Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
euro_integration.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
970.24 Кб
Скачать

Роль парламенту україни в процесі інтеграції країни до єс та адаптації законодавства

Питання реалізації європейського вибору України постало практично одночасно з відновленням державної незалежності нашої країни. Інтеграція до Європейського Союзу проголошена стратегічною метою України (Указ Президента України „Про затвердження Стратегії інтеграції України до Європейського Союзу” від 11 червня 1998 року N 615/98). Сьогодні цей курс став офіційним зовнішньополітичним курсом нашої країни, який підтримується Верховною Радою України.

Прагнення повернутися до єдиної Європи є природнім та історично обумовленим. Курс на євроінтеграцію об'єктивно збігається з пріоритетами внутрішнього державотворення. Воно передбачає створення правової, соціальної та демократичної держави, реальне забезпечення та захист основних прав та свобод людини і громадянина, побудову держави, що посяде гідне місце серед розвинених держав світу.

Успіхи на цьому шляху мають визначатися не ступенем наполегливості, з якою Україна заявляє про своє бажання отримати статус „асоційованого члена ЄС”, а конкретними досягненнями в економіці та політиці. Тоді є шанс, що Україна із „спеціального сусіда” врешті-решт перетвориться на повноцінного члена Європейського Союзу. Створення реальних передумов вирішення пріоритетного зовнішньоекономічного завдання держави - вступу України до Європейського Союзу – співпадає з основним напрямком політичного і економічного реформування нашої країни на найближчі десять років. Саме на це спрямовується діяльність парламенту України.

Важливим кроком на шляху усвідомлення парламентом України своєї ролі в інтеграційному процесі стали перші парламентські слухання з питань реалізації державної політики інтеграції України до ЄС, що відбулися 11 грудня 2001 року. Учасники парламентських слухань відзначили, що європейська інтеграція є визначальним чинником як міжнародної діяльності України, так і її внутрішньої політики на тривалу перспективу. За підсумками парламентських слухань були прийняті рекомендації, одна з яких стосувалася створення окремого Комітету Верховної Ради з питань Європейської інтеграції. Однак у Верховній Раді минулого скликання комітет так і не був створений.

Усвідомлюючи важливість процесу інтеграції, Верховна Рада четвертого скликання 7 червня 2002 року прийняла рішення про утворення Комітету з питань Європейської інтеграції, який буде займатися:

  • здійсненням законопроектної роботи в частині наближення українського законодавства до законодавства Європейського Союзу, запобіганням прийняттю нормативно-правових актів, що не відповідають європейському праву, Угоді про партнерство і співробітництво між Україною та Європейським Співтовариством, нормам і принципам Світової організації торгівлі, зобов'язанням України в рамках Ради Європи;

  • здійсненням парламентського контролю за виконанням органами державної влади та місцевого самоврядування законодавчих актів з питань, що належать до компетенції Комітету;

  • забезпеченням міжпарламентських зв'язків і парламентського контролю в рамках співробітництва України з Європейським Союзом, НАТО, Радою Європи (спільно з Комітетом у закордонних справах), Асамблеєю Західноєвропейського союзу;

  • координацією міжпарламентських зв'язків з європейськими країнами у питаннях євроінтеграції.

Пріоритетними напрямками роботи Комітету у даний час є:

  • адаптування законодавства України до законодавства Європейського Союзу та норм і принципів системи ГАТТ/СОТ;

  • тісна співпраця з країнами - членами НАТО, створення передумов для євроатлантичної інтеграції України;

  • поглиблення відносин України з Радою Європи, ОБСЄ і ЦЄІ;

  • збереження й поглиблення добросусідських відносин з усіма країнами Європи.

Крім зазначених напрямків роботи Комітет проводить дослідження та аналіз інформації для забезпечення виконання своїх основних завдань; бере участь у розробці основних засад зовнішньої політики України; здійснює контроль виконання органами виконавчої влади та місцевого самоврядування законодавчих актів, прийнятих Верховною Радою України, з питань, що належать до компетенції Комітету.

Для оптимізації роботи у Комітеті утворені та функціонують п”ять підкомітетів:

  • з питань адаптації законодавства;

  • з питань координації співробітництва з Європейським Союзом та Світовою Організацією Торгівлі;

  • з питань координації співробітництва з НАТО;

  • по зв’язках з європейськими країнами;

  • з питань координації відносин з Радою Європи, Організацією з Безпеки і Співробітництва в Європі.

Діяльність Комітету забезпечує його Секретаріат. З метою сприяння виконанню Комітетом його завдань, пов’язаних із законотворчою діяльністю, при Комітеті створений дорадчий орган – Науково-експертна рада, яка діє на громадських засадах. До її складу увійшли представники навчальних закладів, експерти з провідних неурядових організацій, представники іноземних організацій в Україні. Науково-експертна рада проводить дослідження та надає Комітету рекомендації з питань, пов’язаних із реалізацією стратегії європейської та євроатлантичної інтеграції, вступом України до СОТ, проводить експертизу законопроектів та надає рекомендації щодо адаптації законодавства України до європейського права.

У рамках парламентського контролю за діяльністю органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Комітет проводить збір та аналіз інформації, що стосується питань, віднесених до його компетенції, шляхом направлення запитів до центральних органів виконавчої влади та запрошення керівників цих органів на засідання Комітету.

За ініціативою комітету була створена Тимчасова спеціальна комісія з моніторингу виконання Рекомендацій парламентських слухань “Про взаємовідносини та співробітництво України з НАТО” та Плану дій Україна-НАТО.

Комітет забезпечує міжпарламентські зв’язки і парламентський контроль у рамках співробітництва України з Європейським Союзом, НАТО та Радою Європи (спільно з Комітетом у закордонних справах), Асамблеєю Західноєвропейського Союзу. Голова Комітету Б.Тарасюк є Головою Української частини Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС, Перший заступник Голови Комітету О.Зарубінський – Керівником Постійної делегації ВРУ у ПА НАТО, заступник Голови Комітету Р.Зварич – членом Постійної делегації ВРУ у ПА РЄ, член Комітету І.Бокий – членом Постійної делегації У ПА ЧЕС, С.Шевчук – заступником Керівника Постійної делегації Верховної Ради України в ОБСЄ.

Помітні зрушення відбулися по лінії відносин Верховна Рада України – Парламентська асамблея НАТО. Так, було підвищено статус спільної моніторингової групи Верховна Рада України – Парламентська асамблея НАТО. Був створений новий орган Міжпарламентська Рада України – НАТО, завдання якої полягає у здійсненні дієвого контролю за виконанням Плану дій Україна – НАТО. У жовтні 2003 року відбулося перше засідання Міжпарламентської Ради у Києві, на якому було проаналізовано хід виконання заходів, передбачених Цільовим планом Україна-НАТО на 2003 рік.

Що стосується такого напрямку роботи як адаптація законодавства України до законодавства Європейського Союзу та норм і принципів системи ГАТТ/СОТ, то, власне, з утворенням у складі парламенту України Комітету з питань Європейської інтеграції цей процес значно активізувався. Саме з ініціативи Комітету було порушено питання про обов’язковість перевірки всіх законопроектів на предмет їх відповідності праву Європейського Союзу.

Специфіка законопроектної роботи полягає в тому, що акцент робиться на аналізі тих законопроектів, які належать сфері, що регулюється актами права Європейського Союзу, угодами ГАТТ/СОТ. Комітет готує висновки (довідки) щодо відповідності цих проектів законів нормам європейського права, принципам ГАТТ/СОТ та рекомендує Верховній Раді України прийняти, доопрацювати (у такому випадку Комітет готує свої пропозиції щодо змін проекту закону) або відхилити законопроект.

Комітетом був суттєво доопрацьований внесений Урядом Проект Закону України про Концепцію Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу, яку було прийнято 27 листопада 2002 року. На вимогу Комітету Концепцію було доповнено пунктом, який зобов’язував Кабінет Міністрів України підготувати і внести на розгляд Верховної Ради України проект Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Комітет підготував до розгляду Верховною Радою Загальнодержавну програму адаптації, яку було прийнято 18 березня 2004 року.

Крім того, за період своєї діяльності Комітет ініціював і забезпечив прийняття Верховною Радою України важливого концептуального документа – звернення Верховної Ради України до парламентів, урядів та громадськості держав-членів Європейського Союзу, в якому визначено головні передумови започаткування процесу переходу у взаєминах України і Європейського Союзу на якісно новий рівень – від партнерства до асоціації, а також визнання Європейським Союзом кінцевої мети співпраці – повноправного членства України в ЄС.

Комітет приділяє велику увагу проведенню інформаційно-просвітницької роботи. Так, за ініціативою Комітету були проведені парламентські слухання з питань співробітництва України з ЄС (328 голосів – за Постанову про рекомендації парламентських слухань) та НАТО (263 голоси – за відповідну постанову), семінари та круглі столи

. Створено веб-сторінку Комітету в на сайті Верховної Ради України, підготовлені й видані збірники матеріалів парламентських слухань “Про взаємовідносини та співробітництво України з Європейським Союзом” та “Про взаємовідносини та співробітництво України з НАТО”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]