Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух.ф_н. учёт в АПК Михайлов.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.9 Mб
Скачать

Примірний перелік статейвитрат

Назва статті

Рослинництво

Тваринництво

Витрати на оплату праці

+

+

Нарахування на заробітну плату

+

+

Насіння та посадковий матеріал

+

Паливо та мастильні матеріали

+

+

Засоби захисту рослин і тварин

+

+

Корми

-

+

Роботи та послуги

+

+

Витрати на ремонт необоротних активів

+

+

Інші витрати на утримання необоротних активів

+

+

Інші витрати

+

+

Непродуктивні витрати (в обліку)

+

+

Загальновиробничі витрати

+

+

386

Обліковий лист праці і виконаних робіт (ф. 66, 66а)

для відображення витрат з оплати праці працівникам на немеха-нізованих роботах;

  • Акти на списання насіння та посадкового матеріалу (ф. 119) — для списання на об'єкти витрат висіяного насіння;

  • Акт про використання мінеральних, органічних і бак­теріологічних добрив, ядохімікатів та гербіцидів (ф. 118) — для віднесення на витрати внесених під сільськогосподарські культури добрив, засобів захисту рослин та тварин;

  • Накладна внутрішньогосподарського призначення (ф. № 87), Лімітно-забірна картка — для віднесення на витрати виданих зі складу в експлуатацію МШП;

  • Відомість витрати кормів — для віднесення на витрати тваринництва вартість згодованих кормів;

  • Звіт про рух матеріалів (ф. 121) — узагальнені дані про рух матеріалів у матеріально-відповідальної особи, в якому на підставі первинних документів відображається списання матеріа­лів та оприбуткування продукції;

  • Відомість нарахування амортизації (за обраним мето­дом) — для нарахування амортизації та віднесення її на відповід­ні об'єкти;

  • Виробничий звіт допоміжних виробництв (ф. 1036 с.г.) — для віднесення на витрати послуг допоміжних виробництв: автопо-слуги, послуги робочих коней, електроенергія, вода, тепло та інше);

  • Рахунки-фактури, акти виконаних робіт — для відне­сення на витрати послуг наданих сторонніми організаціями (ре­монтні роботи, збирання урожаю, обробка ядохімікатами полів та інше);

  • Розрахунок розподілу загальновиробничих витрат та Виробничий звіт (ф. ЮЗв с.-г.) — для списання та розподілу суми загальновиробничих витрат.

А також можуть бути і інші первинні документи.

Понесені витрати на біологічні перетворення відображаються за дебетом субрахунку 231 чи 232 на відповідному аналітичному рахунку (об'єкту витрат).

За кредитом субрахунків 231 та 232 відображається отримана сільськогосподарська продукція та додаткові біологічні активи. Підставою для оприбуткування служать первинні документи: ре­єстри, путівки чи талони.

За цільовим призначенням, господарською цінністю, економі­чними вигодами для підприємства продукція поділяється на ос­новну, супутню і побічну.

25*

387

Основною є сільськогосподарська продукція, використання якої може приносити найбільші економічні вироди підприємству, і отримання якої є метою утримання біологічних активів (зерно, овочі, фрукти, насіння соняшнику, молоко, мед, риба та ін.).

Супутньою є сільськогосподарська продукція, яка одержана від біологічного активу одночасно з основною продукцією, від­повідає встановленим стандартам або технічним умовам і при­значена для подальшої переробки або реалізації. У рослинницт­ві — насіння льону, конопель, у тваринництві — приріст живої маси тварин основного стада, молоко від основного стада овець, віск у бджолярстві та ін).

Побічною є сільськогосподарська продукція, яка одержується від одного біологічного активу або їх групи одночасно з основ­ною, але має другорядне значення, а економічні вигоди від її ви­користання є несуттєвими (у рослинництві — гичка, солома, ба­дилля, у тваринництві — гній, пташиний послід, тощо).

Від окремих біологічних активів можуть отримуватись додат­кові біологічні активи: у рослинництві — це чубуки, саджанці, у тваринництві — це приплід, нові рої бджіл, матеріал для розве­дення риби та інше.

Первісне визнання додаткових біологічних активів відобража­ється в обліку у тому звітному періоді, у якому вони відокремле­ні від біологічного активу.

Оприбутковується сільськогосподарська продукція в місцях оприбуткування (токах, складах) у натуральному виразі за її фак­тичною масою. А фактична її кількість визначається за вираху­ванням мертвих відходів, усушки (зерна та насіння соняшнику на току тощо), угару зеленої маси у процесі ферментації тощо.

Оцінюють сільськогосподарську продукцію з врахуванням її якості.

Як вказано в П(С)БО ЗО «Біологічні активи», сільськогоспо­дарська продукція при її первісному визнанні оцінюється за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на міс­ці продажу. Первісне визнання сільськогосподарської продукції відображається у тому звітному періоді, у якому вона відокрем­лена від біологічного активу, тобто, в місяці збору урожаю.

Сільськогосподарську продукцію після її первісного визнання та додаткові біологічні активи, які не беруть участі у сільського­сподарській діяльності (утримуються для продажу, напрямки їх подальшого використання не визначені, тощо) оцінюють та відо­бражають відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерсь­кого обліку 9 «Запаси».

388

Додаткові біологічні активи рослинництва після їх первісного визнання і відокремлення від біологічного активу чи ґрунту ви­знаються запасом і обліковуються в складі сільськогосподарської продукції.

Некондиційна сільськогосподарська продукція і додаткові біологічні активи (за відсутності активного ринку на такі акти­ви) можуть оцінюватись виходячи з ринкових цін на подібну кондиційну сільськогосподарську продукцію. Додатковий біо­логічний актив з коригуванням на рівень якості та придатності до використання. Наприклад, зерновідходи оцінюються за вар­тістю зерна виходячи з його вмісту в зернових відходах, цук­рові буряки, що забраковані при кагатуванні, дрібна та пошко­джена картопля та овочі для годівлі худоби, відходи, що одержані на збиранні баштанних та овочевих культур, падали­ця можуть оцінюватися за справедливою вартістю коренів кор­мових буряків.

Побічна продукція за умови відсутності на неї активного рин­ку може бути оцінена за нормативними витратами на збирання, транспортування, переміщення, скиртування та іншими витрата­ми, пов'язаною із заготівлею цієї продукції.

Бракована сільськогосподарська продукція та відходи, які використати у виробничому процесі або реалізувати неможливо, активом не визнається. Витрати на утилізацію такої продукції та відходів включаються до складу інших операційних витрат.

Таким чином, при первісному визнанні сільськогосподарської продукції можливе перевищення її вартості над понесеними ви­тратами, або ж навпаки.

Ця різниця відноситься до інших операційних доходів (раху­нок 710 «Дохід від первісного визнання та від зміни вартості активів, які обліковуються за справедливою вартістю»), або ж до інших операційних витрат (рахунок 940 «Витрати від пер­вісного визнання та від зміни вартості активів, які облікову­ються за справедливою вартістю»).

Наприклад, фактичні витрати, відображені за дебетом рахунку 23 становлять 234 000,00 грн, а справедлива вартість оприбутко­ваної продукції— 236 000,00 грн. В цьому випадку має місце до­ход від первісного визнання, який слід віднести в кредит субра­хунку 740 з дебету рахунка 23. При зворотній ситуації буде мати місце втрати від первісного визнання продукції, а тому їх відно­сять з кредиту 23 в дебет 940.

Слід мати на увазі, що визнання продукції та доходу чи втрат від її визнання відображається в обліку в періоді оприбуткування

389

продукції. На цей момент не всі витрати віднесені в дебет рахун­ку 23.

Так, в кінці року розподіляють та відносять на рахунки обліку витрат загальновиробничі витрати, розподіляють інші непрямі витрати. Тому остаточна сума фактичних витрат буде сформова­на тільки станом на 31 грудня.

У зв'язку з цим в кінці року буде необхідно також відкоригу-вати суми інших операційних доходів та витрат, що були відо­бражені на протязі року при первісному визнанні продукції та біологічних активів.

В результаті таких коригуючи записів, аналітичні рахунки з обліку витрат по біологічних перетвореннях будуть закриті, тоб­то, процес завершено. Фактична собівартість продукції тепер може бути визначена при необхідності для управлінських цілей в додаткових розрахунках за даними обліку.

А первісною вартістю сільськогосподарської продукції, як за­пасу, буде її справедлива вартість, зменшена на очікувані витрати на місці продажу, що визначена при первісному визнанні такої продукції.

Кореспонденції рахунків з обліку витрат з біологічних пере­творень поточних біологічних активів та отриманій продукції приведена в табл. 17.4.

Аналітичний облік витрат та отриманої продукції сільськогос­подарські підприємства ведуть в Виробничому звіті (ф. 10.3а с.-г.). Він відкривається на кожний аналітичний рахунок— об'єкт витрат. Записи здійснюються на підставі інших виробничих звітів, накопичувальних відомостей та первинних документів за статтями витрат а також в розрізі кореспондуючих рахунків. Обороти підра­ховуються за місяць та з початку року.

Для узагальнення кредитових оборотів та їх записів до жур­налу-ордеру 10.3 с.-г. обороти за кредитом рахунку 23 з виро­бничого звіту записують до Зведеної відомості до журналу-ордеру № 10.3 с.-г.

Для контрою за правильністю записів ведеться також Оборо­тна відомість за рахунками витрат на виробництво (ф. ІО.Зе с.-г.).

Синтетичний облік ведеться в журналі-ордері 10.3 с.-г. та в Головній книзі за рахунком 23 «Виробництво» та його субра­хунках.

Схема записів в облікових регістрах приведена в додат­ку 23.

390

Таблиця 17.4

КОРЕСПОНДЕНЦІЯ РАХУНКІВ З ОБЛІКУ ВИТРАТ

З БІОЛОГІЧНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ ПОТОЧНИХ БІОЛОГІЧНИХ АКТИВІВ

ТА ОТРИМАНІЙ ПРОДУКЦІЇ

з/п

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1

Відображені витрати на біологічні перетворення та створення поточних біологічних активів:

— покупні насіння, посадковий матеріал

231

208

— покупні корми

232

208

— насіння, посадковий матеріал,

231

27

— корми власного виробництва

232

27

— органічні добрива

231

27

— роботи та послуги власних допоміжних виробництв

231,232

234

6

Облік доходів та витрат від первісного визнання сільськогосподарської продукції та до­даткових біологічних активів:

Визнано дохід від первісного визнання сільськогосподарської продукції та додаткових біологічних активів

231,232

710

Визнано витрати від первісного визнання сільськогосподарської продукції та додаткових біологічних активів

940

231,232

7

В кінці року розподілені та списані загально-виробничі витрати

231,232

91

Розподілені інші непрямі витрати

231,232

91

8

Коригування суми доходів та суми витрат в кінці року при остаточному визначенні суми фактичних витрат на біологічні перетворення:

— на суму перевищення фактичних доходів, визначених в кінці року над сумою доходів, віднесених протягом року

231,232

710

— на суму перевищення доходів, віднесених протягом року над сумою фактичних ви­трат, визначених в кінці року (червоне сторно)

231,232

710

— на суму перевищення фактичних витрат, визначених в кінці року, над сумою інших операційних втрат, віднесених протягом року

940

231,232

— на суму перевищення інших операційних втрат, віднесених протягом року, над сумою фактичних витрат, визначених в кінці року (червоне сторно)

940

231,232

ОБЛІК ВИТРАТ ЗА ВИДАМИ ДІЯЛЬНОСТІ

  1. Сутність витрат, їх визнання та класифікація.

  2. Облік інших операційних витрат.

  3. Облік адміністративних витрат.

  4. Облік фінансових витрат.

  5. Облік інших витрат.

  6. Облік надзвичайний витрат.

Використані джерела:

І. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Міністерства фі­нансів України від 31 грудня 1999 року № 318.

18.1. Сутність витрат, їх визнання та класифікація

Як зазначено в П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», витрати — зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілення власниками).

Доходи і витрати відображаються в обліку та звітності з до­триманням певних умов. Ці умови щодо витрат встановлює П(С)БО 16 «Витрати», а доходів — П(С)БО 15 «Дохід». Так, П(С)БО 16 «Витрати» встановлено, що:

  1. Витрати відображаються в бухгалтерському обліку одноча­сно із зменшенням активів або збільшенням зобов'язань.

  2. Витратами звітного періоду визнаються або зменшення ак­тивів або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіта­лу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умо­ви, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені.

  3. Витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Витрати, які неможливо пов'язати з доходом певного періоду, відобража­ються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

394

  1. Якщо актив забезпечує одержання економічних вигод про­тягом кількох звітних періодів, то витрати визнаються шляхом систематичного розподілу його вартості (наприклад, у вигляді амортизації) між відповідними звітними періодами.

  2. Не визнаються витратами і не включаються до звіту про фі­нансові результати:

  • платежі за договорами комісії, агентськими угодами та ін­шими аналогічними договорами на користь комітента, принципа­ла тощо;

  • попередня (авансова) оплата запасів, робіт, послуг;

  • погашення одержаних позик;

  • інші зменшення активів або збільшення зобов'язань, що не відповідають попередньо вказаним ознакам витрат.

З метою бухгалтерського обліку витрати класифікують за різ­ними ознаками.

Так, в П(С)БО 16 «Витрати» всі витрати з метою відобра­ження в обліку класифікуються за функціями:

  • витрати виробництва;

  • витрати на управління;

  • витрати на збут;

  • інші операційні витрати.

В бухгалтерському обліку і звітності розрізняють поняття «витрати діяльності» та «витрати виробництва».

Витрати діяльності національними стандартами бухгалтер­ського обліку трактуються, як один із елементів, що пов'язані з визначенням прибутку, тобто це активи, що вибувають чи амор­тизуються: собівартість реалізованої продукції, втрати, збитки та інше вибуття активів.

Витрати виробництва, — як виражені в грошовій формі по­точні витрати трудових, матеріальних та інших видів ресурсів на виробництво, — становлять собівартість отриманої продукції та незавершеного виробництва і як витрати діяльності не розгляда­ються. Витратами діяльності вони визнаються в обліку та звітно­сті в момент реалізації, безоплатної передачі чи іншого вибуття виробленої готової продукції, робіт чи послуг, тобто, після спи­сання їх вартості з балансу.

Для відображення у фінансовій звітності витрати операційної діяльності (на виробництво і збут, управління та інші операційні витрати) групуються за такими економічними елементами:

>• матеріальні затрати;

> витрати на оплату праці;

^ відрахування на соціальні заходи;

395

  • амортизація;

  • інші операційні витрати.

За таким групами операційні витрати, яких зазнало підприєм­ство в процесі своєї діяльності протягом звітного періоду, за ви­рахуванням внутрішнього обороту, тобто, собівартості продукції (робіт, послуг), що використані на підприємстві для внутрішніх потреб, відображається в другому розділі «Звіту про фінансові результати». Собівартість реалізованих товарів, запасів, інозем­ної валюти у цьому розділі не приводиться.

Також в бухгалтерському обліку та звітності витрати групу­ються за видами діяльності: операційна, фінаь сова, інша, надзви­чайна, аналогічно, як і доходи підприємств. гаке їх групування дозволяє отримувати співставні дані для пор івняння доходів та витрат і визначення фінансового результату та рахунках бухгал­терського обліку.

18.2. Облік інших операційних витрат

Ряд операцій відносяться до іншої операційної діяльності ви­трати за якими відображаються на активному рахунку 94 «Інші витрати операційної діяльності».

Рахунок 94 «Інші витрати операційної діяльності» має такі субрахунки:

  • 940 «Витрати від первісного визнання та від зміни варто­сті активів, які обліковуються за справедливою вартістю»;

  • 941 «Витрати на дослідження і розробки»;

  • 942 «Собівартість реалізованої іноземної валюти»;

  • 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів»

  • 944 «Сумнівні та безнадійні борги»;

  • 945 «Втрати від операційної курсової різниці»;

  • 946 «Втрати від знецінення запасів»;

  • 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей»;

  • 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки»;

  • 949 «Інші витрати операційної діяльності».

За дебетом рахунку відображається сума визнаних витрат, за кредитом — списання на рахунок 79 «Фінансові результати».

На субрахунку 940 «Витрати від первісного визнання та від зміни вартості активів, які обліковуються за справедливою вартістю» узагальнюється інформація про витрати від первісно­го визнання та від зміни вартості активів, які обліковуються за справедливою вартістю, зокрема витрати від первісного визнання

396

сільськогосподарської продукції і біологічних активів та від змі­ни справедливої вартості біологічних активів, які визначені від­повідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку ЗО «Біологічні активи».

На субрахунку 941 «Витрати на дослідження і розробки» ведеться облік витрат, пов'язаних з дослідженнями та розробка­ми, що здійснює підприємство, якщо такі дослідження та розроб­ки відповідають Положенню (стандарту) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи».

На субрахунку 942 «Собівартість реалізованої іноземної ва­люти» відображається балансова вартість реалізованої іноземної валюти на дату її реалізації.

На субрахунку 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів» ведеться облік собівартості реалізованих виробничих запасів (сировини, матеріалів, відходів тощо).

На субрахунку 944 «Сумнівні та безнадійні борги» узагаль­нюється інформація про нарахування резерву сумнівних боргів на заборгованість, яка є фінансовим активом (крім придбаної за­боргованості та заборгованості, призначеної для продажу), про суму списаної безнадійної заборгованості в разі недостатності суми нарахованого резерву сумнівних боргів та про суму списа­ної безнадійної заборгованості, щодо якої створення резерву сумнівних боргів не передбачено.

На субрахунку 945 «Витрати від операційної курсової різ­ниці» ведеться облік втрат за активами й зобов'язаннями опера­ційної діяльності підприємства від зміни курсу гривні до інозем­ної валюти.

На субрахунку 946 «Втрати від знецінення запасів» ведеться облік втрат, пов'язаних із знеціненням (уцінкою) запасів, відпові­дно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси».

На субрахунку 947 «Нестачі і втрати від псування ціннос­тей» ведеться облік нестач грошових коштів та інших цінностей і втрат від псування цінностей, що виявлені в процесі заготовлен­ня, переробки, збереження, та реалізації. Одночасно із списанням цінностей, винних у нестачі яких не встановлено, на витрати, ба­лансова вартість списаного активу зараховується на позабалансо­вий рахунок 07 «Списані активи».

На субрахунку 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки» ве­деться облік визнаних економічних санкцій за невиконання під­приємством законодавства та умов договорів.

На субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» узагальнюється інформація про такі витрати операційної діяльно-

397

сті, які не знайшли відображення на інших субрахунках рахунку 94 «Інші витрати операційної діяльності», зокрема витрати жит­лово-комунальних і обслуговуючих господарств, дитячих дошкі­льних закладів, будинків відпочинку, санаторіїв та інших закла­дів оздоровчого та культурного призначення тощо.

Підприємства, які є страховиками відповідно до Закону Украї­ни «Про страхування», на цьому субрахунку узагальнюють інфо­рмацію про витрати страховика, зокрема відрахування у центра­лізовані страхові резервні фонди, які утворюються для забезпе­чення виконання зобов'язань щодо окремих видів обов'язкового страхування, відрахування в страхові резерви, інші, ніж резерв незароблених премій, які формуються у випадках, передбачених чинним законодавством.

Таблиця 18.1

КОРЕСПОНДЕНЦІЯ РАХУНКІВ З ОБЛІКУ ІНШИХ ОПЕРАЦІЙНИХ ВИТРАТ

Зміст операції

Дебет

Кредит

Відображення втрат при первісному визнанні сільсько­господарської продукції рослинництва та додаткових біологічних активів

940

231

Відображення втрат при первісному визнанні сільсько­господарської продукції тваринництва та додаткових біологічних активів

940

232

Проведені витрати по дослідженнях та розробках

941

різні

Списана собівартість реалізованої іноземної валюти

942

334

Списана комісійна винагорода банку за обмінні операції з продажу іноземної валюти

942

334,311

Списана собівартість реалізованих виробничих запасів

943

20,22

Створено резерв сумнівних боргів

944

38

Списана безнадійна дебіторська заборгованість, у випа­дку недостатності резерву сумнівних боргів

944

36,37

Втрати від операційної курсової різниці по залишку ко­штів на рахунку в банку та в касі

945

302,312

Втрати від операційної курсової різниці по залишку су­ми дебіторської заборгованості (монетарна стаття)

945

362, 632

Списана сума втрат від знецінення запасів

946

20, 28,

27,22

Списані матеріальні цінності, що виявлені в нестачі при проведенні інвентаризації

947

20, 22,

26, 27,

28

Визнана та оплачена сума штрафів по невиконаних до­говорах

948

31)

Відображені витрати іншої операційної діяльності

949

різні

398

18.3. Облік адміністративних витрат

До адміністративних витрат відносяться загальногосподарські витрати, тобто такі, що спрямовані на обслуговування та управ­ління підприємством в цілому.

Відповідно до П(С)БО 16 «Витрати» до них відносять:

  1. Загальні корпоративні витрати (організаційні витрати, ви­трати на проведення річних зборів, представницькі, тощо).

  2. Витрати на службові відрядження і утримання апарату управління підприємством та іншого загальногосподарського пе­рсоналу.

  3. Витрати на утримання основних засобів загальногосподар­ського призначення (операційна оренда, страхування майна, амо­ртизація, опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення охорона).

  4. Винагороди за професійні послуги (юридичні, аудиторські, з оцінки майна).

  5. Амортизація нематеріальних активів загальногосподарсько­го призначення.

  1. Витрати на врегулювання спорів у судових органах.

  1. Податки, збори, обов'язкові платежі (крім податків, зборів, платежів, що включаються до виробничої собівартості продукції).

  2. Плата за розрахунково-касове обслуговування та інші по­слуги банків.

  1. Інші витрати загальногосподарського призначення.

Кожне підприємство розробляє і встановлює в наказі про об­лікову політику статті адміністративних витрат, в розрізі яких будуть формуватись витрати в аналітичному обліку.

Вони можуть бути наступними:

1. Утримання апарату управління:

  • заробітна плата адміністративно-управлінському персоналу;

  • відрахування на соціальні заходи;

  1. Витрати на відрядження працівників апарату управління.

  2. Утримання господарського персоналу:

  • заробітна плата (зарплата господарського персоналу);

  • відрахування на соціальні заходи (на зарплату обслуговую­чих працівників);

4. Витрати на утримання службового транспорту:

  • зарплата водіїв легкового автотранспорту;

  • відрахування на соціальні заходи;

  • витрати ПММ, запчастин, ремонти, амортизація автомаши­ни, інші витрати з утримання службових автомашин;

399

  1. Загальні корпоративні витрати: організаційні витрати, на проведення річних зборів, представницькі (на організацію прийомів, конференцій) та інші

  2. Витрати на утримання основних засобів загальногоспо­дарського призначення: витрати на утримання приміщень, обладнання, та інших необоротних матеріальних активів адміністративного призначення:

  • амортизація, освітлення, опалення, водозабезпечення, опе­раційна оренда;

  • страхування, каналізація.

  1. Витрати на ремонт основних засобів: витрати на ре­монт приміщень, обладнання, інвентарю адміністративного призначення.

  2. Витрати на винагороди за професійні послуги: юридичні, аудиторські, з оцінки майна, розподілу майнових паїв і т.д.

  3. Витрати на зв 'язок: поштові, телеграфні, факс, телекс і т.д.

10. Витрати на врегулювання спорів у судових органах, сплачене держмито за оформлення позову.

  1. Податки і збори передбачені законодавством, крім тих, що включаються до виробничої собівартості (збір за реєстра­цію підприємства, плата за воду, збір до інноваційного фонду і т.д.).

  2. Витрати на оплату послуг банку (плата за розрахунко­во-касове обслуговування, електронну почту та ін.).

  3. Інші витрати (витрати на підготовку та перепідгото­вку кадрів, канцелярські витрати, типографські та роботи по підшивці документів та інші).

Синтетичний облік адміністративних витрат ведуть на рахун­ку 92 «Адміністративні витрати».

На цьому рахунку відображаються загальногосподарські ви­трати, лов 'язані з управлінням та обслуговуванням підприємства.

За дебетом рахунку 92 «Адміністративні витрати» відобра­жається сума визнаних адміністративних витрат, за кредитом — списання на субрахунок 791 «Фінансові результати операцій­ної діяльності».

Аналітичний облік ведеться за статтями витрат.

Для аналітичного обліку використовується Виробничий звіт ф. 10.3 с.-г., який відкривається на рік.

В ньому на підставі первинних і зведених та групувальних до­кументів відображаються витрати за встановленими статтями ви­трат.

400

Витрати відображаються за місяць та наростаючим підсумком з початку року.

Обороти за дебетом звіряються з даними Головної книги, а за кредитом — заносяться до журналу-ордеру № 10.3 с.-г.

Крім того дані за місяць за дебетом і кредитом рахунку 92 «Адміністративні витрати» заносяться в Оборотну відо­мість ф. 10.3е с.-г., в якій відображаються залишок витрат на по­чаток і кінець місяця, обороти за дебетом і за кредитом по вироб­ничому звіту з обліку адміністративних витрат. її дані звіряються з Головною книгою.

По закінченні місяця чи року (на вибір підприємства) витрати по рахунку 92 «Адміністративні витрати» списуються в дебет 791 «Фінансові результати операційної діяльності».

Таблиця 18.2