Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух.ф_н. учёт в АПК Михайлов.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.9 Mб
Скачать

2.2. Облік касових операцій

2.2.1 Вимоги до організації готівкових розрахунків

Касові операції здійснюються відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, за­твердженого постановою Правління Національного банку Украї­ни від 15.12.2004 року №637.

Всі підприємства незалежно від форм власності зобов'язані зберігати належні їм кошти в установах банків, а одержану суму готівки витрачати за цільовим призначенням.

Всі готівкові розрахунки з підприємствами, а також із фізич­ними особами здійснюються через касу як за рахунок готівкової виручки, так і за рахунок коштів, одержаних із банків.

Каса — це приміщення або місце здійснення готівкових роз­рахунків, а також приймання, видачі, зберігання готівкових кош­тів, інших цінностей, касових документів.

25

Протягом одного дня одне підприємство (підприємець) може розраховуватись з іншим підприємством (підприємцем) за одним або кількома платіжними документами в межах граничної суми готівкового розрахунку. Така сума встановлюється відповідною постановою Правління Національного банку України. Платежі понад установлену суму проводяться виключно в безготівковій формі. Кількість підприємств (підприємців), з якими здійсню­ються розрахунки, протягом дня не обмежуються.

Зазначені обмеження не поширюються на:

а) розрахунки підприємств (підприємців) з фізичними особа­ ми, бюджетами та державними цільовими фондами;

б) добровільні пожертвування та благодійну допомогу;

в) розрахунки підприємств (підприємців) за спожиту ними електроенергію;

г) використання коштів, виданих на відрядження;

д) розрахунки підприємств (підприємців) між собою під час закупівлі сільськогосподарської продукції.

У разі здійснення підприємствами готівкових розрахунків з іншими підприємствами (підприємцями) понад установлену гра­ничну суму кошти в розмірі перевищення встановленої суми роз­рахунково додаються до фактичних залишків готівки в касі на кі­нець дня. Одержана розрахункова сума порівнюється із встанов­леним лімітом каси.

Підприємства можуть тримати в позаробочий час у своїх ка­сах готівку в межах, що не перевищують установлений ліміт каси.

Встановлення ліміту каси проводиться підприємствами само­стійно на підставі розрахунку встановлення ліміту залишку го­тівки в касі. Розрахунок підписується головним (старшим) бухга­лтером та керівником підприємства (або уповноваженою ним особою).

Встановлений ліміт каси затверджується внутрішніми наказа­ми (розпорядженнями) підприємства.

Кожне підприємство визначає ліміт каси з урахуванням режи­му і специфіки його роботи, віддаленості від банку, обсягу касо­вих оборотів (надходжень і видатків) за всіма рахунками, устано­влених строків здавання готівки, тривалості операційного часу банку, наявності домовленості підприємства з банками на інкаса­цію тощо.

Готівка, що перевищує встановлений ліміт каси, обов'язково здається до банків для її зарахування на банківські рахунки.

Підприємства мають право зберігати у своїй касі готівку, оде­ржану в банку для виплат заробітної плати, пенсій, стипендій,

26

дивідендів (доходу), понад установлений ліміт каси протягом трьох робочих днів, уключаючи день одержання готівки в банку.

Готівка, що одержана в банку на інші виплати, має видаватися підприємством своїм працівникам у той самий день. Суми готів­ки, що одержані в банку і не використані за призначенням протя­гом установлених строків, повертаються підприємством до банку не пізніше наступного робочого дня банку або можуть залишати­ся в його касі (у межах установленого ліміту).

Видача готівкових коштів на відрядження здійснюється відпо­відно до законодавства України.

Видача готівкових коштів під звіт на закупівлю сільськогос­подарської продукції та заготівлю вторинної сировини, крім ме­талобрухту, дозволяється на строк не більше 10 робочих днів від дня видачі готівкових коштів під звіт, а на всі інші виробничі (го­сподарські) потреби на строк не більше двох робочих днів, уклю­чаючи день отримання готівкових коштів під звіт.