Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до самостійної роботи і підг...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

Література:

  1. Зобов'язальне право. - Київ: Юрінком Інтер. - 1998. - Гл. II.

  2. Брагинский М.И., Витрянский В.В. Договорное право: Общие положения. – М.: Статут. – 1998. – 628 с.

  3. Иоффе О.С. Обязательственное право. - М.: Юрид. лит. - 1975. - Гл. II.

  4. Собчак А.А. Смешанные и комплексные договоры в гражданском праве // Советское государство и право. – 1989. - № 11. – С. 61.

  5. Соменков С.А. Расторжение договора в гражданском обороте: теория и практика.-М.:2002.

  6. Хохлов С.А. Техника договорной работы // Антология уральской цивилистики. 1995-1989:Сборники статей.-М.:Статут, 2001.-С.203-227.

Словник основних термінів

Договір – це домовленість двох або більше осіб, спрямоване на встановлення, зміну чи припинення цивільних прав та обов’язків.

Зміст договору – це сукупність умов (пунктів) визначених на розсуд сторін і погоджених ними, та умов, які є обов’язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Істотні умови – це умови, які необхідні та достатні для укладання договору.

Оферта – це волевиявлення особи, спрямоване на укладення договору на певних умовах.

Акцепт – прийняття пропозиції укласти договір.

Тести

1. В договорі про виконання третій особі:

  1. третя особа не має права вимагати виконання;

  2. третя особа має право вимагати виконання;

  3. вимагати виконання може тільки суд.

2. Оферта пов’язує особу, яка її направила з моменту:

  1. направлення оферти;

  2. отримання її адресатом;

  3. направлення особою, яка отримала оферту, акцепту;

  4. отримання оферентом акцепту.

3. Обов’язковим є укладання договору:

  1. приєднання;

  2. на користь третьої особи;

  3. реального;

  4. одностороннього;

  5. всі відповіді вірні.

Задача 1.

У собаки породи шарпей, що належить Ромову, народилися щенята. Одного з щенят Ромов пообіцяв подарувати своєму знайомому - Степанову, як тільки щенята досягнуть двомісячного віку. Протягом цих двох місяців Степанов придбав корм та інвентар для догляду за собакою. Проте коли по закінченні 2 місяців Степанов прийшов до Ромова за щеням, той дарувати його відмовився, мотивував це тим, що одне щеня померло, а інших він обіцяв подарувати родичам. Степанов звернувся до суду із позовом до Ромова про відшкодування зроблених ним витрат.

Як повинен бути вирішений спір?

Задача 2.

Коротков, їдучи із сім'єю у відпустку, домовився із сусідом Кузьміним про передачу йому на збереження дорогої аудіо- і відеоапаратури. Кузьмін погодився, і апаратура була перенесена в його квартиру. По поверненню з відпустки, Коротков з'явився до Кузьміна за апаратурою, проте Кузьмін зажадав винагороди за збереження. Коротков виплатити винагороду відмовився, вважаючи, що мова йшла про приятельську послугу.

Хто прав? Як змінилася б ситуація, якби залишив апаратуру на збереження, Коротков пообіцяв Кузьміну винагороду?

Задача 3.

Сімаков одержав у спадщину велику колекцію рідкісних марок і вирішив продати її. Узнавши про продаж, колекціонер Шевчук прийшов до Сімакова з проханням продати колекцію йому. Сімаков погодився. Вони підписали договір, у якому обмовили всі істотні умови і домовилися завірити договір нотаріально. Шевчук сплатив Сімакову аванс. Наступного дня Шевчук з'явився до Сімакова, щоб разом із ним піти до нотаріуса. Проте Сімаков сказав, що передумав продавати колекцію Шевчуку, оскільки знайшов більш вигідного покупця, а підписаний ними вчора договір юридичної сили не має, оскільки не був посвідчений нотаріально. Шевчук звернувся в суд із позовом до Сімакова про виконання зобов'язання в натурі. У позовній заяві він посилався на те, що нотаріальна форма взагалі не обов'язкова для таких договорів.

Хто прав? Як повинен бути вирішений спір?

Задача 4.

Коваленко помістила 3 листопада в газеті рекламне оголошення про продаж за 3000 гривень нового музичного центру марки “Sony”. Через три дні вона одержала телеграму з Ізмаїлу від Сімоняна, що просив залишити музичний центр за ним і повідомив, що за покупкою приїде 14 листопада. Шостого листопада до Коваленко з'явився Васильєв і заявив, що готовий купити музичний центр, гроші цілком принесе через декілька днів, а в день вчинення угоди (тобто 6 листопада) він може залишити в рахунок покупної ціни 500 гривень. Коваленко погодилася на ці умови. Ввечері того ж дня приїхав родич Коваленко Свеченко та умовив продати музичний центр йому. Він цілком сплатив покупну ціну і забрав покупку. 14 листопада за музичним центром приїхав на орендованій машині Сімонян. У той же день прийшов за покупкою і Васильєв. Коваленко повідомила, що музичний центр проданий, а тому отримані від Васильєва 500 гривень вона йому повертає. Сімонян наступного дня вчинив до Коваленко позов про відшкодування витрат по оренді автомашини, а до її родича – Свеченка - про витребування музичного центру. Через декілька днів позов до Коваленко і її родича Свеченка про витребування музичного центру вчинив і Васильєв.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача 5.

Науково-виробнича фірма “Олімпія”, що займається виробництвом міні-пекарень, одержала листа від виробничого об’єднання “Альянс” із проханням поставити йому міні-пекарню. До листа був доданий проект договору поставки. НВФ “Олімпія”, погодившись у принципі з пропозицією, наполягала на зміні окремих умов договору, про що склала протокол розбіжностей і направила на адресу ВО “Альянс”. Через місяць НВФ “Олімпія” направила на адресу ВО “Альянс” лист із проханням оплатити і забрати виготовлену продукцію. Проте ВО “Альянс” від оплати продукції відмовилося, вважаючи, що договір між ними укладений не був, оскільки ВО “Альянс” не підписало протокол розбіжностей. Справа надійшла на розгляд господарського суду.

Як повинен бути вирішений спір? Як змінилася б ситуація, якби договір поставки був заснований на державному замовленні?

Задача 6.

Плоткін і Горін уклали договір оренди майна. З вини орендаря – Плоткіна сталася пожежа, внаслідок якої було пошкоджено майно, що складало об’єкт оренди. У зв’язку з цим Горін пред’явив до Плоткіна позов про відшкодування збитків, під якими він розумів:

  • суму, на яку зменшилась вартість об’єкту оренди;

  • витрати орендодавця на ремонт об’єкта оренди;

  • втрачений прибуток від подальшої оренди майна;

  • суму страхового відшкодування, яку отримав би орендодавець, якби майно було застраховано орендарем на користь орендодавця.

Які суми підлягають стягненню? Яка відповідальність була б покладена на орендаря, якби пожежа сталася не з його вини? На кого була б покладена відповідальність, якби пожежа сталася з вини орендодавця, або була б наслідком дії непереборної сили чи дій третіх осіб?

Задача 7.

ТОВ “Лія” пред’явило до ПП “Сана” позов про стягнення неустойки за недопоставку продукції за договором поставки. ПП “Сана” не заперечувало факту невиконання договору, але просило звільнити його від відповідальності, оскільки ПП “Сана”, в свою чергу, не отримало необхідних комплектуючих виробів від свого партнера – ВАТ “Металоцентр”, а тому його вина у невиконанні договору відсутня.

В ході розгляду справи господарський суд встановив, що ВАТ “Металоцентр” було визнано банкрутом, воно припинило свою діяльність, внаслідок чого ПП “Сана” не отримало необхідних комплектуючих виробів. З урахуванням цієї обставини господарський суд відмовив ТОВ “Лія” у позові.

Чи вірне рішення суду? Які умови необхідні для покладання відповідальності?

Задача 8.

У серпні 2000 р. Гончаренко і Власов уклали договір позики, відповідно до якого Власов зобов’язався у строк до 01 березня 2001 р. повернути Гончаренко основний борг в сумі 4000 доларів США та проценти за користування грішми в сумі 400 доларів США. Оскільки Власов гроші в обумовлений строк не повернув, Гончаренко звернувся до суду з позовом про стягнення з Власова боргу в сумі 4000 доларів США, процентів в сумі 400 доларів США, компенсації моральної шкоди в сумі 5000 грн.

Власов наявність боргу не заперечував, але просив повністю звільнити його від відповідальності. Своє прохання він мотивував тим, що у січні 2001 року у його квартирі відбулася пожежа, причини якої встановлені не були. Внаслідок пожежі було повністю знищено все, що знаходилося у квартирі, в тому числі, приготовлені Власовим для повернення Гончаренко 4400 доларів США. На думку Власова, оскільки предмет договору було знищено без його вини, він не повинен нести відповідальність і, тим більше, компенсувати моральну шкоду.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача 9.

Приватне підприємство “Хвиля” (м. Одеса) уклало з Селянсько-фермерським господарством “Сад” (м. Біляївка) договір поставки винограду. Відповідно до умов договору СФГ “Сад” повинно було у строк до 01.10.2001 р. поставити ПП “Хвиля” 4 т. винограду сорту “Мускат” на умовах самовивозу.

26.09.01 р. СФГ “Сад” по телефону повідомило ПП “Хвилю”, що 28.09.01 всі 4 т. винограду можуть бути відвантажені на транспорт СФГ “Сад”. В означений день машина ПП “Хвиля” прибула до СФГ “Сад”, але останнє відмовилося відвантажити виноград.

05.10.01 р. СФГ “Сад” отримало від ПП “Хвиля” претензію, у якої зазначалося, що внаслідок непоставки винограду господарством, ПП “Хвиля” вважає себе вільним від договору і вимагає відшкодувати заподіяні збитки в сумі 5400 грн, що складаються з витрат на перегін автомобілю з Одеси в Біляївку та з Біляївки в Одесу, а також з втраченого підприємством прибутку – різниці між закупівельною ціною та роздрібною ціною, за якою підприємство сподівалося реалізувати виноград.

У відповіді на претензію СФГ “Сад” зазначило, що виноград не був ним відвантажений внаслідок того, що на довіреності водія ПП “Хвиля” на отримання продукції була відсутня печатка підприємства, про що господарство в той же день повідомило підприємство. Крім того, господарство, зі свого боку, вимагало відшкодувати завдані йому збитки в сумі 3000 грн., оскільки воно було змушене негайно реалізувати виноград за нижчою ціною.

Справа надійшла на розгляд господарського суду. Яке рішення повинен винести господарський суд?