Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до самостійної роботи і підг...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

Нормативний матеріал

  1. Конституція України від 28.06.96 р.;

  2. ЦК України.

  3. “Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди”. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 4 від 31.03.95 р.;

  4. “Про деякі питання практики вирішення спорів пов'язаних з відшкодуванням шкоди”. Роз’яснення Вищого арбітражного суду України № 02-5/215 від 01.04.94 р., із змінами та доповненнями;

  5. “Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних з відшкодуванням моральної шкоди”. Роз'ясненні Вищого арбітражного суду України від 29.02.96 р. № 02-5/95, із змінами та доповненнями;

  6. “Про деякі приписи законодавства про відшкодування шкоди, заподіяної незаконними діями державних і громадських організацій”. Лист Вищого арбітражного суду України від 29.12.2000 р. № 01-8/795.

Література

  1. Галянтич М., Коваленко Г. Відшкодування моральної шкоди. //Право України, -1999, - №9, - с.56-62.

  2. Шимон С. Про розмір відшкодування моральної шкоди. //Право України, -1998, - №12, - с.89-91.

  3. Стефанчук Р.О. Захист честі, гідності та репутації в цивільному праві.-К.,2001.

  4. Палиуюк В.П. Моральный (неимущественный) вред.-К.:Право,1999.

Словник оcновних термінів

Моральна (немайнова) шкода – це такі наслідки правопорушення, що не мають економічного змісту і вартісної форми і можуть полягати у приниженні честі, гідності, престижу або ділової репутації, моральних переживаннях у зв’язку з ушкодженням здоров’я, у порушенні права власності, права інтелектуальної власності, прав, наданих споживачам, інших цивільних прав, у зв’язку з незаконним перебуванням під слідством і судом, у порушенні нормальних життєвих зв’язків через неможливість продовження активного громадського життя, порушенні стосунків з оточуючими людьми, при настанні інших негативних наслідків.

Тести

1. Чи поширюється позовна давність на вимоги про відшкодування моральної шкоди?

  1. поширюється;

  2. не поширюється.

2. Чи є вина обов’язковою умовою виникнення зобов’язання з відшкодування моральної шкоди?

  1. є обов’язковою ;

  2. не є обов’язковою;

  3. не є обов’язковою, у випадках передбачених законом.

Задача 1.

Викладач консерваторії по класу вокалу Колонтаєва знаходилася у обласній клінічній лікарні у зв’язку із запаленням голосових зв’язок. Лікар не перевірив індивідуальних особливостей Колонтаєвої і призначив їй курс лікування, який призвів до втрати чистоти голосу. Колонтаєва звернулася з позовом про відшкодування їй моральної шкоди.

Чи підлягають задоволенню вимоги Колонтаєвої?

Завдання

    1. Проведіть порівняльний аналіз умов відшкодування майнової та моральної шкоди.

Тема 14. Набуття, збереження майна без достатньої правової підстави.

Методичні вказівки

Рекомендована кількість годин -2.

Зобов’язання з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави - це один з видів недоговірних зобов’язань. Такі зобов’язання можуть виникати як в результаті односторонньої, двосторонньої угод так і внаслідок події. В силу цього зобов’язання особа, яка одержала (набула) або зберегла майно за рахунок іншої особи без достатньої правової підстави, встановленої законом або договором, зобов’язана повернути безпідставно набуте або збережене майно потерпілій особі.

Суб’єктом зобов’язань із набуття, збереження майна без достатньої правової підстави є особа, яка безпідставно набула або зберегла майно (боржник) і той, хто має право на отримання від боржника безпідставно набутого (збереженого) - кредитор.

Об’єктом (предметом) зобов’язання є дії боржника, пов’язані з поверненням безпідставно набутого (збереженого) майна.

Слід звернути увагу на умови виникнення зобов’язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави, зокрема такими умовами є збільшення або збереження майна набувачем за рахунок іншої особи – потерпілого; збільшення або збереження майна на стороні набувача повинно бути безпосередньо пов’язане або зі зменшенням, або з відсутністю збільшення майно на стороні потерпілого; відсутність правової підстави, встановленої законом або угодою для такої зміни майнового стану сторін.

Під відсутністю правової підстави набуття (збереження) майна без достатньої правової підстави розуміється такий перехід майна від однієї особи до іншої, який не ґрунтується на прямій вказівці закону, або суперечить меті правовідношення і його юридичного змісту.

Зобов’язання щодо повернення набутого (збереження) майна без достатньої правової підстави виникають внаслідок збігу обставин, за яких одна особа за відсутністю своєї волі та свідомості набуває майно, завдаючи при цьому шкоди іншій особі.

Не підлягає поверненню як безпідставно (збережене) майно: заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, тощо та інше майно якщо це прямо встановлено законом.

Питання для обговорення

  1. Поняття зобов’язання, що виникає з безпідставного придбання або збереження майна за рахунок коштів іншої особи, його співвідношення з іншими засобами захисту цивільних прав.

  2. Повернення безпідставно набутого майна.

  3. Відшкодування вартості безпідставно набутого майна та доходів, отриманих від його використання.

  4. Майно, що не підлягає поверненню.

Теми рефератів

  1. Поняття і зміст зобов’язання з безпідставного збагачення.

  2. Відшкодування доходів, отриманих з безпідставно набутого майна.

Нормативний матеріал

1. ЦК України.

Література:

  1. Цвайгерт К., Кётц Х. Неосновательное обогащение // Введение в сравнительное правоведение в сфере частого права.-Т.2.-М.,1998.

  2. Ем В.С. Обязательства вследствие неосновательного обогащения в современном российском гражданском праве// Законодательсво.-1999.-№7.

  3. Новоселова Н. Обязательства из неосновательного приобретения (сбережения) имущества в практике арбитражных судов // Хозяйство и право.-1995 -№7.