Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до самостійної роботи і підг...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

Завдання

1. Договір франчайзінгу між ТОВ „Анонс” та ТОВ „Бриз” був укладений строком на 5 років. Зі спливом 3 років ТОВ „Бриз” відмовилось виконувати умови договору через їх ринкову невіигідність

Дайте правову оцінку ситуації. Який порядок розірвання договору франчайзінгу?

2. Гр. Іванов торгував на ринку овочами з причепу, а ПП Петренко В.В. торгував у овочевих рядах під вивіскою „Овочі від Петренка”. Петренко мав великий попит у покупців. Іванов запропонував Петренку придбати використання його вивіски для себе на місяць. Петренко погодився укласти договір комерційної концесії та звернувся по допомогу до юридичної консультації..

Надайте правову консультацію

3. Власник торгової марки „Лісіцин” помер. Спадкоємцем є 16-річний син померлого. Який порядок переходу в успадковане майно щодо майнових прав на всі договори комерційної концесії, пов’язаних з використанням торгової марки „Лісіцин”, укладених спадкодавцем.

Тема 10. Зобов’язання зі спільної діяльності

Методичні вказівки

Рекомендована кількість годин -4.

Приступаючи до розгляду даної теми, слід виходити з того, що договір про спільну діяльність – це договір , за яким сторони (учасники) зобов’язуються спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення певної мети, що не суперечить закону. Спільна діяльність може здійснюватися на основі об'єднання вкладів учасників (просте товариство) або без об’єднання вкладів учасників.

Договір про спільну діяльність укладається у письмовій формі. Умови договору про спільну діяльність, у тому числі координація спільних дій учасників або ведення їхніх спільних справ, правовий статус виділеного для спільної діяльності майна, покриття витрат та збитків учасників, їх участь у результатах спільних дій та інші умови визначаються за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено законом про окремі види спільної діяльності.

Одним з різновидів договору про спільну діяльність є договір простого товариства. Це договір, за яким сторони (учасники) зобов’язуються поєднати свої вклади та спільно діяти з метою отримання прибутку або досягнення іншої мети.

Слід мати на увазі, що договором про спільну діяльність (в тому числі) передбачаються права та обов’язки сторін з досягнення певної мети без утворення суб’єкта права – окремої юридичної особи.

Іншим різновидом договорів про спільну діяльність є договір про спільну інвестиційну діяльність. Сторони за договорами повинні вести окремий бухгалтерський облік та складати звітність про операції, пов’язані з виконанням умов цих договорів (контрактів), та відкривати окремі рахунки в установах банків України для проведення розрахунків за цими договорами (контрактами).

Майно, яке ввозиться в Україну іноземними інвесторами на строк не менше 3 років з метою інвестування на підставі зареєстрованих договорів (контрактів), звільняється від обкладення митом.

Ці договори підлягають державній реєстрації у спеціально передбаченому законом порядку.

Питання для обговорення

  1. Поняття та особливості договору про спільну діяльність.

  2. Види договорів про спільну діяльність. Їх співвідношення.

  3. Договір простого товариства.

  4. Права та обов’язки сторін за договором. Правовий режим майна учасників сумісної діяльності.

  5. Порядок укладання, зміни та припинення простого договору.

  6. Договір про спільну інвестиційну діяльність.

  7. Відмінність договору про спільну діяльність від установчого договору.