Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до самостійної роботи і підг...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

Тема 13: Відшкодування моральної шкоди

Методичні вказівки

Рекомендована кількість годин -2.

Відшкодування моральної шкоди є одним з найбільш дієвих способів захисту особистих немайнових прав, що використовується для відновлення порушеного права. При стягненні моральної шкоди фактично збігаються міри захисту і відповідальності.

Слід зауважити, що до прийняття нового ЦК України виникало багато спірних питань щодо застосування норм закону про відшкодування моральної шкоди. Зокрема, відповідно до судової практики, що склалася протягом значного періоду часу, відшкодування моральної шкоди допускалося лише у разі, коли така можливість передбачалася спеціальними нормативними актами (Закони України „Про інформацію”, „Про авторське право і суміжні права”, „Про захист прав споживачів” чи інші закони, що прямо передбачали право на відшкодування моральної (немайнової) шкоди). Відповідно до нового ЦК України нормою загальної дії є ст. 23 ЦК України, що застосовується у всіх випадках заподіяння моральної шкоди.

Підставою відшкодування моральної шкоди є факт заподіяння особі фізичного болю та страждань або душевних страждань, або приниження честі, гідності, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

Суб’єктами права вимоги щодо відшкодування моральної шкоди можуть бути лише фізичні або юридичні особи, права яких були безпосередньо порушені протиправними діями (бездіяльністю) інших осіб.

Відповідно до загальних підстав цивільно-правової відповідальності обов’язковому з’ясуванню при вирішенні спору про відшкодування моральної (немайнової) шкоди підлягають: наявність такої шкоди, протиправність діяння (бездії) її заподіювача, наявність причинного зв’язку між шкодою і протиправним діянням заподіювача та вини останнього в її заподіянні.

Особа звільняється відповідальності щодо відшкодування моральної шкоди, якщо доведе, що остання заподіяна не з її вини. Форма вини, за загальним правилом, не має значення при вирішенні питання про притягнення особи до цивільно-правової відповідальності, а на обсяг відповідальності впливає не ступінь вини, а сам шкідливий характер.

Водночас цивільне законодавство не завжди вимагає наявності вини як необхідної умови відповідальності за заподіяння моральної шкоди. Відповідальність деліквент без вини може мати місце лише у випадках, спеціально передбачених законодавством. Студентам слід розкрити ці випадки.

Розмір відшкодування моральної шкоди судом визначається залежно від характеру та обсягу страждань (фізичних, душевних, психічних тощо), яких зазнав позивач, характеру немайнових втрат (їх тривалості, можливості відновлення тощо) та з урахуванням інших обставин.

Питання для обговорення

    1. Поняття моральної (немайнової) шкоди.

    2. Умови і порядок відшкодування моральної шкоди.

    3. Визначення розміру моральної шкоди.

Теми рефератів

1. Захист престижу та ділової репутації суб’єктів підприємницької діяльності.

2. Особливості доказування у спорах про відшкодування моральної шкоди.