Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух.ф_н. учёт в АПК Михайлов.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.9 Mб
Скачать

15.6. Облік витрат на збут

Витрати на збут включають витрати, що пов'язані з продажем продукції. Згідно із П(С)БО № 16 «Витрати» до них відносять:

  • витрати пакувальних матеріалів для затарювання готової продукції на складах готової продукції;

  • витрати на ремонт тари;

  • оплата праці та комісійні винагороди продавцям, торговим агентам та працівникам підрозділів, що забезпечують збут;

  • витрати на передпродажну підготовку товарів;

  • витрати на відрядження працівників, зайнятих збутом;

  • витрати на утримання основних засобів, інших матеріаль­них необоротних активів, пов'язаних зі збутом продукції, товарів, робіт, послуг (операційна оренда, страхування, амортизація, ре­монт, опалення, освітлення, охорона);

  • витрати на транспортування, перевалку і страхування гото­вої продукції, транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції відповідно до умов дого­вору;

  • витрати на гарантійний ремонт і гарантійне обслуговування;

  • інші витрати, пов'язані з збутом продукції, товарів, робіт, послуг.

Витрати на збут відносяться до витрат операційної діяльності, вони не включаються до собівартості продукції, а списуються на рахунок 79 «Фінансові результати» по закінченні місяця чи ро­ку на вибір підприємства.

Зважаючи на те, що це витрати, їх аналітичний облік ведуть у Виробничому звіті (ф. 10.3 б), де ці витрати відображаються за встановленими статтями витрат. Записи до нього здійснюються на підставі первинних документів, групувальних відомостей,

362

розрахунків, бухгалтерських довідок та інших. Синтетичний об­лік витрат на збут ведеться в журналі-ордері 10.3, в якому уза­гальнюються обороти за кредитом рахунку 93 «Витрати на збут» та заносяться до Головної книги на рахунок 93. В Головній книзі, як основному узагальнюючому регістрі, на рахунку 93 «Витрати на збут» відображаються обороти за дебетом та кре­дитом рахунку 93 за місяць. Якщо цей рахунок закривається в кі­нці року, то на рахунку 93 «Витрати на збут» буде відобража­тись сума витрат на збут за місяць та з початку року.

Таблиця 15.4

КОРЕСПОНДЕНЦІЇ РАХУНКІВ З ВІДОБРАЖЕННЯ ВИТРАТ НА ЗБУТ

Зміст

Дебет

Кредит

Нарахована оплата праці продавцям продукції, іншим працівникам, що зайняті збутом продукції

93

66

Відрахування на соціальні заходи на зарплату праців­ників, зайнятих збутом

93

65

Списані послуги власного транспорту, зайнятого в процесі реалізації продукції

93

234

Нараховано знос торговельного обладнання, примі­щення

93

13

Командировочні витрати працівників, що зайняті про­дажем

93

372

Нараховано рекламодавцю за рекламні послуги

93

377

На сум ПДВ у вартості послуг

64

377

Списуються витрати на збут на рахунок фінансових результатів в кінці року чи місяця

791

93

363

ОБЛІК ДОХОДІВ

ЗА ВИДАМИ ДІЯЛЬНОСТІ

  1. Класифікація видів діяльності.

  2. Облік доходів іншої операційної діяльності.

  3. Облік цільового надходження та цільового фі­нансування.

  4. Облік доходів фінансової діяльності.

  5. Облік доходів іншої діяльності.

  6. Облік доходів надзвичайної с яльності.

Використані дж ірела:

  1. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затверджене наказом Міністерства фінан­сів України від 29.11.1999 року № 290.

  2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999 року №87.

  3. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку З «Звіт про фінансові результати», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999 року №87.

  4. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», за­тверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999 року №87.

5. Порядок використання коштів Держбюджету України на виконання державної програми селекції в рослинництві, затверджений наказом Міністерства аг­ рарної політики України і Міністерства фінансів України від 15.02.2001 року № 27181.

  1. Рекомендації щодо відображення в обліку вико­ристання коштів Державного бюджету України на ви­конання державних програм селекції у рослинництві та тваринництві.

  2. Порядок нарахування і виплати коштів держбю­джету, передбачених для виплати доплат сільськогос­подарським товаровиробникам усіх організаційно-право­вих форм господарювання та фізичним особам за проданий ними для забою переробним підприємствам і заготівельним (закупівельним) організаціям молод-

364

няк ВРХ підвищених вагових кондицій: Наказ Мініс­терства аграрної політики України та Міністерства фінансів України від 31.01.2002 року № 26/67.

16.1. Класифікація видів діяльності

Витрати і доходи відображаються у звітності за видами діяль­ності: звичайна (в тому числі: основна, інша операційна, фінан­сова, інша) та надзвичайна. Відповідно до таких класифікаційних груп витрати та доходи обліковуються на відповідних бухгалтер­ських рахунках (див. рис. 16.1).

Рис. 16.1. Облікова класифікація видів діяльності

Відповідно до П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати» від­несення подій та операцій до їх видів здійснюється за такими підходами.

Під звичайною діяльністю розуміють будь-яку основну дія­льність підприємства, а також операції, що її забезпечують або виникають внаслідок її проведення. Прикладом звичайної діяль­ності буде виробництво та реалізація продукції, розрахунки з по­стачальниками, з покупцями продукції, податковими органами,

365

банками та інше. Списання знецінених запасів, курсові різниці, економічні санкції за господарськими договорами, за порушення податкового законодавства отримання кредитів, реалізація непо­трібних активів та інші, теж відносяться до звичайної діяльності, як операції, що виникають в результаті її проведення.

До надзвичайної діяльності відносять операції або події, які відрізняються від звичайної діяльності та не очікується, що вони повторюватимуться періодично або в кожному наступному звіт­ному періоді. До надзвичайних подій відносяться стихійні лиха, пожежі, техногенні аварії тощо та інші події, які відповідають ви­значенню надзвичайних подій.

Звичайна діяльність в свою чергу поділяється на операційну, фінансову та іншу.

Операційна діяльність — це основна діяльність підприємст­ва, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фі­нансовою. В свою чергу операційна діяльність поділяється на ос­новну та іншу операційну.

Основна діяльність — операції, пов'язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є голо­вною метою створення підприємства і забезпечують основну частку його доходу. Для торговельного підприємства такими будуть операції з придбання, зберігання та реалізації товарів, для виробничого — придбання виробничих запасів, виготовлен­ня продукції, її зберігання, реалізація, для страхових компа­ній — це операції з проведення страхування житла, автомашин, іншого майна, життя працівників, отримання страхових внесків, та інше.

До іншої операційної діяльності відносять операції з реалі­зації іноземної валюти, запасів, дослідження і розробки, діяль­ність об'єктів соціальної сфери та інші операції.

Фінансова діяльність — діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного і позикового капіталу підприємства. Такими є операції по придбанню фінансових інвестицій, отри­мання та надання кредитів, участь в статутному капіталі інших підприємств та інше.

Інвестиційна або інша діяльність — придбання та реалізація необоротних активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів. Це операції по придбанню та реалізації основних засобів, нематеріальних ак­тивів, довгострокових фінансових інвестицій тощо.

Така класифікація доходів і витрат має важливе значення для об'єктивної оцінки діяльності підприємства.

366

Як видно зі схеми облік доходів ведеться на рахунках 7 класу «Доходи і результати діяльності», що призначені для узагаль­нення інформації про доходи від операційної, інвестиційної і фі­нансової діяльності підприємства, а також від надзвичайних подій. На рахунках цього класу, крім рахунку 76 «Страхові платежі», протягом звітного року за кредитом відображається сума загально­го доходу разом із сумою непрямих податків, зборів (обов'язкових платежів), що включені до ціни продажу, за дебетом — щомісячне відображення належної суми непрямих податків, зборів (обов'я­зкових платежів), щорічне або щомісячне віднесення суми чистого доходу на рахунок 79 «Фінансові результати».

На рахунку 76 «Страхові платежі» узагальнюється інформа­ція про надходження страхових платежів та їх повернення стра­хувальникам, із щомісячним віднесенням всієї різниці на субра­хунок 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг».

Для обліку витрат за видами діяльності призначені рахунки 9 класу «Витрати діяльності», що застосовуються для узагальнен­ня інформації про витрати операційної, інвестиційної, фінансової діяльності та витрати на запобігання надзвичайним подіям і лікві­дацію їх наслідків. За дебетом рахунків цього класу відображають­ся суми витрат, за кредитом — списання суми витрат у кінці звіт­ного року або щомісяця на рахунок 79 «Фінансові результати».

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про доходи та розкриття її у фінансовій звітності визна­чає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід».

У П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» за­значається, що доходи — це збільшення економічних вигод у ви­гляді надходження активів або зменшення зобов'язань, які при­зводять до зростання власного капіталу (за винятком зростання його за рахунок внесків засновників).

Так як ця інформація є важливою та необхідною для всіх ко­ристувачів, то вона надається в окремому звіті ф. 2 «Звіт про фі­нансові результати», в якому відображаються доходи, витрати та фінансові результати. І доходи і витрати є об'єктами обліку, контролю та аналізу як зовнішніх, так і внутрішніх користувачів.

16.2. Облік доходів іншої операційної діяльності

Для узагальнення інформації про інші доходи від операційної діяльності підприємства у звітному періоді, крім доходу (вируч­ки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) використову­ється рахунок 71 «Інший операційний дохід».

367

До інших операційних доходів відносяться:

  • доходи від реалізації іноземної валюти; доходи від реаліза­ції інших оборотних активів (крім фінансових інвестицій);

  • доходи від операційної оренди активів;

  • доходи від операційної курсової різниці за операціями в іноземній валюті;

  • суми штрафів, пені, неустойок та інших санкцій за пору­шення господарських договорів, які визнані боржником або щодо яких одержані рішення суду, господарського суду про їх стяг­нення;

  • доходи від списання кредиторської заборгованості, щодо якої минув строк позовної давності;

  • відшкодування раніше списаних активів (надходження бор­гів, списаних як безнадійні);

  • суми одержаних безоплатно оборотних активів та субсидій;

  • інші доходи від операційної діяльності.

За кредитом рахунку 71 «Інший операційний дохід» відо­бражається збільшення (одержання) доходу, за дебетом — суми непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору та інших зборів (обов'язкових платежів) та списання в порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати».

Рахунок 71 «Інший операційний дохід» має такі субрахунки:

  • 710 «Дохід від первісного визнання та від зміни вартості активів, які обліковуються за справедливою вартістю»;

  • 711 «Дохід від реалізації іноземної валюти»;

  • 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів»;

  • 713 «Дохід від операційної оренди активів»;

  • 714 «Дохід від операційної курсової різниці»;

  • 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки»;

  • 716 «Відшкодування раніше списаних активів»;

  • 717 «Дохід від списання кредиторської заборгованості»;

  • 718 «Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів»;

  • 719 «Інші доходи від операційної діяльності».

На субрахунку 710 «Дохід від первісного визнання та від зміни вартості активів, які обліковуються за справедливою вартістю» узагальнюється інформація про доходи від первісного визнання та зміни вартості активів, які обліковуються за справед­ливою вартістю, зокрема дохід від первісного визнання сільсько­господарської продукції і біологічних активів, та від зміни спра­ведливої вартості біологічних активів, який визначено відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку ЗО «Біоло­гічні активи».

368

На субрахунку 711 «Дохід від реалізації іноземної валюти»

узагальнюється інформація про доходи від реалізації іноземної валюти.

На субрахунку 712 «Дохід від реалізації інших оборотгих активів» узагальнюється інформація про доходи від реаліз щії оборотних активів (виробничих запасів, малоцінних та швидко­зношуваних предметів тощо).

На субрахунку 713 «Дохід від операційної оренди активів» узагальнюється інформація про доходи від оренди (крім фінансо­вої) майна, якщо ця діяльність не є предметом (метою) створення підприємства.

На субрахунку 714 «Дохід від операційної курсової різниці» узагальнюється інформація про доходи від курсових різниць за активами й зобов'язаннями підприємства— пов'язаними з опе­раційною діяльністю підприємства.

На субрахунку 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки» уза­гальнюється інформація про штрафи, пені, неустойки та інші сан­кції за порушення господарських договорів, які визнані боржни­ком або щодо яких одержані рішення суду, арбітражного суду про їх стягнення, а також про суми з відшкодування зазнаних збитків.

На субрахунку 716 «Відшкодування раніше списаних акти­вів» узагальнюється інформація про суми відшкодування підпри­ємству вартості раніше списаних оборотних активів.

На субрахунку 717 «Дохід від списання кредиторської забо­ргованості» узагальнюється інформація про доходи від списання кредиторської заборгованості, що виникла в ході операційного циклу, по закінченні строку позовної давності.

На субрахунку 718 «Дохід від безоплатно одержаних оборо­тних активів» узагальнюється інформація про доходи від безо­платно одержаних оборотних активів (окрім фінансових інвести­цій) і доходи від цільового фінансування, пов'язаного з опера­ційною діяльністю.

На субрахунку 719 «Інші доходи від операційної діяльності» узагальнюється інформація про інші доходи від операційної дія­льності, які не знайшли свого відображення на інших субрахун­ках рахунку 71 «Інший операційний дохід», зокрема про доходи від операцій з тарою, від інвентаризації, від діяльності житлово-комунальних і обслуговуючих господарств, дитячих дошкільних закладів, будинків відпочинку, санаторіїв та інших закладів оздо­ровчого та культурного призначення підприємства тощо.

Підприємства, які є страховиками відповідно до Закону України «Про страхування», на цьому субрахунку узагальнюють інформа-

24"»

369

цію про інші доходи від страхової діяльності, зокрема комісійні винагороди за перестрахування, частки від страхових сум та стра­хових відшкодувань, належні до сплати перестраховиками, повер­нуті суми із централізованих страхових резервних фондів, поверну­ті суми страхових резервів, інших, ніж резерв незароблених премій. Аналітичний облік доходів ведеться за видами доходів в розрізі субрахунків. Для цього використовують систему регістрів аналі­тичного і синтетичного обліку, що приведено в попередній темі.

Таблиця 16.1

КОРЕСПОНДЕНЦІЇ РАХУНКІВ З ОБЛІКУ ІНШИХ ОПЕРАЦІЙНИХ ДОХОДІВ

Зміст операції

Дебет

Кредит

Відображено доход від первісного визнання сільськогосподар­ської продукції

231

710

Відображено доход від реалізації іноземної валюти

311

711

Визнається доход від реалізації виробничих запасів, включаю­чи ПДВ

377

712

На суму ПДВ зменшується доход

712

641

Нараховано орендарю суму орендної плати (операційна оренда необоротних активів), включаючи ПДВ

377

713

На суму ПДВ зменшується доход

713

641

Відображена позитивна курсова різниця по залишку коштів в іноземній валюті

302, 312

714

Відображена позитивна курсова різниця по залишку суми пе­рерахованого авансу іноземному постачальнику (дебіторська заборгованість) в іноземній валюті на дату повернення такої заборгованості грошовими коштами (розглядається як монета­рна стаття)

371

714

Відображена позитивна курсова різниця по кредиторській за­боргованості іноземному постачальнику за отримані матеріа­льні цінності на дату балансу або на дату погашення такої за­боргованості (розглядається як монетарна стаття)

632

714

Відображена позитивна курсова різниця по залишку дебіторської заборгованості іноземному покупцю продукції (перпіа подія — відправлена продукція) — розглядається як монетарна стаття

362

714

Визнано доходи від невиконання умов договорів на суму на­лежних штрафів

377

715

Визнано доходи від відшкодування активів окремими особами (відшкодування завданих збитків від нестачі, розкрадання, псування)

363

716

Списана кредиторська заборгованість, по якій минули терміни позовної давності

63,68

717

Гуманітарна чи спонсорська допомога, що отримана підприєм­ством- споживачем в натуральній формі обліковується, як без­оплатне надходження активів

20, 22, 28

718

Нараховані дотації за реалізоване молоко та тварин перероб­ним підприємствам

361

718

370

16.3. Облік цільового надходження та цільового фінансування

Для обліку коштів, що надходять на підприємство для фінан­сування певних витрат, тобто цільового фінансування призначе­ний рахунок 48 «Цільові надходження та цільове фінансування». Це пасивний рахунок, за дебетом його відображається отримання фінансування, а за кредитом — списання використаних за цільо­вим призначенням сум. Оскільки цільове фінансування надається підприємствам безповоротно за умови, що воно буде використа­но на вказані цілі, або надається як компенсація за вже проведені витрати, то ці кошти вважаються доходом підприємства.

П(С)БО 15 «Дохід» встановлює такий порядок визнання до­ходів фінансування:

  1. Цільове фінансування не визнається доходом доти, поки не існує підтвердження того, що воно буде отримане та підприємст­во виконає умови щодо такого фінансування;

  2. Отримане цільове фінансування визнається доходом протя­гом тих періодів, в яких були зазнані витрати, пов'язані з вико­нанням умов цільового фінансування;

  3. Цільове фінансування, що отримане як компенсація витрат (збитків), яких вже зазнало підприємство, або з метою негайної фінансової підтримки підприємства без майбутніх пов'язаних із цим витрат, визнається доходом того періоду, в якому утворилась дебіторська заборгованість, пов'язана з цим фінансуванням;

4. Цільове фінансування капітальних інвестицій визнається доходом протягом періоду корисного використання об'єктів ін­ вестування (основних засобів, нематеріальних активів) пропор­ ційно сумі нарахованої амортизації.

Сільськогосподарські підприємства можуть отримувати такі кошти від фізичних осіб, але в основному з держбюджету для підтримки розвитку його основних галузей.

Так, на сьогодні сільськогосподарські підприємства отриму­ють дотації від переробних підприємств за реалізовані їм молоко та тварин в живій вазі, здійснюється відшкодування з бюджету витрат на селекційну роботу в рослинництві.

Згідно з Порядком використання коштів на виконання про­грами селекції № 27181 сума коштів, отримана с-г підприємства­ми на часткове відшкодування сортових надбавок зараховується ними на здешевлення вартості виробленої продукції. Для зараху­вання коштів в держказначействі відкривається рахунок і отри-

24*

371

мані кошти використовуються за кодом КФК 160307 «Державна програма селекції в рослинництві», КЕКВ 1310.

Таблиця 16.2

КОРЕСПОНДЕНЦІЇ РАХУНКІВ З ОБЛІКУ ЦІЛЬОВОГО ФІНАНСУВАННЯ

Зміст

Сума, грн

Дебет

Кредит

1. Оприбутковане елітне насіння, що отри­мане від науково-дослідної селекційної станції за ринковими цінами (в тому числі сортнадбавка)

5000,00

208

631

2. Нараховано часткове відшкодування сортових надбавок на придбане елітне на­сіння

800,00

373

48

3. Зараховано на поточний рахунок в банку суму відшкодування сортових надбавок

800,00

311

373

4. Визнання доходу від використання сум цільового фінансування

800,00

48

718

5. Списується доход

800,00

718

791

6. Віднесено на витрати висіяне насіння

5000,00

231

208

7. Отримана продукція

5000,00

271

231

8. Відображення доходу від реалізації про­дукції

4200,00

361

701

9. Списано на реалізацію з виробничою со­бівартістю насіння і репродукції

5000,00

901

271

10. Віднесено на фінансові результати

5000,00

791

901

10. Віднесено на фінансові результати

4200,00

701

791

Доплати сільськогосподарським підприємствам за підвищені вагові кондиції тварин, що продані переробним (заготівельним підприємствам).

Встановлено, що сільськогосподарським товаровиробникам та фізичним особам за проданий ними для забою переробним і заго­тівельним організаціям тварин ВРХ підвищених кондицій вста­новлені надбавки:

— за кожний кг прийнятої живої маси молодняку ВРХ молоч­них і комбінованих порід — 45 коп., а м'ясних порід — 89 коп.

Переробні і заготівельні організації на прийняту на забій ху­добу підвищених вагових кондицій виписують Приймальні квитанції ф. ПК-1 (для юридичних осіб) та ПК-2 (для фізичних

372

осіб). З відміткою про віднесення його до молочних і комбінова­них порід.

Держказначейство перераховує ці доплати за розподілом Мі-нагрополітики головним управлінням сільського господарства облдержадміністрацій з подальшим перерахуванням їх районним управлінням для виплати безпосередньо сільськогосподарським підприємствам та фізичним особам. Ці кошти зараховуються на рахунок в держказначействі і витрачаються за кодом КПКВ 2801210 «Фінансова підтримка виробництва тваринництва та ро­слинництва».

Таблиця 16.3

КОРЕСПОНДЕНЦІЯ РАХУНКІВ ЗА ДОПЛАТАМИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИМ ПІДПРИЄМСТВАМ

Зміст

Сума, грн

Дебет

Кредит

1. Нарахована заборгованість за коштами, що підлягають надходженню з бюджету за реалі­зовані тварини підвищених кондицій

5000,00

373

48

2. Надійшли на поточний рахунок в держказ­начействі

5000,00

311, 313

373

3. Відображено доход на суму фінансування

5000,00

48

718

4. Оплачено постачальнику за корми

5000,00

63

311, 313

16.4. Облік доходів фінансової діяльності

Для узагальнення інформації про доходи від інвестицій, які здійснені в асоційовані, дочірні або спільні підприємства та облік яких ведеться за методом участі в капіталі призначено пасивний рахунок 72 «Дохід від участі в капіталі».

Рахунок 72 «Дохід від участі в капіталі» має такі субрахунки: