Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Корекційно-розвивальна програма для учнів 1 кла...docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
41.64 Кб
Скачать

Заняття № 2

Мета: розвиток уважності, просторових уявлень, вдосконалення комунікативних навичок.

ПОЧАТКОВИЙ ЕТАП

1) Привітання: психолог і діти стають у коло і, тримаючись за руки, промовляють по складах: «Здрастуйте», роблять кілька кроків уперед, зустрічаючись у центрі кола і посміхаючись один одному.

2) Новини: обговорення домашнього завдання.

3) Гра-енергізатор: ЕЛЕКТРИЧНИЙ СТРУМ

Діти стають у коло й беруться за руки. Ведучий стоїть збоку і спостерігає за ходом гри. Перший гравець стискає руку сусіда праворуч від нього, а той передає імпульс стискання наступному гравцеві, і так іде по ланцюжку. За сигналом «Стій!» гра зупиняється, й ведучий повинен вгадати, де зупинилося стискання Якщо це йому вдається, то ведучим стає той, кого вгадали. Якщо ні, то ведучий залишається.

ОСНОВНИЙ ЕТАП ЗАНЯТТЯ

1) Вправа «ДЕ Я?».

Одного з дітей вибирають детективом. Йому зав'язують очі, щоб він міг «бачити» тільки вухами. Він буде стояти у кутку класної кімнати, а решта дітей розійдуться по кімнаті. Коли кожний опиниться на своєму місці, детектив називає ім'я одного з дітей. Ця дитина, залишаючись на своєму місці, починає стукати по якомусь предмету, що міститься поруч. Детектив за звуком повинен визначити, де саме стоїть дитина, ім'я якої він назвав. Потім детективом стає інша дитина.

2) Вправа «ЗРОБИ ТАК САМО».

1. Діти виконують різні рухи, наслідуючи педагога.

2. Завдання виконують за усною інструкцією, без показу. Діти мають по команді виконувати різні рухи: руки вгору, в сторони, права вгору, ліва на пояс, присіли, встали, руки на пояс, стрибаємо на правій нозі і т. д.

3) Вправа «ПРИЙМЕННИК».

1. Педагог пропонує учням виконати різні дії з предметами, наприклад із зошитом та олівцем: покладіть олівець на зошит; розмістіть олівець над зошитом; покладіть олівець у зошит тощо.

Після цього необхідно обговорити з учнями значущість маленьких слів (прийменників) у розумінні інструкції. Загострити увагу дітей на тому, що прийменники допомагають нам описати положення предмета у просторі, а також напрямки його руху.

Далі пропонують учням викопані дії зі стільцем: сядьте на стілець; залізьте під стілець; станьте позаду стільця (зліва, справа).

Щоб зробити це заняття цікавішим, можна запропонувати учням зобразити те, що пропонує педагог. Наприклад, кішка лежить на печі (дитина умощується кала­чиком на стільці); людина дивиться у вікно тощо.

2) Домашнє завдання: дітям пропонують намалювати план власної кімнати, а на наступному занятті надається можливість розповісти про неї.

5) Пальчикова гра «Гачки».

Руки стиснуті в кулаки, мізинці зчеплені один з одним.

Варіант № 1

Зчеплюють кільця, утворені зімкнутими великими пальцями й мізинцями правої та лівої рук.

Варіант № 2

Вказівний палець лівої руки з’єднують із великим пальцем правої руки. Потім вказівний палець правої руки з’єднують із великим пальцем лівої руки. Так само з’єднують середній палець лівої руки з великим пальцем правої руки, міняють руки; з’єднують безіменний палець лівої руки з великим з великим пальцем правої руки; міняють руки; мізинець однієї руки з великим пальцем іншої руки.

Варіант № 3

По черзі з’єднують великий палець лівої руки з іншими пальцями, утворюючи «кільця» (великий із вказівним, великий із середнім тощо). Через них по черзі «пропускають» «кільця» з пальців правої руки.

ЗАКЛЮЧНИЙ ЕТАП ЗАНЯТТЯ

1) Гра-оптимізатор: «ГАРЯЧИЙ СТІЛЕЦЬ»

У центрі кімнати стоїть стілець. Всі по черзі сідають на нього. Коли хтось сидить на стільці, решта членів групи, підходячи до нього ззаду, звертаються з такими словами: «Найбільше мені подобається у тобі те, що ти ...» або «Ти найкращий ...» і т. ін.

2) Прощання: : діти, взявшись за руки, щільно збираються в коло. Потім, промовляючи по складах «До по-ба-че-ння», роблять коло ширше й у кінці розмикають руки.