Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух.ф_н. учёт в АПК Михайлов.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.9 Mб
Скачать

7.2. Визнання та оцінка поточних

БІОЛОГІЧНИХ АКТИВІВ ТВАРИННИЦТВА

Як будь-які активи, ПБА визнаються при дотриманні наступ­них умов:

  • підприємству перейшли ризики та вигоди, пов'язані з пра­вом власності на них;

  • підприємство здійснює управління ПБА та контроль за йо­го використанням;

  • є впевненість, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов'язані з його використанням в сільського­сподарській діяльності;

— вартість ПБА можна достовірно визначити. Економічні вигоди від використання біологічного активу ви­ значаються виходячи із стану його фізичних властивостей.

Оцінка ПБА при надходженні регулюється П(С)БО ЗО «Біоло­гічні активи» та Методичними рекомендаціями № 1315. Зокрема, ними встановлено, що в залежності від джерел надходження ПБА оцінюються наступним чином.

Придбані за плату ПБА оприбутковуються за первісною варті­стю, яка складається з фактично понесених підприємством ви­трат для їх одержання. Перелік таких витрат визначено Поло­женням (стандартом) бухгалтерського обліку 9 «Запаси».

Безоплатно одержані ПБА оцінюються за їх справедливою ва­ртістю з урахуванням витрат, безпосередньо пов'язаних з дове­денням їх до стану, у якому вони придатні для використання у запланованих цілях.

Одержані як внесок до статутного капіталу ПБА оцінюються за погодженою із засновниками підприємства справедливою вар­тістю з урахуванням витрат, безпосередньо пов'язаних з дове­денням до стану придатного для використання у запланованих цілях.

164

Первісною вартістю ПБА, отриманого в обмін на подібний є справедлива вартість переданого біологічного активу.

Первісною вартістю ПБА, отриманого в обмін (або частковий обмін) на неподібний біологічний актив, а справедлива вартість переданого біологічного активу, збільшена (зменшена) на суму грошових коштів чи їх еквівалентів, що належить до сплати за обмінною операцією.

На дату річного і проміжного балансу ПБА оцінюють за спра­ведливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу. Якщо ж на дату балансу визначити справедливу вар­тість неможливо, то такі ПБА оцінюються за первісною вартістю відповідно до П(С)БО 9 «Запаси».

Найбільш вагомим джерелом одержання ПБА є приплід тва­рин, або, як зазначено в П(С)БО ЗО «Біологічні активи», додатко­ві біологічні активи.

Приплід сільськогосподарських тварин з моменту народження визнається поточними біологічними активами та оприбуткову­ється за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу. Первісне визнання додаткових біологічних ак­тивів відображається в тому звітному періоді, у якому вони відо­кремлені від біологічного активу.

Відповідно до П(С)БО ЗО «Біологічні активи», джерелами ви­значення справедливої вартості ПБА є ціни активного ринку на такі активи. Для визначення справедливої вартості ПБА підпри­ємство може створити спеціально призначену для цього комісію, до складу якої повинні бути включені відповідні фахівці. Комісія своїми рішеннями визначає справедливу вартість ПБА або немо­жливість такої оцінки і такі рішення є підставою працівникам бу­хгалтерії оцінювати ПБА в обліку та звітності.

Методи оцінки одержаного приплоду різних видів тварин при­ведені в табл. 7.1, 7.2.

Таблиця 7.1

ОЦІНКА ПРИПЛОДУ ТВАРИН ЗА ЇХ ВИДАМИ

Вид тварин

Порядок оцінки

1. При наявності активного ринку та можливості визначення справедливої вартості

Телята

Виходячи із справедливої вартості 1 ц живої маси або за справедливою вартістю голови приплоду

Поросята

Виходячи із справедливої вартості 1 ц живої маси або за справедливою вартістю голови приплоду

165

Закінчення табл. 7.1

Вид тварин

Порядок оцінки

Ягнята чи козенята

За справедливою вартістю голови приплоду

Курчата, гусенята, ка­ченята, індичата

За справедливою вартістю добового молодняку

Щенята норок, лисиць, песців, нутрій, соболів, та кроленята

У сумі 50 % — справедливої вартості на момент відлучення від маток. При відлученні приплід до оцінюється на решту 50 % планової'собівартості.

Лошата робочих та племінних коней

За справедливою вартістю голови приплоду

Таблиця 7.2

ОЦІНКА ПРИПЛОДУ ТВАРИН ЗА ЇХ ВИДАМИ

Вид тварин

Порядок оцінки

2. При неможливості визначення справедливої вартості, приплід оцінюється за трансфертною ціною, що визначається:

Телята

За фактичною собівартістю 60 кормо-днів утри­мання корови за минулий рік або планової собіва­ртості на звітний період

Поросята

За фактичною собівартістю 1 ц живої маси відлу­чених поросят за минулий рік або планової собі­вартості на звітний період

Ягнята чи козенята

За вартістю голови приплоду, що розраховується виходячи із того, що на приплід відносять 12 % ви­трат основного стада романівської породи, 15 % каракульської та 10 % витрат усіх інших порід

Курчата, гусенята, ка­ченята та індичата

За вартістю, яка розраховується виходячи з фак­тичної собівартості добового молодняку за мину­лий рік або планової собівартості на звітний пері­од

Лошата робочих коней

За фактичного собівартістю 60 кормо-днів утри­мання дорослих коней за минулий рік або плано­вої собівартості на звітний період

Лошата племінних ко­ней

За фактичною собівартістю, яка складається з ви­трат на основне стадо без вартості побічної про­дукції за минулий рік або планової собівартості на звітний період

При переведенні поточних активів в довгострокові, напри­клад, нетелі переводяться в корови, вони оцінюються за справед­ливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці про­дажу (на дату такого переведення).

166

7.3. Документальне оформлення операцій з надходження поточних біологічних активів тваринництва

Біологічні активи можуть бути отримані з різних джерел: при­плід, придбання, внески засновників до статутного капіталу, без­оплатно отримані та інше. У всіх випадках оформляються відпо­відні первинні документи, що в свою чергу служать підставою для цілей оперативного, бухгалтерського та зоотехнічного обліку.

При одержані приплоду телят, поросят, ягнят (крім каракуль­ських), лошат, нових сімей бджіл тощо завідуючий фермою, зоо­технік чи бригадир складають у двох примірниках «Акт на оприбуткування приплоду тварин» (ф. № 95). Один примірник служить для записів в «Книгу обліку руху тварин і птиці» (ф. 34), ведення зоотехнічного обліку та нарахування заробіт­ної плати працівникам ферми. Інший — на наступний день пере­дається в бухгалтерію для оперативного обліку.

Записи в акті здійснюють індивідуально по кожній голові приплоду великої рогатої худоби і коней, по всіх інших твари­нах — в цілому з зазначенням статі.

В каракульському вівчарстві дані про хід окоту по кожній отарі за минулу добу бригадир (обліковець) записує в «Акт про хід окоту овець».

В спеціалізованих птахівничих господарствах і птахофабриках для приймання одержаних (виведених) пташенят застосовують «Акт виводу та сортування добового молодняку птиці» (ф. 106). Його складає начальник цеху інкубації або зоотехнік в день виводу пташенят. В цьому акті зазначають відсоток вихо­ду та якості виведених пташенят з кожної партії закладених яєць.

Начальник цеху інкубації на підставі відповідних документів складає і подає в бухгалтерію «Звіт про процеси інкубації» (ф. 105). Звіт підписують начальник цеху і оператор та затвер­джує керівник підприємства.

Відпуск пташенят з цеху інкубації в цех вирощування здійс­нюють за «Накладними (внутрішньогосподарського призна­чення) (ф. № 87). На кожну партію птиці, направлену в забійний цех, виписується окрема накладна.

На одержаний приплід звірів та кролів складають «Накопи­чувальний акт на оприбуткування приплоду звірів» (ф. № 96). Накопичувальний акт складає завідуючий фермою, зоотехнік або бригадир в момент розкриття гнізд. Накопичувальні акти пода­ють в бухгалтерію разом зі «Звітом про рух худоби і птиці на

167

фермі» (ф. № 102). Для різних, видів тварин складаються різні форми актів про його оприбуткування, як це показано в табл. 7.З.

Таблиця 7.3

ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ОФОРМЛЕННЯ ОДЕРЖАНОГО ПРИПЛОДУ

Вид тварин

Назва документу

Час складання документу

Телята

Акт на оприбуткування при­плоду тварин

В день народження

Поросята

Акт на оприбуткування при­плоду тварин

В день опоросу

Ягнята чи козенята

Акт на оприбуткування при­плоду тварин

В день окоту

Курчата, гусенята, качата, індичата

Звіт про процеси інкубації

В добовому віці

Звірі

Накопичувальний акт на оприбуткування приплоду звірів

В день огляду, а підсумковий акт— після завершення ще­ніння, але не пізніше остан­нього дня місяця

Лошата робочих коней

Акт на оприбуткування при­плоду тварин

В добовому віці

Лошата племінних коней

Акт на оприбуткування при­плоду тварин

В добовому віці

Поточні біологічні активи, придбані в інших підприємствах,' оприбутковуються на підставі товарно-транспортних накладних і рахунків-фактур; при придбанні племінних тварин заповнюється також «Племінне свідоцтво».

Приймання худоби від населення (відповідно договору) з ме­тою постановки її на дорощування і відгодівлю проводить комі­сія в складі керівника підрозділу, завідуючого фермою, зоотехні­ка, ветеринарного працівника та особи, якій будуть передані тварини для подальшого вирощування чи відгодівлі.

Зоотехнічний і ветеринарний персонал оглядає в присутно­сті особи, яка здає тварин, кожну тварину, визначає її вгодова­ність та живу масу і складає в двох примірниках «Акт на ку­півлю тварин в населення» (ф. 956), який затверджує керівник сільськогосподарського підприємства. Один примір­ник акту вручається особі, яка здала тварин. В бухгалтерії під­приємства бухгалтер перевіряє правильність розрахунку вар­тості куплених тварин в «Акті на купівлю тварин в населення», виписує касовий ордер і передає його разом з актом в касу для оплати.

168

На приймання сільськогосподарськими підприємствами худо­би, кролів та інших тварин від населення для подальшого прода­жу і доставки їх на приймальні пункти складається «Приймаль­но-розрахункова відомість на худобу і птицю, що прийняті сільськогосподарським підприємством від населення для по­дальшої здачі державі» (ф. 95а).

Відомість складається в двох примірниках, де зазначають прі­звище, ім'я та по батькові здавальника і кількість голів прийнятої худоби, їх вгодованість та живу масу. При здаванні прийнятої від населення худоби сільськогосподарське підприємство подає м'ясопереробному підприємству два примірника відомості. Після заповнення заготівельною організацією показників про живу ма­су і вгодованість тварин та суму, що належить здавальнику, один примірник відомості залишається в заготівельній організації, а другий повертається сільськогосподарському підприємству для розрахунків зі здавальниками худоби.

При безоплатному отриманні поточних біологічних активів зі сторони повинен оформлятися Договір безоплатної передачі та Акт приймання-передачі біологічних активів, що додається до договору. Крім того на переміщення тварин оформляється това­рно-транспортна накладна.

Якщо в акті приймання-передачі вартість активу не вказуєть­ся, підприємство, що отримує безоплатно поточні біологічні ак­тиви тваринництва, має визначитись із його справедливою варті­стю. Якщо на підприємстві є подібні біологічні активи і Комісією приймалося рішення про їх справедливу вартість на певний пері­од, то безоплатно отриманий актив можна оприбуткувати вихо­дячи із даної вартості. Якщо ж подібних активів на підприємстві не було, то в цьому випадку необхідно, щоб Комісія провела ро­боту із визначення справедливої вартості даного активу та при­йняла відповідне рішення щодо оцінки безоплатно отриманого активу.

Надходження тварин як внесок до статутного капіталу, які відповідають критеріям визнання поточних біологічних ак­тивів, повинно бути оформлено Актом приймання-передачі з погодженням їх справедливої вартості. Крім того, на перемі­щення тварин від засновника до підприємства, що формує ста­тутний капітал оформляється товарно-транспортна нак­ладна.

Продукцією вирощування молодняку тварин, птиці та тварин на відгодівлі є приріст живої маси поголів'я, яке зважують, та приріст, що розраховується по поголів'ю, яке не зважують. Не

169

визначають приріст живої маси і не до оцінюють доросле пого­лів'я птиці, кролів та бджіл.

Тварин зважують щомісяця, а також в момент переведення в наступну вікову групу, з ферми на ферму, від однієї особи до ін­шої, в основне стадо, вибракування з основного стада, падежу, забою тощо. Дані про масу тварин записують у відповідні доку­менти.

Результати зважування молодняку тварин та тварин на відго­дівлі, які залишилися в групі на кінець звітного періоду, відобра­жаються у «Відомості зважування тварин» (ф. 98), яка скла­дається зоотехніком чи завідуючим фермою, бригадиром при періодичних зважуваннях тварин.

Молодняк та відгодівельне поголів'я великої рогатої худоби і свиней підлягають обов'язковому зважуванню щомісяця.

Приріст живої маси молодняку овець визначається на підставі вибіркового зважування. Зоотехнік разом з завідуючим фермою чи бригадиром відбирає та зважує певну кількість голів (не біль­ше 5 %) кожної вікової групи (відбираються типові для кожної групи екземпляри).

Після цього визначається середня жива маса однієї зваже­ної голови (по кожній віковій групі) шляхом ділення загальної живої маси поголів'я, яке зважувалося, на кількість зважених тварин.

Потім середню масу однієї голови перемножують на зага­льну кількість голів даної вікової групи худоби і, таким чином, встановлюють живу масу тварин цієї групи на кінець звітного періоду.

У випадку, коли зважування неможливе або приводить до не­реальних результатів (нетелів, супоросних свиноматок і ярок на певній стадії вагітності), їх жива маса приймається за останнім зважуванням.

Приріст живої маси визначають на підставі «Розрахунку приросту живої маси (ф. 98а). Його складає зоотехнік (заві­дуючий фермою) чи бригадир щомісячно на підставі даних відо­мостей зважування тварин та документів на надходження та ви­буття худоби в цілому по фермі та за видами і обліковими групами та особами, за якими закріплені тварини.

При розрахунку кількості приросту маси до живої маси худо­би та птиці даної групи на кінець звітного періоду додається жи­ва маса худоби та птиці, що вибула з даної вікової групи на про­тязі звітного періоду (включаючи і загиблих тварин), а з одержаного підсумку віднімають масу худоби та птиці, яка на-

170

дійшла в дану вікову групу за відповідний звітний період, та жи­ву масу худоби та птиці, що була в групі на початок звітного пе­ріоду. Одержаний результат становитиме приріст живої маси тварин конкретної облікової групи, що знаходилась на вирощу­ванні чи відгодівлі на протязі звітного періоду у певної відпові­дальної особи.

Розрахунок визначення приросту живої маси разом зі звітом про рух худоби та птиці на фермі передається в бухгалтерію та є підставою для оприбуткування одержаного приросту та нараху­вання заробітної плати працівникам ферм.