Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до самостійної роботи і підг...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

Тема 9. Договір комерційної концесії

Методичні вказівки

Рекомендована кількість годин -2.

Серед договорів на передачу прав в останні десятиліття широкого застосування в країнах з розвиненою економікою дістав договір франчайзінгу. Однак в Україні для законодавчого регулювання комерційних справ, відомих у міжнародній практиці як „франчайзінг” і „франшиза”, використовується термінологія „комерційна концесія”.

Договором комерційної концесії може бути передбачено використання предмета договору у певній сфері цивільного обороту або на певній території. Цей вид договору містить елементи різних цивільно-правових договорів. Зокрема, це елементи ліцензійного договору (наприклад, дозвіл на використання об’єктів виключних прав), елементи договору про надання платних послуг (консультативне і технічне сприяння).

Необхідно мати на увазі, що укладення договору комерційної концесії має певні особливості. По-перше, його укладення вимагає письмової форми. Це принципова вимога законодавця, і в разі недодержання письмової форми договору комерційної концесії він є нікчемним. По-друге, договір комерційної концесії підлягає державній реєстрації.

Зміст договору комерційної концесії як договору підприємницького характеру полягає в тому, що він завжди є платним. Винагорода право володільцю є істотною умовою договору.

Визначною рисою концесійного договору є імперативність сформульованих законом обов’язків правоволодільця. Про це свідчить ст.1120 ЦК України, яка зобов’язує правоволодільця виконати певні дії щодо користувача. До таких дій належить обов’язкова передача користувачеві технічної та комерційної документації, а також надання іншої важливої інформації, що є необхідною для здійснення прав, наданих йому за договором комерційної концесії. Крім того, правоволоділець зобов’язаний проінформувати користувача та його працівників з питань, пов’язаних із здійсненням цих прав.

Користувач може укласти договір комерційної субконцесії, за яким він надає іншій особі право користування наданим йому право володільцем або визначених договором комерційної концесії. До такого договору застосовуються аналогічні положення, що й до договору комерційної концесії.

Питання для обговорення

  1. Поняття договору комерційної концесії.

  2. Предмет договору комерційної концесії.

  3. Юридичне оформлення договору комерційної концесії.

  4. Зміст договору комерційної концесії.

  5. Комерційна субконцесія. Обмеження прав сторін за цим договором.

  6. Зміна і припинення договору комерційної концесії.

Теми рефератів

    1. Права та обов’язки сторін за договором комерційної концесії.

    2. Міжнародний досвід укладення договорів франчайзінгу.

Нормативний матеріал

  1. Закон України „Про захист економічної конкуренції”.

  2. Закон України „Про охорону прав на винаходи і корисні моделі”.

  3. Закон України „Про охорону прав на знаки для товарів і послуг”.

  4. ЦК України.

Література:

  1. С.Мюррей (Sarah Murray)Франчайзінг завойовує сферу послуг//: «Деловая неделя», N22, 2003

  2. Цірат А.В.Франчайзінг і франчайзінговий договір:Навч.-практ. посібник.-К.:Істина,2002.

  3. Брагинский М.И. ,Витрянский В.В. Договорное право.Книга третья:Договоры о выполение и оказании услуг.-М.:Статут, 2002.

  4. Основи інтелектуальної власності.-К.:Інформації Юре, 1999.

Словник основних термінів

Франчайзінг –це спосіб ведення підприємницької діяльності, заснований на правах, придбаних однією фірмою і іншої, на використання в межах обговореного ринку визначених торговельної марки, технології, ноу-хау.

Франшиза – це дозвіл на використання комплексу виключних прав право володільця (визначеної торговельної марки, операційної системи, ноу-хау).

Тести

1. Чи вправі правоволоділець за договором комерційної концесії визначати ціну товарів чи послуг, які реалізує користувач?

  1. вправі;

  2. не вправі.

2. Чи вправі правоволоділець за договором комерційної концесії обмежувати коло своїх споживачів-замовників особами, які мають місцезнаходження чи проживання на конкретній території?

  1. вправі;

  2. не вправі.

3. Яку відповідальність несе правоволоділець за договором франчайзінгу за вимогами, висунутими замовником до користувача у зв’язку з неналежною якістю виготовлених ним товарів?

  1. несе субсидіарну відповідальність;

  2. несе відповідальність в розмірі реального збитку;

  3. несе солідарну відповідальність;

  4. несе відповідальність в розмірі повного збитку;

  5. не несе відповідальності.

4. Якщо правоволоділець за договором франчайзінгу змінив своє фірмове найменування, яке застосовує користувач, то користуватися новим найменуванням правоволодільця останній:

  1. вправі;

  2. не вправі.