Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Корекційно-розвивальна програма для учнів 1 кла...docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
41.64 Кб
Скачать

Заняття № 5

Мета: формування вміння вести діалог у ході навчальної діяльності, розповідати про послідовність виконання запропонованої роботи; розвиток уяви, творчої активності.

ПОЧАТКОВИЙ ЕТАП

1) Привітання: психолог і діти стають у коло і, тримаючись за руки, промовляють по складах: «Здрастуйте», роблять кілька кроків уперед, зустрічаючись у центрі кола і посміхаючись один одному.

2) Новини: обговорення домашнього завдання; порівняння свого настрою із певним кольором.

3) Гра-енергізатор: «ВЕЛИКІ ПАЛЬЦІ ВГОРУ, ШЕПОЧЕМО ВСІ РАЗОМ».

Інструкція. Я хочу поставити вам кілька запитань. Кожний, хто знає відповідь, має підняти руку, скласти пальці в кулак, а великий палець підняти вгору, коли я побачу багато піднятих угору пальців, я почну рахунок: «Один, два, три ...». На рахунок «три» ви всі разом маєте прошепотіти мені відповідь.

Який сьогодні день тижня?

Яку назву має вулиця, на якій стоїть наша школа? тощо.

ОСНОВНИЙ ЕТАП ЗАНЯТТЯ

Вправа «ВІДТВОРЕННЯ».

Дитині називають предмет чи явище і пропонують охарактеризувати його. Наприклад, кішка-м'яка, пухнаста, із пазурами, вусата. Загальна кількість слів, що пропонуються вперше – не більш як 10, у подальшому їх кількість поступово зростає до 20. Після того як кожне з них отримає пояснення, дитині пропонується згадати або намалювати все те, що назвав учитель.

Вправа «ДОТОРКНИСЯ ДО ...».

Дитині пропонується якомога швидше знайти й доторкнутися до всіх синіх, високих, гладких, тих, що починаються на літеру «к» і т. ін. предметів.

3) Домашнє завдання: намалювати себе.

4) Пальчикова гра «М’ячик».

Округлені долоні накладаються одна на одну.

Пальчикова гра «Будиночок».

Руки спрямовані вгору. Великий, вказівний і середній пальці кожної руки притиснуті до долонь. Нижні частини долонь і кінчики безіменних пальців стикають. Мізинець правої руки ставлять вертикально – «труба».

5) Пальчикова гра «Місток».

Середній і вказівний пальці лівої і правої руки випрямляють, розташовують паралельно. Інші пальці випрямляють, притуляють один до одного й тримають у такому положенні. Вправу супроводжують такими словами:

Над річкою із дощок

Збудували ми місток,

Через той місток

Чоловік жене качок.

ЗАКЛЮЧНИЙ ЕТАП ЗАНЯТТЯ

1) Гра-оптимізатор: «ЛАСКАВЕ ІМ'Я».

Для кожної дитини вигадують нове ім'я, яке починається з першої літери її справжнього імені. Наприклад, Леся - ласкава.

2) Прощання: : діти, взявшись за руки, щільно збираються в коло. Потім, промовляючи по складах «До по-ба-че-ння», роблять коло ширше й у кінці розмикають руки.

Заняття № 6

Мета: формування вміння вести діалог у ході навчальної діяльності, розповідати про послідовність виконання запропонованої роботи, розвиток уваги, мислення.

ПОЧАТКОВИЙ ЕТАП

1) Привітання: психолог і діти стають у коло і, тримаючись за руки, промовляють по складах: «Здрастуйте», роблять кілька кроків уперед, зустрічаючись у центрі кола і посміхаючись один одному.

2) Гра-енергізатор: «НІС-ВУХО-НІС».

Керівник: вказівним пальцем правої руки торкніться до носа й скажіть при цьому «Ніс». Ще раз. Ще раз. Я буду робити так само. Але якщо я скажу, на­приклад, «Лоб», ви повинні неодмінно торкнутися лоба. Зрозуміло? Почали! Ніс ніс-ніс-ніс-вухо!

Вимовляючи якесь слово, ведучий може вказувати пальцем на іншу частину обличчя.

ОСНОВНИЙ ЕТАП ЗАНЯТТЯ

1) Вправа «Я ЗНАЮ ...».

Зі словами: «Я знаю п'ять імен дівчаток ...» (назв міст, тварин і т. ін.), дитина підкидає м'яч і до кожного кидка додає слово.

2) Вправа «ПТАХ - ЗВІР - РИБА»

Психолог у випадковому порядку пропонує дитині запитання. Дитина у відповідь повинна згадати представника того чи іншого виду. Повторюватися не можна Приклад: птах - синиця, риба - щука, риба - карась, звір - вовк і т. д.

3) Вправа «ДОБРЕ – ПОГАНО».

Психолог знайомить дітей з якимось явищем (предметом, поняттям, образом), наприклад дощем, і просить відповісти на запитання: «Що хорошого в дощі?»

Діти висловлюють свою думку. Потім ведучий запитує: «А що поганого в дощі?».

У цій грі можна використовувати й спільні образи (явища, поняття, предмети). Наприклад: що хороше у хворобі? а що погане? і т. ін.

4) Домашнє завдання: обговорити з батьками поняття «хороше-погане».

5) Пальчикова гра «Квітка».

Руки спрямовані вгору. Нижні частини долонь притискають одна до одної, утворюючи чашу. Пальці розводять в сторони й навіть злегка прогинають – «пелюстки».

6) Пальчикова гра «Виделка».

Вказівний, середній і безіменний пальці витягнуті вгору, розчепірені й напружені. Великий палець притискає мізинець до долоні. Тримають пальці в такому положенні, рахуючи до 5-10.

Гру можна супроводжувати такими словами:

Їмо виделкою сосиску,

Макарони та редиску.

7) Пальчикова гра «Кільце-окуляри».

З’єднують великий і вказівний пальці разом, у кільце. Інші пальці випрямляють, піднімають угору й притуляють один до одного. Тримають пальці у такому положенні, рахуючи до 5-10. Вправу виконують кожною рукою по черзі, потім – обома руками одночасно.

Вправу можна супроводжувати такими словами:

Ось і кільця – придивись!

В окуляри подивись!

ЗАКЛЮЧНИЙ ЕТАП ЗАНЯТТЯ

1) Гра-оптимізатор: «КОМПЛІМЕНТИ».

Усі гравці стають у коло. Один із гравців повертається до свого сусіда й говорить, йому що-небудь хороше. Той у відповідь повинен сказати «Спасибі» й повернутися до наступного. І так доти, доки кожний з учасників не отримає компліменту.

2) Прощання: : діти, взявшись за руки, щільно збираються в коло. Потім, промовляючи по складах «До по-ба-че-ння», роблять коло ширше й у кінці розмикають руки.