Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpu.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
885.76 Кб
Скачать
  1. Повноваження органів місцевого самоврядування

Питання місцевого самоврядування регламентується К. (розділ XI), законами„Про місцеве самоврядування”, Про всеукраїнський та місцеві референдуми, Про вибори депутатів ВР АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів іншими актами.

Орган місцевого самоврядування – колектив депутатів місцевої ради чи службовців цих органів, заснований у встановленому законом порядку для вирішення питань місцевого значення в інтересах територіальних громад. = не входять до системи органів державної влади = утримуються за рахунок коштів бюджетів місцевого самоврядування, районного, обласного бюджету. = в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Система місцевого самоврядування включає: територіальну громаду; сільську, селищну, міську раду; сільського, селищного, міського голову; виконавчі органи сільської, селищної, міської ради; районні та обласні ради, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст; органи самоорганізації населення. За рішенням територіальної громади можуть утворюватися районні в місті ради.

Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування управляють майном, що є в комунальній власності; затверджують програми розвитку та бюджети їх територій, встановлюють місцеві податки і збори відповідно до закону; проводять місцеві референдуми, утворюють комунальні підприємства тощо. Працюють сесійно, мають виконавчі органи (комітети, відділи, комісії). Обласні та районні ради затверджують програми розвитку областей і районів, районні і обласні бюджети, що формуються з коштів держбюджету та коштів місцевих бюджетів для реалізації спільних програм тощо. Не утворюють власних виконавчих органів, делегують повноваження обласній, районній держадміністрації.

Жителі обирають = на 5 років депутатів відповідних рад,  = на 4 роки - сільського, селищного, міського голову, що очолює виконавчий орган ради.

Голів районної та обласної ради обирають ці ж ради.

  1. Функції органів місцевого самоврядування

Класифікувати функції місцевого самоврядування можна за кількома критеріями, однак найбільш суттєве значення має поділ функцій за формами та сферами діяльності місцевого самоврядування. Зокрема, за формами діяльності виділяються нормотворча, установча, контрольна і правоохоронна функції. За сферами діяльності можна виділити наступні функції: забезпечення комплексного розвитку території громади; планування; бюджетно-фінансову; управління комунальною власністю й місцевими фінансами; забезпечення задоволення потреб населення у житлових, транспорт­них, торгових та комунально-побутових послугах; соціального захисту населення; зовнішньоекономічну; сприяння оборонній діяльності держави; розвитку охорони здоров’я, освіти, культури і спорту; природоохоронну; регулювання земельних відносин; облікову; дозвільно-реєстраційну; інформаційну.

  1. Форми роботи органів місцевого самоврядування

Відповідно до ст. 140 Конституції України місцеве самовря­дування е правом територіальної громади — жителів села чи добро­вільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста — самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Сутність місцевого самоврядування полягає в гарантованому державою праві територіальної громади, громадян та їх органів роз­в'язувати значну частину місцевих справ та управляти ними, діючи в межах закону, під свою відповідальність та в інтересах населення.

Територіальна організація самоврядування в Україні ґрунтується на поєднанні загальнодержавних та місцевих інтересів.

Повноваження місцевого самоврядування - це ви­значені Конституцією і законами України, іншими право­вими актами права і обов'язки територіальних громад, органів місцевого самоврядування із здійснення завдань та функцій місцевого самоврядування.

Серед правових форм діяльності місцевих рад можна виділити нормотворчу, установчу, правозастосовчу, контрольну та інтерпретаційну.

Нормотворча форма діяльності місцевих рад здійснюється шляхом прийняття ними рішень нормативного характеру, затвердження регламенту ради, статуту територіальної громади, положень про символіку територіальної громади, про постійні комісії ради, про відділи, управління та інші виконавчі органи ради, про Президію ради та інших.

Установча форма діяльності місцевих рад отримує свій прояв у формуванні власної структури та визначення кількісного складу ради, структури виконавчих органів ради, чисельності апарату ради і виконкому; обранні депутатами голови районної і обласної ради; прийнятті рішення про дострокове припинення повноважень депутата, сільського, селищного, міського голови, секретаря ради.

Правозастосовча форма реалізується через прийняття радою рішень індивідуального характеру, висновків і рекомендацій постійними комісіями ради, рішень президій обласної, районної ради дорадчого характеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]