Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до самостійної роботи і підг...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

Література:

  1. Базисные условия поставки в договорах международной купли-продажи “Инкотермс”. /Перевод с англ. Ермолаева А.И.; редактор Крохалева И.А./ - М.: “НИКИ”, 1990.

  2. Венская конвенция о договорах международной купли-продажи товаров: комментарий. /М.М. Богуславский и др./ - М.: Юрид. лит., 1994.

  3. Демченко Н. Особливі умови договору купівлі-продажу об’єктів приватизації. // Право України, - 1999, - №11, - с.49-51.

  4. Заїкін Ю. Проблема захисту постраждалих від неякісної продукції та можливі шляхи її вирішення. // Предпринимательство, хозяйство и право, - 2000, - №5, - с.41-45.

  5. Косинов С. Особенности правовых норм, обеспечивающих защиту прав потребителей по договору купли-продажи. // Право України, - 1999, - №1, - с.90-92.

  6. Нешатаева Т.Н. Международная купля-продажа: нормат. материал, коммент., типовые контракты. – Пермь: Изд-во Том. ун-та, 1991.

  7. Розенберг М.Г. Контракт международной купли-продажи. – М.: Междунар. центр финансово-экон. развития, 1996.

  8. Крылова З.Г. Ответственность по договору поставки. М., 1987.

  9. Крылова З.Г. Правовое регулирование ответственности за нарушение условий договора поставки. // Советская юстиция, - 1989, - №8.

  10. Пастухова М.В. К вопросу о соотношении договоров поставки и купли-продажи. // Советское государство и право, - 1988, - №12.

Словник основних термінів

Пожертва – дарування нерухомих та рухомих речей, зокрема, грошей та цінних паперів, фізичним особам, юридичним особам, державі Україна.

Гарантійний строк – передбачений договором або законом строк, протягом якого продавець гарантує якість товару.

Строк придатності - передбачений договором або законом строк, зі спливом якого товар вважається непридатним до використання (споживання) за призначенням.

Індикативні ціни – ціни, які склалися на відповідний товар на ринку експорту чи імпорту на момент укладання експортної (імпортної) операції з урахуванням умов поставки

Роздрібні ціни – ціни на товари невиробничого споживання, за якими їх продають незалежно від форм розрахунків безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання.

Деривативи – стандартні документи, що засвідчують право та \ або зобов’язання придбати чи продати базовий актив на визначених ним умовах у майбутньому.

Базовий актив у деривативі - це товари, цінні папери, засоби та їх характеристики, які є предметом виконання зобов’язань за деривативом.

Форвардний контракт - двостороння угода за стандартною (типовою) формою, яка засвідчує зобов’язання особи придбати (продати ) базовий актив на визначених ним умовах у майбутньому, з фіксацією цін такого продажу при укладанні форвардного контракту.

Ф’ючерсний контракт – стандартний документ, яка засвідчує зобов’язання придбати (продати ) базовий актив у визначений час і на визначених умовах у майбутньому, з фіксацією цін на момент виконання зобов’язань сторонами контракту.

Опціон – стандартний документ, що засвідчує право придбати (продати) базовий актив на визначених умовах в майбутньому, з фіксацією ціни на час укладання такого контракту або на час такого придбання за рішенням сторін контракту.

Тести

1. Заготівник продукції за договором контрактації несе відповідальність за порушення договірних зобов’язань:

  1. за наявності вини;

  2. при відсутності вини;

  3. в будь-якому випадку;

  4. в будь-якому випадку, за виключенням дії непереборної сили.

2. Чи може договір роздрібної купівлі-продажу бути укладеним шляхом здійснення конклюдентних дій?

  1. може;

  2. не може.

  1. Якщо в договорі купівлі-продажу не передбачено обов’язок продавця по доставці товару, то ризик випадкової загибелі чи пошкодження товару переходить до покупця з моменту:

  1. вручення товару покупцю;

  2. надання товару в розпорядження покупця;

  3. здачі товару перевізнику чи організації зв’язку для доставки покупцю;

  4. отримання повідомлення від перевізника чи організації зв’язку про прибуття товару;

  5. усі відповіді вірні.

5. Може бути постачальником товарів некомерційна організація?

  1. може;

  2. не може.

6.З якого моменту до покупця переходить право власності на нерухомість?

  1. підписання договору;

  2. сплати продавцю вартості нерухомості

  3. реєстрації договору;

  4. реєстрації права власності.

7. Який елемент на входить до складу підприємства, що продається?

  1. ліцензія на право ведення певної діяльності;

  2. виключні права;

  3. борги;

  4. земельна ділянка.

8. Право власності на обмінювані товари переходить до сторін в момент:

  1. підписання договору;

  2. нотаріального посвідчення договору;

  3. виконання сторонами їх зобов’язань з передачі товару;

  4. реєстрації договору.

9. Чи породжує права та договір дарування?

  1. породжує у всіх випадках;

  2. породжує, якщо це договір реальний;

  3. породжує, якщо це договір консенсуальний.

10. Чи можна скасувати дарування, яке відбулось?

  1. можна у певних випадках;

  2. можна у всіх випадках;

  3. не можна.

  1. При оплатній передачі майна під виплату безстрокової ренти ризик випадкової загибелі майна несе:

  1. як правило, одержувач ренти;

  2. як правило, платник ренти;

  3. або одержувач або платник ренти (як домовляться).

Задача 1.

У зв’язку з відрядженням за кордон Матюхін вирішив продати меблевий гарнітур (софа, 2 крісла, журнальний столик), шафу, книги, піаніно та кухонний гарнітур. Волков домовився, що купить все, окрім кухонного гарнітуру, але забрати меблі він зможе лише через 10 діб (після закінчення ремонту в його новій квартирі). Волков наполягав на оформленні договору в письмовій формі. У договорі сторони зазначили, що Волков стає власником придбаних речей з моменту укладання договору. Волков, крім укладання договору, передав Матюхіну завдаток в сумі 600 грн., а решту пообіцяв сплатити, коли забере всі речі, тобто через 10 діб. В обумовлений строк Волков не з’явився через хворобу. Через 2 доби, внаслідок необережного використання праски дванадцятирічним сином Матюхіна в кімнаті, де знаходилися речі, виникла пожежа. Всі речі, крім журнального столика стали непридатними для використання.

Довідавшись про те, що сталося, Волков звернувся до Матюхіна з вимогою про повернення завдатку. Матюхін у свою чергу вважав, що Волков повинен заплатити йому всю суму, оскільки він став власником на підставі договору.

Як вирішити спір?