Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух.ф_н. учёт в АПК Михайлов.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.9 Mб
Скачать

5.5. Зведений облік праці та її оплати

Суми нарахованої заробітної плати за даними первинних до­кументів в подальшій обліковій роботі повинні бути накопичені та згруповані за двома напрямками: по-перше, по кожному робі­тнику підприємства для організації розрахунків з оплати праці та, по-друге, за об'єктами обліку витрат для відображення у витра­тах виробництва.

Групування даних про нараховану заробітну плату за кожним робітником здійснюється в наступних документах: Табель облі­ку робочого часу (ф. № 64), Розрахунок нарахування оплати праці робітникам тваринництва (ф. № 69), Накопичувальна відомість обліку використання машинно-тракторного парку (ф. 37а), Накопичувальна відомість роботи вантажного ав­тотранспорту (ф. № 38), Наряд на відрядну роботу (ф. № 70 та 70а), Розрахунок по заробітній платі (оплаті праці) (ф. 74).

Узагальнюючим реєстром, в якому обліковують розрахунки по заробітній платі з кожним працівником є Розрахунково-платіжні відомості (ф. № 73) або Книги обліку розрахунків з оплати праці (ф. № 44).

В Накопичувальній відомості обліку використання ма­шинно-тракторного парку (ф. 37а) на кожного тракториста відкривають окрему сторінку на якій послідовно записують: прізвище, ім'я, по-батькові механізатора, його клас, стаж робо­ти, марку та господарський номер трактора (комбайна). В окре­мих графах на підставі Облікових листів тракториста машині­ста (ф. № 67) та Подорожніх листів трактора (ф. № 68) зазна­чають по датах кількість відпрацьованих машинно-днів, ма-шинно-змін, нормо-змін, кількість відпрацьованих годин окремо трактористом та причіплювачем та суму нарахованої їм заробіт­ної плати.

114

Накопичувальна відомість обліку роботи вантажного автотранспорту (ф. № 38) побудована аналогічно Накопичу­вальній відомості обліку використання машинно-тракторного парку (ф- № 37а). В цій відомості за кожною машиною і водію накопичують дані із подорожніх листів про виконані роботи та нараховану заробітну плату. В окремих графах відомості вико­нані роботи в тонах та тонно-кілометрах зазначають за спожи­вачами послуг. На підставі накопичувальної відомості здійс­нюють записи в розрахунково-платіжну відомість та виробни­чий звіт.

Суми нарахованої заробітної плати для включення їх у ви­трати виробництва накопичують та групують в спеціальних на­копичувальних документах. До них відносять: Журнал обліку робіт і затрат (ф. № 37), Журнал обліку витрат в ремонтній майстерні (ф. № 36), а також розглянуті вище Накопичуваль­ну відомість обліку використання машинно-тракторного парку (ф. 37а), та Накопичувальну відомість обліку робо­ти вантажного автотранспорту (ф. 38). Узагальнюючим ре­єстром, в якому групують всі витрати виробництва є Виробничі звіти.

В Журналі обліку робіт і затрат (ф. № 37) систематизую!. дані про виконані роботи. Групують та накопичують ці дані зі окремими культурами, групами культур, видами робіт і окреми ми об'єктами. Для кожного об'єкта в журналі відкривають окремі сторінки на яких на підставі відповідних документів зазначають дані про обсяг виконаних робіт в натуральних вимірниках та в переведені на умовні гектари, відпрацьований час, нараховану суму заробітної плати трактористам та іншим робітникам, витра­ти пального за нормою та фактично.

Журнал обліку витрат в ремонтній майстерні (ф. № 36) ви­користовується для обліку робіт що виконуються в ремонтних майстернях. В цьому журналі аналітичні рахунки відкривають за видами ремонтів або робіт та за видами виробів, що виготовля­ються в майстерні. Витрати групують за окремою машиною або видах і групах машин.

Витрати праці, суми нарахованої заробітної плати та інші ви­трати згруповані в журналах, щомісяця узагальнюють в виробни­чих звітах.

Схема облікових записів та їх взаємозвірки в реєстрах бухгал­терського обліку представлена в додатках 20 та 22.

X*

115