Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух.ф_н. учёт в АПК Михайлов.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.9 Mб
Скачать

20.3. Характеристика та облік власного капіталу

20.3.1. Облік статутного капіталу

Статутний капітал — зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства.

Статутний капітал акціонерного товариства складається із внесків акціонерів (учасників). Він відображає власні джерела формування активів і власність акціонерного товариства як юри­дичної особи. Водночас сума статутного капіталу відображає ко­лективну власність акціонерів, де частка кожного визначається номінальною вартістю придбаних ними акцій.

Бухгалтерський облік статутного капіталу починається з дня реєстрації підприємства в державному реєстрі суб'єктів підпри­ємницької діяльності і закінчується днем вибуття підприємства з державного реєстру (в наслідок припинення діяльності).

Відповідно до статей 24 і 25 Закону України «Про господарсь­кі товариства» від 19.09.1991 року акціонерним визнається това­риство, статутний капітал якого складається з певної кількості акцій однакової номінальної вартості і яке несе відповідальність за зобов'язаннями тільки своїм майном.

Розмір статутного капіталу акціонерного товариства не може бути менше 1250 мінімальних заробітних плат виходячи із ставки мінімальної заробітної плати, що діяла на дату створення акціо­нерного товариства.

При формуванні статутного капіталу засновники повинні бути держателями частини акцій, що складає не менше 25 % статутно­го капіталу.

Акції можуть розповсюджуватися шляхом відкритої підписки строк якої не повинен перевищувати 6 місяців.

Згідно зі статтею 23 Закону України «Про цінні папери і фон­дову біржу» від 18.06.1991 року емітент зобов'язаний зареєстру­вати в ДКЦПФР інформацію про випуск акцій. Крім того інфор­мація про випуск акцій повинна бути опублікована не менше ніж

416

за Ю днів до початку підписки на акції в офіційних виданнях Верховної Ради і Кабінету Міністрів України.

Під час підписки особи, які бажають придбати акції зобов'язані сплатити не менше 10 % вартості акцій, на які вони підписалися.

На дату проведення зборів особи, що підписалися на акції, зо­бов'язані внести, з урахуванням раніше внесених внесків, не ме­нше 30 % їх номінальної вартості. Решту акціонери зобов'язані оплатити не пізніше одного року з дня реєстрації ВАТ.

Для обліку та узагальнення інформації про стан та рух статутного капіталу підприємства призначено рахунок 40 «Статутний капітал».

За кредитом рахунку 40 «Статутний капітал» відображається збільшення статутного капіталу, за дебетом — його зменшення (вилучення). Сальдо на цьому рахунку повинно відповідати роз­міру статутного капіталу, який зафіксовано в установчих доку­ментах підприємства.

Аналітичний облік статутного капіталу ведеться за видами ка­піталу за кожним засновником, учасником, акціонером тощо.

На суму проведеної підписки на акції складається кореспон­денція:

Дебет 46 «Неоплачений капітал» Кредит 40 «Статутний капітал».

Збільшення Статутного капіталу може здійснюватися в ре­зультаті випуску нових акцій, збільшення номінальної вартості акцій.

При випуску нових акцій встановленої номінальної вартості, підписка на додатково випущені акції проводиться у тому ж по­рядку, що і на акції першої емісії. Збільшення Статутного капіта­лу відбувається за рахунок:

1) додаткових внесків учасниками:

Дебет 46 «Неоплачений капітал» Кредит 40 «Статутний капітал»;

2) переоцінки основних засобів (на суму дооцінки):

Дебет 10 «Основні засоби» Кредит 423 «Дооцінка активів»; Дебет 423 «Дооцінка активів» Кредит 40 «Статутний ка­пітал»;

3) реінвестування прибутку:

Дебет 44 «Нерозподілені прибутки {непокриті збитки)» Кредит 40 «Статутний капітал»;

4) нарахованих дивідендів — у випадку коли прийнято рішен­ ня про виплату дивідендів акціями:

Дебет 67 «Розрахунки з учасниками» Кредит 40 «Статут­ний капітал».

2739-

417

Зменшення статутного капіталу може здійснюватись шляхом зменшення номінальної вартості акцій та зменшення кількості акцій шляхом викупу їх у власників з метою анулювання. На ра­хунках бухгалтерського обліку такі зміни будуть відображені:

1) Зменшення Статутного капіталу за рахунок зменшення но­ мінальної вартості акцій:

Дебет 40 «Статутний капітал» Кредит 67 «Розрахунки з учасниками»;

та компенсація акціонерам зменшення номінальної вартості акцій:

Дебет 67 «Розрахунки з учасниками» Кредит 31 «Рахунки в банку», ЗО «Каса».

2) Викуплені акції власної емісії у акціонерів з метою анулю­ вання:

Дебет 45 «Вилучений капітал» Кредит 31 «Рахунки в бан­ку»; анульовані викуплені акції за їх номінальною вартістю:

Дебет 40 «Статутний капітал» Кредит 45 «Вилучений капітал».