Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до самостійної роботи і підг...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

Загальний перелік рекомендованої літератури:

  1. Цивільний кодекс України (науково-практичний коментар). – Х.: Одіссей, 2000.

  2. Гражданское и семейное право: определения, понятие законодательство: Учебно-практический справочник. Изд. 2. / под ред. Харитонова Е.О. – Х.: Одиссей, 1999.

  3. Харитонов Е.О., Саниахметова Н.А. Гражданское право: Частное право. Цивилистика. Физические лица. Юридические лица. Вещное право. Обязательства. Виды договоров. Авторское право. Представительство: Учеб. пособие. – К.: А.С.К., 2001.

  4. Гражданское право в вопросах и ответах / под ред. Е.О. Харитонова. – Х.: Одиссей, 2001.

  5. Гражданское право. Учебник. Часть 2. Часть 3. / под ред. А.П.Сергеева, Ю.К. Толстого. – М.: Проспект, 1997.

  6. Гражданское право. Том 2. / под ред. Е.А. Суханова. – М.: БЕК, 1996.

  7. Зобов’язальне право: теорія і практика. Навч. посібн. для студентів юрид. вузів і фак. ун-тів / за ред. О.В. Дзери. - К.: Юрінком Інтер, 1998.

  8. Иоффе О.С. Обязательственное право. - М.: Юрид. лит, 1975.

  9. Луць В.В. Контракти в підприємницькій діяльності. Навч. Посібник. – К.: Юрінком Інтер, 1999.

  1. Цивільне право. Особлива частина /За ред. О.А. Підопригори і Д.В. Бобрової.-К.-:Вентурі, 1996.

  1. Цивільний кодекс України.Коментар. Харків.-Одісей.-2003.

  1. ЦК України від 16.01.2003р.

  1. Цивільне право України: Підручник: у 2-х кн.-За ред. О.В.Дзери, Н.С. Кузнєцової.-К.:Юрінком Інтер, 2002

  1. Цивільне право України: Академічний курс:Підруч.: У двох томах/За заг. ред Я.М. Шевченко.- Т.1.Загальна частина.-К.: Концерн „Видавничий Дім „Інформації Юре”,2003.

Тема 1. Зобов’язальне право і зобов’язання

Методичні вказівки

Рекомендована кількість годин -4.

При розгляді даної теми, студенти повинні по-перше дати визначення поняттю „цивільно-правове зобов’язання” як цивільного правовідношення.

Необхідно розкрити підстави виникнення зобов’язань. Маючи при цьому на увазі, що якщо певна підстава не передбачена цивільним законом, зобов’язане правовідношення не виникає.

Навести класифікацію зобов’язань в залежності від підстав виникнення, в залежності від мети (спрямованості) зобов’язання, за співвідношенням прав і обов’язків, в залежності від значення зобов’язання для його сторін, а також за характером правового зв’язку між учасниками зобов’язання.

Окремо зупинитися на класифікації зобов’язань залежно від змісту.

Елементами зобов’язання, які будь-якого цивільного правовідношення, є суб’єкти, об’єкт і зміст.

Необхідно розкрити кожний елемент, звернувши увагу, що у зобов’язанні можуть брати участь треті особи. Існує пасивна, активна та змішана множинність осіб у зобов’язанні.

Студенти повинні відрізняти об’єкт зобов’язання від предмету зобов’язанні. Звернути увагу, що дія, що становить предмет зобов’язання може бути однократною, багатократною та тривалою. Навести відповідні приклади.

Крім того, необхідно зосередити увагу тому, що за характером розподілу прав і обов’язків між декількома кредиторами або боржниками, розрізняють зобов’язання часткові, солідарні і субсидіарні.

У часткових зобов’язаннях кожен боржник повинен виконати зобов’язання в певній частині, а кожен кредитор має право вимагати виконання певної частки зобов’язання. У солідарних зобов’язаннях кожному кредитору у повному обсязі належить право вимоги, а кожен з боржників повинен виконати зобов’язання в повному обсязі. У субсидіарних зобов’язаннях є основний кредитор або боржник і додатковий кредитор (боржник).

При розгляді питання про виконання зобов’язань, студентам слід звернути увагу на умови, які характеризують належне виконання: суб’єкти, предмет, спосіб, строк та місце виконання.

Обов’язково розкрити передбачені ЦК України види забезпечення зобов’язань (ст. 546 ЦК України). Звернути увагу, що за новим ЦК України штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов’язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов’язання за кожен день прострочення виконання.

Предметом неустойки може бути грошова сума, рухоме і нерухоме майно.