Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до самостійної роботи і підг...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

Задача 2

Ахламов 20 листопада 1998 року купив у Шурупова квартиру за 68 тис. грн. Договір купівлі-продажу був належним чином посвідчений приватним нотаріусом.

У січні 1999 року Ахламову стало відомо, що у квартирі є приховані недоліки: порохнявий паркет, стеля осипається. Для усунення недоліків потрібен ремонт, вартість якого згідно з кошторисом складає 2500 грн.

У березні цього ж року Ахламов подав до Шурупова позов, у якому зазначалася вартість ремонту, за мінусом 1800 грн., які Ахламовим не було сплачено при укладанні договору.

У судовому засіданні відповідач зазначив, що поданий Ахламовим позов спрямований виключно на звільнення від боргу в сумі 1800 грн. Крім того, він посилався на ретельний огляд квартири Ахламовим перед купівлею, а також на те, що покупцеві було відомо про порохнявий паркет. Усунення цього недоліку покупець передбачав за рахунок власних коштів.

В суді з’ясувалося, що при побіжному огляді наявність недоліків виявити неможливо.

Як вирішити справу? Дайте можливе рішення суду.

Завдання.

  1. Керуючись нормами Цивільного кодексу України, визначте момент укладання договору купівлі-продажу при різних формах та методах торгівлі.

  2. Керуючись нормами Цивільного кодексу та інших нормативних актів, що регулюють продаж нерухомості, складіть перелік документів, які необхідні для укладання цього договору.

Задача 3.

Бабкіна 15 січня 2000 року в бутику “Манго” придбала светр “МАХ МАRА” та туфлі CARLO PАZOLINI, ретельно оглянувши речі. Повернувшись додому, вона знову одягла светр, але модель та колір їй не сподобалися. Порадившись із чоловіком, вона вирішила поміняти светр на наступному тижні. Светр вона більше не одягала. 20 січня, повертаючись з вечірки вона, спіткнулася на сходах, а вдома побачила, що каблук зламаний. Тільки 27 січня Бабкіна мала змогу зайти до бутику, щоб поміняти светр та отримати за туфлі гроші. У бутику обміняти светр відмовилися, оскільки на ньому не було якихось дефектів, а тому відсутні підстави для обміну. Що стосується черевиків, то адміністрація погодилася їх лише поміняти на іншу пару.

Бабкіна звернулася до адвоката за консультацією з цього приводу.

Що може відповісти адвокат? Дайте обгрунтовану відповідь.

Задача 4.

Маскін придбав у центральному універмазі телевізор “Електрон-258”. Через півгодини після ввімкнення у квартирі телевізор вибухнув. Внаслідок вибуху Маскін отримав опіки та поранення і протягом місяця знаходився у лікарні. Крім того, пожежею були повністю знищені бібліотека, рояль та килим, що знаходилися у кімнаті.

При проведенні експертизи з’ясувалося, що вибух стався внаслідок виробничого дефекту, який і викликав самозапалення. Збитки, завдані Маскіну, із врахуванням середнього заробітку за час лікування, витрат на поліпшене харчування, а також ремонту кімнати та вартості речей, становлять 7000 грн.

Маскін подав позов до заводу-виробника телевізора. Завод проти позову заперечував і в обгрунтування заперечень навів такі докази:

  1. Завод з Маскіним у договірних стосунках не знаходився, а стороною в договорі купівлі-продажу виступав центральний універмаг.

  2. Оскільки вибух відбувся протягом гарантійного терміну експлуатації телевізора, то завод буде нести відповідальність перед споживачем, коли гарантійний термін на телевізор закінчиться.

Суд з доказами заводу погодився і відмовив у позові Маскіну. Адвокат Маскіна подав апеляційну скаргу на таке рішення.

Дайте оцінку доводам заводу. Яке рішення повинна винести апеляційна інстанція?

Як би була вирішена справа, якщо було б придбано телевізор “SONY”?

Задача 5.

Громова придбала товари у продовольчому магазині 28 грудня 2000 року. Роздивляючись придбане, вона звернула увагу на те, що термін реалізації йогурту скінчився 25 грудня 2000 року, а придбані консерви бомбажні. Громова звернулася до адміністрації магазину з вимогою повернути їй гроші за 2 банки консервів, а також обміняти придбані 5 стаканчиків йогурту.

Яку відповідальність несе магазин за продаж недоброякісної продовольчої продукції? Чи будуть повернені Громовій гроші, а також здійснений обмін неякісних товарів?

Задача 6.

Роковський придбав в автосалоні “Техносвіт” у кредит автомобіль “MAZDA 626”. Сплативши ¾ вартості автомобілю, Роковський звільнився з постійного місця роботи, і протягом 3 місяців платежі до салону не надходили. У зв’язку з цим адміністрація салону звернулася до суду з позовом до Роковського. У позові зазначалося про стягнення з Роковського всієї залишкової суми, хоча до кінцевого строку сплати залишалося 6 місяців. Суд позов салону “Техносвіт” задовольнив. Роковський оскаржив рішення суду, зазначивши, що це суперечить умовам договору, який передбачає періодичні платежі.

Які строки передбачені для погашення кредиту за покупку автомобіля, телевізора, інших речей? Як повинен сплачуватися кредит? В якому порядку вирішуються питання про стягнення заборгованості?