Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух.ф_н. учёт в АПК Михайлов.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.9 Mб
Скачать

7.4. Документальне оформлення операцій

з вибуття поточних біологічних

активів тваринництва

Тварини в процесі біологічних перетворень можуть бути пе­реведеними в інші технологічні групи, реалізовані, забити або можуть загинути з різних причин. При цьому оформляють різні первинні документи.

У всіх випадках переведення телят, поросят, ягнят, лошат, птиці, звірів тощо з однієї облікової групи в іншу (включаючи і переведення тварин в основне стадо) складають «Акт на пере­ведення тварин з групи в групу» (ф. 97). Акти заповнює зоотехнік (завідуючий фермою) чи бригадир в день переведення тварин і птиці, відсадки звірів і кролів. Ці документи підпису­ють також працівники, які передали і які прийняли худобу та птицю на подальше обслуговування. Акт затверджує керівник підприємства.

На кожний випадок забою, вимушеної прирізки, падежу чи за­гибелі тварин в тому числі і від стихійного лиха складається «Акт на вибуття худоби і птиці» (ф. 100). В акті повинні бу­ти докладно вказані причини та обставини вибуття тварин і пти­ці, а також можливе використання продукції (в їжу, на годівлю худобі, підлягає знищенню тощо).

Акт складає в день вибуття (забою, прирізки тощо) комісія в складі зоотехніка, ветеринарного лікаря, завідуючого фермою (бригадира), та особи за якою була закріплена тварина. Після оформлення акт передається керівнику підприємства на розгляд і затвердження.

Продаж поточних біологічних активів оформляється «Товар­но-транспортною накладною» (ф. № 1 с.-г. тварини), в якій за-

171

значають вид тварин, що вибули, їх номери, клички, стать вік, масть, живу масу і вартість.

Переробні підприємства приймають тварин та птицю у вста­новленому порядку і на прийняту продукцію виписують «При­ймальну квитанцію» (ф. ПК-1).

7.5. Облік тварин у виробничих підрозділах (фермах, бригадах)

Відповідальність за ведення обліку на фері\ і покладено на ма­теріально-відповідальну особу: завідуючого фірмою, зоотехніка, бригадира тощо.

На підставі вище перелічених первинних документів по над­ходженню, переведенню та вибуттю тварин відповідальні особи ведуть «Книгу обліку руху тварин і птиці» (ф. 34). В ній приводяться дані про наявність поголів'я та їх масу на початок дня, зміни в поголів'ї, що відбулися за день та залишок тварин (голів та їх вага) на кінець дня.

Аналітичні рахунки в книзі відкривають в тому ж порядку, як і в бухгалтерії господарства. При цьому на кожну групу тварин (аналітичний рахунок) відкривається окрема сторінка. Облікову­ються тварини в цій книзі за їх кількістю та масою. Записи в кни­зі відповідальні особи повинні робити щодня, реєструючи дані окремих документів та за кожною групою відображають залишок поголів'я та його масу на початок дня, зміни за день та залишок на кінець дня (на початок наступного дня). Ці дані переносять у «Відомість витрати кормів» (ф. 94), де на підставі затвер­джених раціонів визначають потребу в кормах на день.

В кінці місяця роблять підсумки за кожною графою, в яких відображено надходження та вибуття тварин і ці дані викорис­товують для заповнення «Звіту про рух тварин і птиці на фе­рмі» (ф. № 102), де записують наявність тварин на початок і кі­нець звітного періоду, їх надходження і вибуття (голів та жива маса).

Звіт складається зоотехніком, завідуючим фермою чи брига­диром в двох примірниках і у встановлені строки разом з пер­винними документами з надходження та вибуття тварин та птиці подається в бухгалтерію для перевірки та бухгалтерського обліку поголів'я. Перевірений примірник Звіту повертається матеріаль­но-відповідальній особі.

172

В спеціалізованих птахівничих господарствах замість «Кни­ги обліку руху тварин і птиці» використовують «Картку об­ліку руху дорослої птиці» (ф. № 108), та «Картку обліку руху молодняку птиці» (ф. 107). Останню заповнюють за вікови­ми групами. Ці картки складає керівник цеху (бригадир) по по­голів'ю, яке обслуговується окремою пташницею в двох примі­рниках шляхом записів на підставі первинних документів. На протязі місяця картки зберігаються в цеху. Картки та первинні документи з надходження та вибуття птиці разом зі звітом про рух худоби та птиці на фермі подаються в бухгалтерію у вста­новлені строки.

В цехах інкубації звітним документом є «Звіт про процеси інкубації» (ф. 105). Його складає начальник цеху інкубації на підставі первинних документів і подає в бухгалтерію у встанов­лені терміни. Звіт підписують начальник цеху і оператор та за­тверджує керівник підприємства.

7.6. Синтетичний і аналітичний облік поточних біологічних активів тваринництва

В БУХГАЛТЕРІЇ ПІДПРИЄМСТВА

Для узагальнення інформації про наявність та рух поточних біологічних активів тваринництва призначено рахунок 21 «По­точні біологічні активи».

За дебетом рахунку 21 «Поточні біологічні активи» відо­бражається надходження (оприбуткування приплоду молодня­ку продуктивної й робочої худоби, вибракуваних з основного стада худоби для подальшої відгодівлі або реалізації без відго­дівлі) поточних біологічних активів; приріст живої маси моло­дняку тварин, за кредитом — вибуття поточних біологічних активів.

Для обліку поточних біологічних активів тваринництва до цього рахунку відкриваються наступні субрахунки: