Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до самостійної роботи і підг...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

Література:

  1. Баринов Н.А. Права граждан по договору бытового заказа и их защита. Саратов, 1973.

  2. Кабалкин А.Ю. Законодательство в сфере обслуживания населения. М., 1988.

  3. Синицкая М.Е. Защита интересов граждан по договору подряда. М., 1973.

  4. Гражданско-правовое регулирование отношений по удовлетворению потребностей граждан. М., 1989.

  5. Кузнецова Н.С. Подрядные договоры в инвестиционной деятельности в строительстве. К., 1994.

Словник основних термінів

Підрядник – виконавець роботи за договором підряду.

Замовник – той, кому передається готовий результат за договором підряду.

Кошторис – документ - додаток до договору підряду, в якому обумовлюються вартість матеріалів та вартість робіт.

Субпідрядний договір - договір, за яким залучають при виконанні договору підряду до виконання роботи інших осіб (субпідрядників ),залишаючись відповідальними перед замовником за результат їхньої роботи.

Генпідрядник - в разі укладення договору субпідряду підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядником – як замовник.

Тести

1. Ціна в договорі підряду визначається:

  1. тільки угодою сторін;

  2. тільки шляхом складення кошторису;

  3. угодою сторін та шляхом складення кошторису;

  4. у відповідності із звичаями ділового обігу.

2. Якщо в договорі немає вказівки про характер кошторису, то він вважається:

  1. приблизним;

  2. твердим.

3. Чи вправі замовник по договору підряду в будь-який час до здачі йому роботи відмовитися від виконання побутового підряду?

  1. вправі;

  2. вправі, якщо уплатить підряднику частину встановленої ціни пропорційно частині роботи, виконаної до повідомлення про відмову від виконання договору;

  3. вправі, якщо сплатить підряднику ціну виконаної роботи та понесені витрати;

  4. не вправі.

Завдання

1. Власник приватного будинку Якубенко уклав з Серенковим та Проніним договір на ремонт даху та фарбування будинку до 15 вересня 1998 року за 760 грн.

До зазначеного строку Серенков та Пронін не тільки не відремонтували дах, але й не приступили до роботи.

Великі дощі, які пройшли 18 та 19 вересня, пошкодили стелю та стіни в середині будинку.

Якубенко був змушений сплатити 850 грн. іншим майстрам, які до того ще й відновили стіни та стелю.

Від договору з Серенковим та Проніним Якубенко відмовився і звернувся до суду з позовом про відшкодування завданих йому збитків на суму 90 грн.

Чи задовольнить суд вимоги Якубенко?

2. Анопченко звернулася з позовом до хімчистки “СЕВЕРОКОН” про відшкодування збитків, зазначивши, що вона здала за квитанцією до приймального пункту хімчистки шубу з чорнобурок. Після чистки шуба стала непридатною до використання. Відповідач заперечував проти позову, посилаючись на те, що приймальниця попереджала Анопченко про можливу часткову зміну кольору шуби в процесі хімічного чищення, а також про можливе скатування ворсу. Суд встановив, що Анопченко з цією умовою погодилася, про що є вказівка у квитанції. Проведена товарознавча експертиза встановила, що шуба втратила свою цінність на 40%. Суд у позові Анопченко відмовив на тих підставах, що вона погодилася з можливою зміною кольору шуби та скатуванням ворсу і, тим самим, із зниженням вартості виробу на 40%.

Оцінить рішення суду. Якщо буде подана скарга до апеляційної інстанції, які докази можуть надати сторони?

3. 1 листопада 2000 року Ісаєнко викликала телевізійного майстра у зв’язку з поломкою телевізора. Вартість ремонту складала 156 грн., і вона внесла аванс 100 грн., домовившись, що забере з майстерні телевізор самостійно. Термін для отримання телевізора був зазначений у квитанції - 18 листопада. Майстер відремонтував телевізор до вказаної дати. 27 грудня Ісаєнко збиралася забрати телевізор, але по дорозі потрапила у ДТП, внаслідок чого у неї була зламана рука. 15 січня 2001 року, після виходу з лікарні, вона зайшла до майстерні за телевізором.

Телевізор вона забрати не змогла, оскільки їй пояснили, що 3 січня 2001 року в майстерні відбулася пожежа, яка виникла у сусідньому будинку та перекинулася на майстерню, і значну кількість майна в майстерні було знищено, в тому числі телевізор Ісаєнко.

Ісаєнко звернулася до майстерні з вимогою про відшкодування вартості телевізора та повернення сплаченого нею авансу. В свою чергу майстерня зажадала сплати 56 грн., несплачених за виконану роботу та по 5 грн. за день за зберігання телевізора.

Як вирішити спір? Дайте оцінку діям сторін.

4. Замовник – корпорація “Приморська” – розглянула проект договору підряду на будівництво готельного комплексу на 478 чоловік з системою обслуговування та системою громадського харчування і запропонувало генеральному підрядникові - будівельному концерну “Зодчий” - додатково включити в договір такі пункти:

1) за несвоєчасне усунення дефектів, встановлених авторським наглядом, підрядник сплачує замовникові штраф у сумі 100 грн. за кожний день прострочення;

2) винна в порушенні умов договору сторона відшкодовує контрагенту завдані збитки, включаючи втрачену вигоду, у сумі, яка не покрита штрафом.

Крім того, замовник запропонував у пункті договору, який встановлює загальну суму премії, яка буде сплачена за своєчасне введення в експлуатацію готельного комплексу, замість запропонованої суми 5 000 грн. – 3 000 грн., оскільки премію слід розраховувати не з загальної вартості робіт, а лише з вартості будівельно-монтажних робіт. Підрядник не погодився з такими умовами. Спір було передано до господарського суду.

Яке рішення винесе суд?

5.Генеральний підрядник повинен був передати під монтаж обладнання субпідрядникові приміщення котельної у першому кварталі. Фактично котельню під монтаж було передано лише 24 липня. Вартість монтажних робіт за кошторисом складає 47 000 грн.

Яку суму слід стягнути з генерального підрядника?

6. Замовник – дирекція підприємства “СВІТАНОК” – подала позов до будівельно-монтажного управління про стягнення штрафу за здавання побудованого об’єкту з недоліками, неустойки за прострочення здачі на 90 днів та про відшкодування збитків у зв’язку з простоєм працівників підприємства та устаткування. Кошторисна вартість будівельно-монтажних робіт - 168 млн. грн.

Підрядник зазначив, що затримка будівництва викликана несвоєчасним здаванням фундаменту будови субпідрядником - будівельною компанією “Фортеця”, до якої слід звертатися з вимогою про стягнення неустойки. Підрядник також зазначив, що сума штрафу за недоробки не відповідає за розміром обсягу недоробок.

В судовому засіданні господарського суду замовник зазначив, що недоробки було усунено за тиждень після встановленого терміну.

Як слід обчислювати суму штрафу? Як вирішити спір?

  1. Складіть проект договору підряду на капітальне будівництво державного хлібоприймального комбінату в м. Балта Одеської області згідно робочого проекту, затвердженого Президентом компанії “МЕХАНІКИ УКРАЇНИ”. 23 липня 1999 р. договірна ціна будівництва складала 150 млн. грн., в тому числі, кошторисна вартість будівельно-монтажних робіт - 95 млн. грн. Найменування замовника – Державне акціонерне товариство “Торговий дім “ЗЕРНОХЛІБ””, найменування підрядника – Будівельна компанія “МЕХАНІКИ УКРАЇНИ”. Рахунки, поштові адреси сторін зазначте самостійно. Строк будівництва - 23 місяці.

  1. Складіть рішення господарського суду по спору, що виник між підрядником та замовником (із фабули завдання №4), з приводу:

  • невиконання замовником своїх зобов’язань;

  • недотримання строків робіт підрядником;

  • недосягнення домовленості з приводу необхідності збільшення вартості робіт.