Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до самостійної роботи і підг...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

Задача 17

Товариство “Маклай” придбало у фермера Чупкіна 100 т. буряків, з яких 60 т. було відразу вивезено, а інші 40 т. за договором залишилися у фермера до 15 грудня. Внаслідок ранніх заморозків весь буряк, закладений в бурти на зберігання, був підморожений, що позначилося на його харчових якостях. Товариство звернулося до фермера з позовом про повернення буряку в натурі, оскільки буряк є у вільному продажу, а тому фермер може виконати своє зобов’язання. Фермер не визнав позову, і заявив, що буряк зіпсовано не з його вини, оскільки заморозки були дуже ранніми, у вересні, і прогнозом погоди не передбачалися. Що стосується придбання буряку на ринку на виконання зобов’язання, то фермер зазначив, що існуюча на ринку ціна значно вища, ніж та, за якою було продано буряк товариству, і це призведе до його банкрутства.

Як вирішити справу?

Задача 18.

Асистент кафедри філософії державного університету Дорохова залишила своє пальто у секції гардеробу, що була виділена для співробітників ВНЗу. Ця секція спеціальним працівником не обслуговувалася, хоча і знаходилася в загальному гардеробі. Пальто Дорохової зникло. Проректор з адміністративно-господарської роботи університету, до якого звернулася Дорохова з питанням про відшкодування вартості речі, заявив, що вона не здавала пальта гардеробниці, і тому університет відповідальності не несе.

Дорохова звернулася до суду. В судовому засіданні з’ясувалося, що в цій секції, де знаходилося пальто позивачки, вішають свій одяг всі співробітники ВНЗу, і ректорат не забороняв використовувати цю секцію.

Хто повинен відшкодувати вартість пальта? Яке рішення може винести суд?

Тема 7: Зобов’язання з надання фінансових послуг

Методичні вказівки

Рекомендована кількість годин -4.

Договір позики – це правочин, за яким одна особа (позикодавець) передає іншій стороні (позичальнику) безоплатно або за певну винагороду у власність гроші або речі, визначені родовими ознаками; позичальник зобов’язується повернути позикодавцю таку ж суму грошових коштів або рівну кількість речей того ж роду і якості.

Договір позики належить до реальних договорів і може бути оплатним і безоплатним. Безоплатним договір позики вважається: 1) якщо його предметом є речі, визначені родовими ознаками та 2) коли він укладений між фізичними особами на суму, яка не перевищує 50-кратного розміру неоподатковуваного мінімум доходів громадян, і не пов’язаний з із здійсненням підприємницької діяльності.

Закон встановлює письмову форму для договорів позики: 1) сума яких перевищує не менш як у 10 разів встановлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян та 2) у випадках, коли позикодавцем є юридична особа. У всіх інших випадках, договір позики може бути укладений в усній формі.

Однією з новел ЦК України є заміна боргу позиковим зобов’язанням. Відповідно до ст.1072 ЦК України за домовленістю сторін борг, що виник із договорів купівлі-продажу, найму майна або з інших підстав, може бути замінений позиковим зобов’язанням. Заміна боргу позиковим зобов’язанням провадиться з додержанням вимог про новацію і здійснюється в формі, встановленій для договору позики.

За кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов’язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов’язується повернути кредит та сплатити проценти. Кредитний договір є різновидом договору позики, у зв’язку з чим до нього застосовуються загальні положення ЦК про договір позики, якщо інше не передбачено законом. Так, форма кредитного договору може бути лише письмовою.

За договором банківського вкладу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад) , що надійшла, зобов’язується виплачувати вкладникові таку суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором.

Публічним визначається договір банківського вкладу, в якому однією із сторін є фізична особа.

Договір банківського вкладу розділяється на такий, що укладений на умовах видачі вкладу на першу вимогу клієнта і на такий, що укладається на умовах видачі коштів зі спливом строку. Договором можуть встановлюватися інші умови сплати коштів.

Договір банківського вкладу має бути укладений у письмовій формі. Письмова форма договору підтверджується ощадною книжкою, ощадним або депозитним сертифікатом або іншим спеціальним документом, який виданий кредитною установою вкладнику.

За договором факторингу одна сторона (фактор) передає або бере на себе зобов’язання передати кошти в розпорядження іншої сторони (клієнта), а клієнт відступає або бере на себе зобов’язання відступити факторові ту свою грошову вимогу до третьої особи, яка випливає з відносин клієнта (кредитора) з цією третьою особою (боржником).

За своєю юридичною природою договір факторингу є різновидом уступки вимоги з особливим суб’єктним складом. Крім того, договір факторингу також має і окремі риси кредитного договору.

За договором банківського рахунку банк зобов’язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнту (володільцю рахунку), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

Усі платежі в Україні здійснюються в готівковій та безготівковій формі. Розрахунки за участю фізичних осіб, не пов’язані із здійсненням ними підприємницької діяльності, можуть провадитися у готівковій або безготівковій формі за допомогою розрахункових документів у електронному або паперовому вигляді.

Розрахунки між юридичними особами, а також розрахунки за участю фізичних осіб, пов’язані із здійсненням ними підприємницької діяльності, провадяться в безготівковій формі. Розрахунки між цими особами можуть провадитися також готівкою, якщо інше не встановлено законом.

Питання для обговорення

  1. Поняття та значення кредитного договору.

  2. Порядок укладання, форма та обов’язкові умови кредитного договору.

  3. Види кредитних договорів в Україні.

  4. Договір позики. Характеристика та специфіка.

  5. Особливості кредитування за участю кредитних спілок.

  6. Засоби забезпечення своєчасного повернення кредиту.

  7. Договір факторингу.

  8. Договір банківського вкладу.

  9. Договір банківського рахунку.

  10. Поняття розрахункового правовідношення та його ознаки.

  11. Основні види розрахунків в Україні. Їх загальна характеристика.

  12. Договір банківського рахунку. Характеристика та специфіка договору.

  13. Форми, способи та порядок розрахунків в Україні.

  14. Характеристика окремих способів розрахунків.

  15. Вексель, як спосіб розрахунку.

  16. Акредитив, його види та особливості застосування.