Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
euro_integration.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
970.24 Кб
Скачать

Урядові та Парламентські структури Польщі та Угорщини, відповідальні за питання європейської інтеграції

ПОЛЬЩА

Рада Міністрів

Уповноважений Уряду з питань європейської інтеграції й іноземної допомоги (гармонізація та координація адаптаційних та інтеграційних процесів Польщі з Європейськими Співтовариствами і здійснення контролю над ходом цих процесів; ініціювання, організація роботи та заходів, що мають на меті формування умов для прискорення інтеграції Польщі з Європейськими Співтовариствами, особливо в економічній, правовій та інституційно-організаційній сферах; координація заходів, пов’язаних із пошуком та використанням міжнародної допомоги для Польщі). Уповноважений Уряду створив Міжвідомчу групу з питань Європейської угоди (планування і координація дій, пов’язаних з реалізацією Європейської угоди).

Комітет Європейської інтеграції та

Офіс Комітету Європейської інтеграції (головний орган урядової адміністрації з питань програмування і координації політики в справах, пов’язаних з інтеграцією Польщі з Європейським Союзом, а також програмування і координування заходів по адаптації Польщі до стандартів ЄС, координації діяльності державної адміністрації у сфері використання іноземної допомоги).

Уповноважений уряду з питань обслуговування фінансових коштів, які походять з Європейського Союзу (1.Прийняття та трансфер фінансових коштів з Європейського Союзу на спеціальний рахунок в Національному банку Польщі, відповідно до фінансового плану, що базується на програмних рішеннях схвалених Радою Міністрів за поданням Комітету Європейської інтеграції; 2.Переказування на основі окремих угод фінансових коштів, які походять з Європейського Союзу, інституціям, які реалізовують програмні рішення, прийняті Радою Міністрів; 3. Переказування коштів державного бюджету на спів фінансування програм; 4. Забезпечення неперервності фінансових надходжень Європейського Союзу на реалізацію програм; 5. Підготовка звітів для Ради Міністрів та Комісії Європейської інтеграції, та формування внесків у сфері підготовки Польщі до включення в систему фінансування Європейського союзу; 6. Здійснення фінансового контролю за використанням коштів, про які йде мова в пунктах 2 і 3).

2001 р. посада Уповноваженого була ліквідована. Його функції передані міністру фінансів. Міністр надав повноваження з управління цією справою Державному підсекретарю, делегуючи його функції Національному затверджу-ючому службовцю.

Уповноважений Уряду з питань переговорів про членство в ЄС

(1. Підготовка графіку робіт у сфері переговорів; 2. Ініціювання та здійснення заходів, пов’язаних з підготовкою проектів правових актів та організаційних проектів, які стосуються переговорів; 3. Участь у процесі підготовки проектів переговорних інструкцій, передбачених у вибраних регулюваннях; 4. Координування підготовки договору про членство РП в ЄС

Група переговорів з питань вступу до ЄС (розгляд проектів переговорних інструкцій, які представлялись керівнику Групи переговорів за посередництвом керівника Міжвідомчої групи з питань підготовки переговорів про приєднання до Європейського Союзу, які були узгоджені в рамках цільових підгруп Міжвідомчої групи. Узгоджені в рамках Групи переговорів проекти переговорних інструкцій керівник Групи переговорів представляв на схвалення Голові Ради Міністрів).

Міжвідомча група з питань підготовки переговорів про приєднання до ЄС (до її складу ввійшли віце-міністри найважливіших секторних міністерств та керівники центральних органів влади, які очолювали окремі підгрупи, що займалися відповідними напрямами переговорів).

Уповноважений Уряду з питань європейської інформації

(1. Формування системи розповсюдження інформації про європейську інтеграцію, програм та планів освіти і популяризація в країні європейських питань; 2. Координація дій державних органів у сфері інформації про європейську інтеграцію та її популяризація; 3. Здійснення моніторингу, підготовка висновків та аналізів наслідків інформаційних, освітніх та пропагандистських заходів, які здійснюються у сфері європейської інтеграції; 4. Ініціювання та забезпечення співпраці державних органів з органами територіального самоврядування, а також недержавними організаціями у сфері інформації, освіти й популяризація в країні питань європейської інтеграції).

Міністр з європейських справ (здійснює керівництво Європейським Секретаріатом - інституцією відповідальною за кшталт процесу координації європейської політики всередині уряду та процес координації дій Польщі на рівні Європейського Союзу в співпраці з постійним представництвом Польщі при Європейському Союзі в Брюсселі).

Підрозділи з європейської інтеграції в міністерствах та інших центральних органах виконавчої влади

Парламентські структури, відповідальні за питання європейської інтеграції

Комісія у справах Європейської угоди

(питання адаптації польського законодавства до права Співтовариств і здійснення нагляду за діяльністю уряду в сфері реалізації політики європейської інтеграції)

Надзвичайна Комісія європейського права

(розгляд законопроектів, спрямованих на приведення у відповідність польської правової системи).

У подальшому замість Комісії у справах Європейської угоди та Надзвичайної комісії європейського права було створено єдиний орган Європейську Комісію Сейму Республіки Польща

В сенаті за питання європейської інтеграції відповідає Європейська Комісія закордонних справ та європейської інтеграції

Міжнародна співпраця Парламенту в контексті приєднання Польщі до ЄС

Спільна Парламентська

Комісія Республіки Польщі та Європейського Союзу

(створена з метою виконання положень Європейської угоди).

Європейський Конвент

(завдання: підготувати реформу Союзу, зокрема, реформу установчих договорів. Сейм і сенат були представлені в Конвенті двома представниками та їх заступниками).

Конференція

національних

парламентських

комітетів у справах ЄС(COSAC)

(форма співпраці національних парламентів країн-членів та Європейського Парламенту. В якості спостерігачів запрошувалися представники польського парламенту).

Зустрічі Голови Європейського

Парламенту

з головами парламентів країн, які беруть участь у процесі розширення ЄС

(обговорюються, з поміж іншого, роль парламентського діалогу в структурах Євросоюзу і у процесі розширення, аналізуються завдання спільних парламентських комісій, існуючі проблеми Європейського Союзу та країн асоціації, а також хід процесу розширення).

Зустрічі

голів Комісій

з європейських

питань

парламентів

країн асоціації з ЄС

(обговорювалися проблеми, пов’язані з процесом приєднання, функціонування комісій з європейських питань та спільних парламентських комісій).

Конференції

Голів

Парламентів

ЄС

Спостерігачі

Сейму та Сенату

РП в

Європейському Парламенті

Співпраця з недержавними організаціями

Фокусна група щодо майбутнього Європейського Союзу

(форум широкого обговорення про цілі та майбутній кшталт європейської інтеграції)

Консультаційні групи: з питань європейської освіти (форум зустрічей представників вищих навчальних закладів, шкіл, освітніх товариств, ЗМІ, та органів освіти, присвячені запровадженню доосвітньої програми навчання модулів про Європу і польські відносини з Європейським Союзом).

З питань просування та європейської інформації

(форум зустрічей представників інститутів опитування громадської думки та засобів масової інформації, присвячені обговоренню стратегічних питань, пов’язаних із доведенням європейської інформації до громадської думки).

Форум проєвропейських молодіжних організацій

(зустрічі представників молодіжних організацій з експертами та представниками уряду для обговорення питань, пов’язаних із ситуацією молоді після приєднання до Європейського Союзу).

Національна Рада європейської інтеграції

(обговорення найважливіших питань, пов’язаних із підготовкою польського громадянського суспільства до членства в ЄС, та формування думки поляків для забезпечення підтримки для процесу включення країни до структур Європейського Союзу).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]