити машину, попросити дозволу на уроці, привітатися, попрощатися тощо).

4) Домашнє завдання: «СВЯТКОВА ЛИСТІВКА».

До свята ввічливі люди надсилають одне одному листівки із привітаннями. При цьому вони завжди звертають увагу на малюнок листівки та слова вітання, уявіть, що в одному місті вирішили святкувати одразу кілька нових свят: День ласунів. День чистюлі. День веселунів тощо.

Допоможіть мешканцям міста, намалюйте листівки й привітайте одне одного з цими святами.ї

5) Пальчикова гра «Ліхтарики».

Вихідне положення: розташувати долоні перед собою, випрямивши і розчепіривши пальці. Стискати і розтискати пальці на обох руках одночасно, супроводжуючи рухи відповідними фразами.

Ліхтарики засвітилися! (Розтиснути пальці).

Ліхтарики погасли! (Стиснути пальці).

Вправу виконують кілька разів.

Варіант № 2 (ускладнений).

По черзі стискати і розтискати пальці рук на «раз-два». На «раз»: пальці правої руки розтиснуті, пальці лівої руки стиснуті. Вправу виконують спочатку повільно, потім прискорюють темп. Цю вправу можна виконувати спочатку на рахунок, а потім супроводжуючи рухи, ритмічним промовлянням таких рядків:

Ми ліхтарики засвітимо,

А тоді гуляти підемо!

Нехай ліхтарики сяють,

Нам дорогу освітляють!

ЗАКЛЮЧНИЙ ЕТАП ЗАНЯТТЯ

1) Гра-оптимізатор: «КОМПЛІМЕНТИ».

Усі гравці стають у коло. Один із гравців повертається до свого сусіда й говорить, йому що-небудь хороше. Той у відповідь повинен сказати «Спасибі» й повернутися до наступного. І так доти, доки кожний з учасників не отримає компліменту.

Кожний учасник сам говорить про себе щось хороше.

Граючи в цю та подібні ігри, можна передавати один одному якийсь предмет, що став традиційним; це може бути сердечко, зшите з тканини, або щось подібне.

2) Прощання: діти, взявшись за руки, щільно збираються в коло. Потім, промовляючи по складах «До по-ба-че-ння», роблять коло ширше й у кінці розмикають руки.