Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух.ф_н. учёт в АПК Михайлов.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.9 Mб
Скачать

20.3.2. Облік пайового капіталу

Пайовий капітал — сукупність коштів фізичних і юридичних осіб, добровільно розміщених у товаристві для здійснення його господарсько-фінансової діяльності.

Облік пайового капіталу ведеться на рахунку 41 «Пайовий капітал». Це рахунок застосовується кредитними спілками, ко­лективними підприємствами, підприємствами споживчої коопе­рації та ін. в яких частина власного капіталу формується у вигля­ді пайових внесків.

Джерелом формування пайового капіталу є обов'язкові та до­даткові пайові внески, які надходять від членів акціонерного то­вариства.

Розміри обов'язкових пайових внесків визначаються загаль­ними зборами пайовиків, виходячи з потреби у власних оборот­них коштах. Обов'язкові пайові внески підлягають поверненню пайовикам при вибутті із членів даного підприємства або при лі­квідації такого підприємства.

Додаткові пайові внески вносяться пайовиками на добровіль­них засадах з метою забезпечення розвитку господарської діяль­ності підприємства і підлягають повному або частковому повер­ненню за бажанням пайовика згідно з його заявою.

418

Майновий пай фізичній або юридичній особі може бути пове­рнутий натурою, грошовими коштами або цінними паперами від­повідно до його вартості на момент виходу.

Щорічно, при розподілу прибутку, за рішенням зборів пайо­виків нараховуються дивіденди, які за згодою власників можуть бути зараховані на поповнення паю.

Для обліку й узагальнення інформації про суми пайових внес­ків членів споживчого товариства, колективного сільськогоспо­дарського підприємства, житлово-будівельного кооперативу, кредитної спілки та інших підприємств, що передбачені установ­чими документами призначено рахунок 41 «Пайовий капітал».

Колективні сільськогосподарські підприємства (КСП) на раху­нку 41 «Пайовий капітал» обліковують частину вартості майна, яка була розпайована між його членами, частину вартості майна, яка не булла розпайована між його членами, а також зростання (зменшення) вартості майна протягом діяльності підприємства.

Аналітичний облік за рахунком 41 «Пайовий капітал» ве­деться за видами капіталу.

При формуванні пайового капіталу, на суму пайових внесків членами КСП, споживчого товариства складаються бухгалтерські записи:

Дебет 10, 11, 12, 15, 16, 20, 21, 22, 23, 26, 27, ЗО Кредит 41 «Пайовий капітал».

При виділені паю члену колективу:

Дебет 41 «Пайовий капітал» Кредит 67 «Розрахунки з уча­сниками».

20.3.3. Облік додаткового капіталу

Облік додаткового капіталу ведеться на рахунку 42 «Додат­ковий капітал». Рахунок 42 «Додатковий капітал» призначено для узагальнення інформації про суми, на які вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість, а також про суми дооцінки необоротних активів і фінансових інструмен­тів та вартість необоротних активів, безкоштовно отриманих під­приємством від інших осіб, та інші види додаткового капіталу.

За кредитом рахунку 42 «Додатковий капітал» відобража­ється збільшення додаткового капіталу, за дебетом — його зме­ншення.

Рахунок 42 «Додатковий капітал» має такі субрахунки:

  • 421 «Емісійний дохід»;

  • 422 «Інший вкладений капітал»;

27*

419

  • 423 «Дооцінка активів»;

  • 424 «Безоплатно одержані необоротні активи»;

  • 425 «Інший додатковий капітал»;

На субрахунку 421 «Емісійний дохід» відображається прибу­ток (збиток) від продажу, випуску або анулювання інструментів власного капіталу. Сума перевищення збитку від зазначених опе­рацій над залишком емісійного доходу відображається за дебетом рахунку 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)». У випадках коли акції акціонерного товариства реалізуються за ці­ною, що перевищує їх номінальну вартість сума перевищення обліковується на субрахунку 421 «Емісійний дохід». На суму перевищення складається кореспонденція:

Дебет 31 «Рахунки в банках» Кредит 421 «Емісійний дохід».

Якщо акціонерне товариство реалізує викуплені раніше акції власної емісії за ціною нижче їх номінальної вартості, різниця ві­дображається:

Дебет субрахунки 421 «Емісійний дохід» і Кредит 45 «Вилу­чений капітал».

Якщо товариство прийняло рішення анулювати акції власної емісії викуплені у акціонерів і вартість таких акцій перевищує їх первісну вартість то різниця списується наступним записом:

Дебет 421 «Емісійний дохід» і Кредит 45 «Вилучений капітал».

У разі перевищення збитку від зазначених операцій над зали­шком емісійного доходу складається бухгалтерський запис:

Дебет 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» Кредит 45 «Вилучений капітал».

На субрахунку 422 «Інший вкладений капітал» обліковують інший вкладений засновниками підприємств (крім акціонерних товариств) капітал, що перевищує статутний капітал, інші внески тощо без рішень про зміни розміру статутного капіталу. При отриманні внесків складається кореспонденція рахунків:

Дебет 10 «Основні засоби», 11 «Інші необоротні матеріальні активи», 21 «Поточні біологічні активи», ЗО «Каса», 31 «Рахун­ки в банку» Кредит 422 «Інший вкладений капітал».

На субрахунку 423 «Дооцінка активів» відображається сума дооцінки (уцінки) необоротних активів і фінансових інструмен­тів, яку здійснюють у випадках, передбачених законодавством та положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку. Залишок додаткового капіталу на цьому субрахунку зменшується у разі уцінки та вибуття зазначених активів, зменшення їх корисності (див. табл. 20.1).

420

На субрахунку 424 «Безоплатно одержані необоротні акти­ви» відображається вартість необоротних активів, безоплатно одержаних підприємством від інших осіб. Залишок додаткового капіталу на цьому субрахунку зменшується на суму визнаного доходу протягом строку корисного використання безоплатно одержаних об'єктів необоротних активів (крім землі) і при вибут­ті таких активів і землі. Кореспонденція рахунків приведена в таблиці 20.2.

Таблиця 20.1

КОРЕСПОНДЕНЦІЯ РАХУНКІВ З ДООЦІНКИ (уцінки) АКТИВІВ

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1

Відображення результатів доо­цінки основних засобів:

— первісної вартості

— суми зносу

10 «Основні за­соби»

423 «Дооцінка активів»

423 «Дооцінка активів» 131 «Знос (амо­ртизація) осно­вних засобів»

2

Уцінки первісної вартості осно­вних засобів раніше дооцінених (в межах суму до оцінки)

423 «Дооцінка активів»

10 «Основні за­соби»

Таблиця 20.2

КОРЕСПОНДЕНЦІЯ РАХУНКІВ З ОБЛІКУ БЕЗОПЛАТНО ОТРИМАНИХ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1

2

Відображення вартості безопла­тно одержаних основних засобів

10 «Основні засоби»

424 «Безоплатно одержані необо­ротні активи»

Визначення доходу одночасно з нарахуванням амортизації

424 «Безопла­тно одержані необоротні ак­тиви»

745 «Дохід від безоплатно оде­ржаних активів»

На субрахунку 425 «Інший додатковий капітал» облікову­ють інші види додаткового капіталу, які не можуть бути включе­ні до наведених вище субрахунків.

421