Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух.ф_н. учёт в АПК Михайлов.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.9 Mб
Скачать

9.6. Облік переоцінки основних засобів

Підприємство може переоцінювати об'єкт основних засобів, якщо його залишкова вартість суттєво відрізняється від його справедливої вартості на дату балансу.

Відповідно до листа Міністерства фінансів України № 04108, порогом суттєвості для проведення переоцінки або відображення зменшення корисності основних засобів може прийматися вели­чина, що дорівнює 1 % чистого прибутку (збитку) підприємства, або величина, що дорівнює 10 % відхиленню залишкової вартості об'єктів основних засобів від їх справедливої вартості.

Виходячи з цього, підприємство зазначає в своєму Наказі про облікову політику межу суттєвості та обов'язкове чи можливе проведення переоцінки основних засобів.

206

При цьому в разі переоцінки об'єкта з групи основних засобів на ту ж саму дату здійснюється переоцінка всіх об'єктів групи основних засобів, до якої відноситься цей об'єкт.

Група об'єктів основних засобів — це сукупність однотипних за технічними характеристиками, призначенням та умовами ви­користання необоротних матеріальних активів. Нормативні до­кументи не встановлюють конкретні групи з метою переоцінки, тому підприємство самостійно визначає в обліку такі групи, на­приклад, будівлі, комп'ютери тощо.

Переоцінка основних засобів тієї групи, об'єкти якої вже пе­реоцінювались, надалі має проводитись з такою регулярністю, щоб їх залишкова вартість на дату балансу суттєво не відрізня­лась від справедливої вартості.

Переоцінка здійснюється тільки на дату балансу. Переоцінці підлягає первісна вартість об'єкта основних засобів, а також ко­ригується знос об'єкта, для чого первісна вартість і сума зносу множиться на індекс переоцінки.

Індекс переоцінки визначається діленням справедливої варто­сті об'єкта, який переоцінюється, на його залишкову вартість.

Різниця між вартістю об'єктів та сумою їх зносу до і після пе­реоцінки є сумою дооцінки (уцінки).

Методика переоцінки основних засобів зводяться до наступ­них дій:

207


а) визначається індекс переоцінки за формулою:

Відносно визначення розмірів справедливої вартості, слід ке­руватись П(С)БО 19 «Об'єднання підприємств».

Справедлива вартість — сума, за якою може бути обміняний актив, або здійснена оплата зобов'язання в результаті операції між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами. Цим Положенням встановлено такий порядок визначення справедли­вої вартості активів:

  1. Земля та будівлі — ринкова вартість;

  1. Машини та обладнання —ринкова вартість. Якщо немає даних про ринкову вартість — відновлювальна вартість (су­часна собівартість придбання) за вирахуванням зносу на дату оцінки.

  2. Інші основні засоби — відновлювальна вартість (сучас­на собівартість придбання) за вирахуванням зносу на дату оцінки.

В залежності від ситуації основні засоби можуть бути доо-цінені або уцінені. Сума дооцінки вартості і зносу об'єкта ві­дображається як збільшення первісної вартості об'єкта і вклю­чається до складу додаткового капіталу на рахунок 423 «Дооцінка активів», а до оцінка суми накопиченого зносу — на зменшення додаткового капіталу (рахунок 423 «Дооцінка активів»). Сума уцінки вартості зменшує вартість об'єкта, су­ма уцінки зносу — зменшує суму зносу і загальна сума відно­ситься до інших витрат на рахунок 975 «Уцінка необоротних активів».

У разі наявності на дату проведення чергової (останньої) доо­цінки об'єкта, перевищення суми попередніх уцінок залишкової вартості об'єкта над сумою попередніх дооцінок (індексацій) йо­го залишкової вартості цього об'єкта сума чергової до оцінки, але не більше зазначеного перевищення, включається до інших дохо­дів звітного періоду, а різниця (якщо сума чергової (останньої) дооцінки більше зазначеного перевищення) спрямовується на збільшення іншого додаткового капіталу (рахунок 423 «Дооцінка активів»).

У разі наявності на дату проведення чергової уцінки об'єкта перевищення суми попередніх дооцінок залишкової вартості цього об'єкта сума чергової уцінки, але не більше зазначеного перевищення спрямовується на зменшення іншого додаткового капіталу, а різниця (якщо сума чергової уцінки більша зазначе­ного перевищення) включається до витрат звітного періоду (ра­хунок 975 «Уцінка необоротних активів і фінансових інвес­тицій»).

208

Таблиця 9.1

ТИПОВІ КОРЕСПОНДЕНЦІЇ З ПРОВЕДЕННЯ ПЕРЕОЦІНКИ

№ з/п

Зміст операції

Дебет

Кред ті

І.

Відображення результатів дооцінки основних засобів:

1.1

— на суму дооцінки залишкової вартості

10

423

1.2

— на суму дооцінки зносу

423

131

2

Відображення результатів уцінки основних за­собів, раніше не до оцінюваних:

2.1

— на суму уцінки залишкової вартості

975

10

2.2

— на суму уцінки зносу

131

10

3

Відображення результатів уцінки основних за­собів, раніше дооцінених:

3.1

— на суму уцінки зносу

131

10

3.2

— на суму уцінки залишкової вартості в межах суми попередніх до оцінок

423

10

3.3

— на суму перевищення уцінки залишкової вар­тості об'єкта над попередніми до оцінками цього об'єкта

975

10

4

Відображення результатів дооцінки основних засобів раніше уцінених:

4.1

— на суму дооцінки зносу основних засобів

10

131

4.2

— на суму дооцінки залишкової вартості в ме­жах попередніх уцінок, що були включені до складу витрат

10

746

4.3

— на суму перевищення дооцінки залишкової вартості над сумою попередніх уцінок, що були включені до складу витрат

10

423

Результати переоцінок оформляються документами бухгал­терського створення — розрахунками, довідками довільної фор­ми. Відомості про зміни первісної вартості та зносу основних за­собів обов'язково заносяться до реєстрів аналітичного обліку.

При вибутті об'єктів основних засобів, що раніше були пере­оцінені, сума залишку додаткового капіталу на рахунку 423 «До­оцінка активів», тобто, сума перевищення попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок залишкової вартості об'єкта вклю-

14™ 209

чається до складу нерозподіленого прибутку з одночасним змен­шенням додаткового капіталу:

Дебет 423 «Дооцінка активів» Кредит 441 «Прибуток не­розподілений».

9.7. Облік господарських операцій з надходження основних засобів

Відображення в обліку надходження основних засобів на під­приємство та зарахування їх на баланс в залежності від джерел надходження має свої особливості.

При придбанні основних засобів треба мати на увазі, що під­приємства всіх форм власності, що придбають нерухоме майно або легковий автотранспорт, крім державних підприємств, що одержують це майно за рахунок бюджетних коштів, а також іно­земних організацій і установ, що користуються імунітетом і при-вілегіями відповідно до законів і міжнародних договорів Украї­ни, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України, є платниками Пенсійного збору по цих операціях (при­дбання нерухомості). Об'єктами нерухомості є об'єкти основних засобів групи 1 — будівлі та споруди.

П(С)БО 7 «Основні засоби» встановлює, що платежі, пов'я­зані з оформленням прав власності на об'єкт відносяться до пер­вісної вартості основних засобів.

Особливістю обмінних операцій є те, що при обміні подібними активами доходи не визнаються відповідно до П(С)БО 15 «Дохід».

Безоплатно отримані основні засоби зараховуються на баланс за справедливою вартістю з врахуванням витрат на доставку, на­ладку та інших витрат. При цьому одночасно збільшується сума додаткового капіталу. Витрати з доставки, установки чи інше ві­дображаються, як капітальні інвестиції і додаються до вартості об'єкта.

Безоплатно отримані активи є по суті доходом підприємства, проте одержаний об'єкт буде використовуватись на протязі декі­лькох років. Тому згідно із П(С)БО 15 «Дохід», дохід буде ви­знаватись на протязі строку корисного використання об'єкта в сумі нарахованої амортизації на його справедливу вартість. Амо­ртизація, що нараховується на інші витрати, що включені до вар­тості такого об'єкта доходами не визнаються. Для контролю за відображенням доходу за такими об'єктами, аналітичний облік безоплатно одержаних активів необхідно вести окремо.

210

Таблиця 9.2